5 tips voor snel en gezond afvallen
02 februari 2020 

5 tips voor snel en gezond afvallen

Gezond afvallen staat voor veel vrouwen bovenaan hun wensenlijstje. We willen allemaal in die leuke spijkerbroek passen, relaxed op het strand lopen zónder onze buik in te houden en stralen in een jurkje als het kerst is. Het liefst zo snel mogelijk.

Heb jij ook zo’n doel voor ogen? Dan heb je zeker wat aan de volgende 5 tips voor snel en gezond afvallen. Je bent slechts 5 stappen verwijderd van je slanke doel!

Stop met diëten, start met gezond afvallen

De eerste tip gaat over iets wat veel vrouwen doen als ze beginnen met afvallen: niets meer snoepen, streng zijn en op dieet gaan. Dat is enorm zonde, want diëten blijkt keer op keer geen effectieve manier om blijvend gewicht te verliezen. Onderzoek laat zien dat ruim 80% van de mensen dat een dieet volgt binnen 5 jaar weer net zo zwaar is als voorheen, vaak zelfs zwaarder. En daar is een belangrijke reden voor.

Of het nu gaat om een crashdieet, een koolhydraat-arm dieet of een heel ander dieet: een dieet vraagt bijna altijd om een aanpassing in je eetpatroon die niet houdbaar is. Het lukt je wel om tijdelijk een menu te volgen, koolhydraten te mijden of te leven op repen en shakes, maar dit houd je natuurlijk geen leven lang vol. (Stel je voor: nooit meer een wijntje of bitterballen op een feestje!).

Wil jij echt afrekenen met die kilo’s teveel en op een gezonde manier afvallen? Vergeet dan alle tijdelijke oplossingen, beloftes over snel afvallen en slank worden. Waar de oplossing wél in zit, is het veranderen van de reden waardoor je uiteindelijk kilo’s bent aangekomen: je dagelijkse eetpatroon. Je eetpatroon aanpassen doe je het liefst op een stapsgewijze manier. Stel jezelf de vraag: waar kan ik op dit moment de meeste winst behalen? Welke aanpassing heeft de grootste impact op mijn doel? Dit heel heel prettig, want je hoeft niet je hele eetpatroon om te gooien om succesvol af te vallen.

Bereken je ideale calorie-inname

Oké, aan de slag dus met ons dagelijkse eetgedrag. Maar hoe doe je dat?
Gezond afvallen betekent ook: eten naar wat je lichaam nodig heeft. Hoeveel energie je lichaam nodig heeft, wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Iedereen heeft calorieën (energie) nodig om te functioneren: je lichaam verbrandt de kcal voor het uitvoeren van alle lichaamsfuncties. Het teveel aan kcal dat je eet of drinkt, wordt in je lichaam omgezet in vet, je komt aan. Krijg je minder kcal binnen dan je verbrandt, dan val je af. Je lichaam spreekt dan juist je vetreserves aan om z’n functies uit te voeren.

Gezond afvallen betekent dat je je eetpatroon aanpast zodat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Je zoekt een gezonde balans die werkt voor jouw lichaam, waarbij je niet te weinig maar ook niet te veel eet. Om af te vallen kan je berekenen wat jouw ideale calorie inname is en aan de hand daarvan je eetpatroon samenstellen. Dat geeft je een handige richtlijn voor iedere dag.

Maak je eigen keuzes

Als je weet hoeveel calorieën jij nodig hebt, kan je beginnen met het maken van gezonde eetkeuzes. Je bepaalt zelf wat je wel en niet eet, zo lang het binnen je ideale calorie inname past. Hiervoor zijn waarschijnlijk wel aanpassingen nodig in je eetpatroon, maar je hoeft niet langer uit te gaan van verboden middelen zoals geen pasta of brood. Je mag alles eten, je kiest er alleen niet altijd voor.

Je maakt je eigen afwegingen en je eigen keuzes. Dat heeft als grote voordeel dat je flexibel bent. Heb je een etentje of een feestje? Dan kun je daar prima rekening mee houden door licht te lunchen en te ontbijten. Dat noemen we compenseren. Je kiest nog steeds voor de dingen die jij echt lekker vindt. Dat maakt afvallen een stuk leuker en makkelijker.

Visualiseer je doel en motiveer jezelf!

Als je een prettig basiseetpatroon hebt ontwikkeld voor jezelf, dan is het de kunst om hieraan te wennen én om het vol te houden. Dat zal niet altijd makkelijk zijn.

Daarom is het heel belangrijk dat je jezelf blijft motiveren en inspireren. Neem je doel serieus en maak het prioriteit, ook als het even tegen zit. Wat is het doel waar jij graag naartoe wilt? Visualiseer je doel en maak hiervan jouw motivatie. Stel jezelf voor: hoe voel je je als je jouw doel hebt bereikt? Hoe ziet dat er uit? Heel veel vrouwen gingen je voor. Laat je inspireren en lees de succesverhalen van andere afvallers.

Zorg dat je er niet alleen voor staat

Ook als je precies weet wat je wilt eten en hoe je het gezonde afvallen gaat aanpakken, kan het afvallen nog steeds flink lastig zijn. Slank kiezen en je eetpatroon blijvend veranderen gaan niet over één nacht ijs. Er komt wat bij kijken.

Het is niet makkelijk om af te blijven van een schaal met chocolaatjes of bitterballen als je gewend bent om altijd wat te nemen. Je hebt gewoontes te doorbreken en overtuigingen die je in de weg zitten. Bijvoorbeeld de gewoonte om te eten uit emotie, of de overtuiging dat een verjaardag zonder hapjes of taart ongezellig is. Zelfreflectie én zelfmanagement zijn noodzakelijke vaardigheden om op zulke momenten de regie te pakken. Het gaat bij gedragsverandering immers om wat er in je hoofd gebeurt.

Het goede nieuws: vaardigheden kan je leren. Dat vergt oefenen, proberen en opstaan na een tegenslag. Daarbij helpt het om regelmatig te reflecteren op je proces – plan deze momenten bewust in! Blik bijvoorbeeld elke zondag terug op je week en hoe het is gegaan. Wat waren je valkuilen, successen, moeilijke momenten? Ook coaching is in dit proces van leren en reflecteren heel waardevol.

Wil jij graag NU beginnen met snel en gezond afvallen en het veranderen van je eetgedrag? Zet dan die belangrijke eerste stap. Speciaal om je daarbij te helpen hebben wij een gratis e-book ontwikkeld. Download 'm hieronder.

E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen