Ik eet weinig calorieën, waarom val ik niet af
02 februari 2020 

Ik eet weinig calorieën, waarom val ik niet af

We krijgen vaak berichten van mensen die weinig eten, maar toch niet afvallen. Vragen als ‘Waarom val ik niet af?’ en ‘Ik sta stil op de weegschaal, hoe zit dat nou?’ komen regelmatig voorbij. Terwijl ze wel het idee hebben dat ze weinig eten. Hier zijn 2 mogelijke verklaringen voor die ik graag met je deel.

1. Onbewust meer gaan eten

Als je gezonder aan het eten bent en het gaat goed – je valt af – word je op een gegeven moment makkelijker. Je raakt gewend aan deze manier van eten, houdt het dus niet meer allemaal bij in een app, en je denkt dat je je basiseetpatroon wel weet op gevoel. Je stopt met calorieën noteren en met het afwegen van alles. En dan merk je op ten duur opeens: ik val niet af.

Ik snap dat deze verklaring weerstand kan oproepen. Vooral omdat je waarschijnlijk op veel vlakken wel heel goed bezig bent en echt minder eet dan voorheen. Toch is dat misschien niet genoeg om af te vallen en blijf je op gewicht. Je stopt misschien toch weer een dropje extra in je mond en schept wat meer op met het avondeten. Daardoor eet je onbewust meer calorieën dan je eigenlijk wilt en val je niet meer af.

Het kan dus voorkomen dat je onbewust en uit gewenning meer eet dan je denkt. Begin dan opnieuw: plan vooraf wat je wil eten per dag. Je gewoontes van vele jaren zullen niet in een paar weken tijd veranderen: sterker nog, gedragsverandering heeft vaak tussen de 30 en 11 nodig voor je dingen uit gewoonte (automatisch) leert doen. Tot die tijd kan het dus nodig zijn om je eetdagboek weer even bij te houden als je niet meer afvalt.

Ben je al een hoop afgevallen en sta je stil? Dan heb je mogelijk een andere caloriebehoefte gekregen. Dat geldt ook als er in je hoeveelheid beweging wat is veranderd.

2. Stil staan op de weegschaal

Het kan ook dat je je echt aan je dagelijkse eetpatroon houdt en niet teveel eet, maar toch val je niet af. Vooral in de eerste weken verlies je het makkelijkste de kilo’s. Je verliest dan ook vaak vocht. Daarna wordt het vaak al iets minder en op een gegeven moment val je soms minder dan een halve kilo, of soms niets af. En dat terwijl je slank kiest.

De oorzaak daarvan is niet altijd duidelijk. Soms houd je gewoon meer vocht vast, zoals vlak voor een menstruatie. Of je verliest door sporten geen gewicht, maar wel centimeters. Onthoud dan dat wanneer het uitgangspunt is: ‘Ik mag alles kiezen, maar ik wil juist niet te veel eten’, je het gewicht op ten duur wel verliest. De weegschaal is niet immuun tegen een energietekort. En juist daarom is het zo belangrijk dat je een manier van eten kiest die bij je past voor altijd! Dan volgen die laatste kilo’s uiteindelijk wel.

Vraag: Wat doe jij als de weegschaal en tijdje stil staat? Heb je een aanvullende tip voor hoe anderen dit kunnen doorbreken? Laat je reactie achter onder dit blog!E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


Over de schrijver
Reactie plaatsen