Vetverbranding of lypolyse is een stofwisselingsproces waarbij vet energie levert aan het lichaam. Je lichaam haalt energie uit alles wat wij eten of drinken gedurende de dag, maar glucose uit koolhydraten zijn daarbij de primaire energiebron. Wanneer deze voorraad is verbruikt, schakelt het lichaam over op de verbranding van vet.Je stimuleert de vetverbranding door bijvoorbeeld koolhydraatarm te eten. Als je weinig koolhydraten eet voor een langere periode (minder dan 50 gram per dag), raakt je lichaam in ketose. Dit is een proces waarbij je lichaam ketonen uit vetzuren gaat vrijmaken om te gebruiken als energie in plaats van glucose. Mocht je dit willen doen, dan is het belangrijk dat je dit onder begeleiding van een diëtist doet. Zij kan je hierin het beste adviseren.

Vetverbranding stimuleren door sport

Een andere manier om je vetverbranding te stimuleren, is door het doen van krachttraining of cardiotraining. Bij cardiotraining wordt de vetverbranding het meest gestimuleerd bij lange duur en lage intensiteit. Dit heeft te maken met de ideale hartslag voor vetverbranding. Bij krachttraining wordt de vetverbranding het meest gestimuleerd bij een korte duur en hoge intensiteit.De ideale hartslag voor het verbranden van vet ligt tussen de 60 en 70 procent van je maximale hartslag (HFmax). Deze kan je inschatten door middel van de volgende rekensom: maximale hartslag = 220 – jouw leeftijd. Als je 30 jaar oud bent, is dit de berekening: 220 – 30 = 190Als je daar 60% of 70% van neemt (vermenigvuldig met 0,60 of 0,70), heb je bij benadering de ideale hartslag te pakken.

Beter vet of calorieën verbranden?

Staar je echter niet blind op deze 'optimale zones'. Hoewel een lagere hartslag bij cardio de vetverbranding stimuleert, verbruik je bij een hogere intensiteit duidelijk meer calorieën. Je creert hiermee een energietekort waardoor je vetreserves gedurende de dag (of nacht) aangesproken worden voor energie. Zorg dus liever dat je iets vindt wat je vol kunt houden en waar je plezier aan beleeft!Voor de meeste mensen die gewoon willen afvallen, is het niet nodig om precies te weten wanneer je vetverbranding het hoogst is. Maar als je als doel hebt om een bepaald vetpercentage te behalen, is het natuurlijk wel nuttig om meer aandacht te besteden aan vetverbranding.

Artikelen in Vetverbranding