Krachttraining is een vorm van lichaamsbeweging gericht op het opbouwen van spieren en kracht. Door middel van oefeningen met weerstand wordt de maximale kracht van de sporter vergroot. Wanneer je doel niet is om meer spiermassa te krijgen maar je juist je conditie wil verbeteren, kijk dan bij cardiotraining. Het voordeel van krachttraining is dat je meer spiermassa ontwikkelt. Voor elke pond spiermassa die je opbouwt, verbrand je naar schatting 35 tot 45 extra calorieën per dag. Je verbranding of metabolisme wordt gestimuleerd tijdens de training, maar ook daarna. Dan is er sprake van het afterburn effect: processen die belangrijk zijn voor het herstel van je lichaam moeten een poosje harder werken, waardoor je een dag later nog extra calorieën verbrandt. Je hebt twee soorten krachttraining, namelijk:
  • Algemene krachttraining: hierbij train je alle spiergroepen in het hele lichaam. Voordelen hiervan zijn het verbeteren van lichamelijke fitheid en het uiterlijk.
  • Specifieke krachttraining: hierbij train je een specifieke spiergroep die te maken heeft met het doel wat je wil bereiken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je sterke armen nodig hebt voor een bepaalde sport of beroep. Ook gebruik je krachttraining bij revalidatie en mobiliteitstraining.

Te gespierd als vrouw?

Er heerst de misvatting dat je als vrouw van krachttraining tè gespierd wordt. Veel vrouwen laten daarom deze vorm van training achterwege, omdat ze bang zijn er mannelijk uit te gaan zien. Echter moet je maanden/jaren heel intensief trainen wil dit het geval zijn. Daarnaast hebben vrouwen minder testosteron, waardoor ze niet snel dezelfde grote spieren krijgen als mannen. Vind je jezelf toch te gespierd worden? Verminder dan de intensiteit van de oefeningen; ga voor lagere gewichten en doe minder herhalingen.

Hoe worden je spieren sterker?

Trainen met gewichten zorgt voor kleine scheurtjes in je spieren. Deze beschadiging maakt de spieren uiteindelijk sterker, indien je goed herstelt. Hierdoor kan je de volgende keer meer gewicht tillen. Op ten duur bouw je zo steeds meer spiermassa op. Voor het herstellen van de spieren heeft je lichaam rust en eiwitten nodig. Dit kan door meer eiwitten te eten in je normale voedingspatroon (minimaal 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht) of door een eiwitshake te nuttigen na een work-out. Ze zeggen niet voor niets: abs are made in the kitchen. Wat je eet is minstens zo belangrijk als wat je tilt voor het opbouwen van spiermassa.

Artikelen in Krachttraining