Stop met eten uit verveling!

 

Ik zat afgelopen dagen weer even in een huisje op de Veluwe waar ik vaker heen ga en meestal vind ik dat heerlijk om daar even in m'n eentje te zijn. Alleen dan verveel ik me soms een beetje, dan merk ik gelijk dat ik de neiging heb om naar de kast te lopen en wat lekkers te pakken. Ik ben niet de enige die dit doet, het komt heel veel voor dat mensen uit verveling gaan eten.

Overeten uit verveling

Mensen hebben een grote afkeer tegen verveling. Uit onderzoeken en experimenten blijkt dat mensen liever stroomstootjes krijgen dan zich vervelen. Dit is natuurlijk wel heel extreem maar ik herken dit ook bij mezelf en bij mij thuis. Mijn kinderen zijn echt niet meer gewend om zich te vervelen net zoals ik, door middel van IPad en telefoons. Dit zijn alleen nog steeds prikkels, het is een soort van afleiding. Een manier waarop mensen verveling doorbreken is door te eten. Meestal gaat het niet om gezonde snacks maar echt om snoep of chips. Uit onderzoeken blijkt ook dat er een relatie is tussen verveling en het eten van meer calorieën, koolhydraten en vetten. Verveling zorgt er dus voor dat je dus meer en ongezond gaat eten. Dit is voor mij heel herkenbaar, want als ik me verveel ga ik niet een blaadje sla nemen maar toch iets wat extra lekker is. Dit is niet goed, doordat het je beloningsysteem extra stimuleert doordat die extra lekkere snacks een wat spannender smaakpalet hebben. Het kan ook anders: naast de ongezonde opties bleken mensen die zich vervelen ook een voorkeur te hebben voor wat gezondere snacks, maar wel die nog steeds stimuleren. Een voorbeeld voor mij is dat ik niet alleen worteltjes wil eten als ik me verveel maar ook met humus. Het is dus best slim om een paar gezonde stimulerende opties te kiezen als snacks. Dit bewijst eigenlijk dat mensen die verveeld zijn vooral op zoek gaan naar manieren om die verveling te ontsnappen. Het gaat erom dat jouw hersenen op het moment van verveling een gezonde stimulans op zoeken.

Om te gaan met verveling

Maar het is nog slimmer om überhaupt anders om te gaan met verveling en niet naar de kast toe te gaan. Wordt bewust van het feit dat als jij als je naar de kast toe loopt, je eigenlijk geen trek hebt maar behoefte hebt aan afleiding. Waar zit je trek? In je maag? Je hoofd? Als het in je hoofd zit ben je verveeld en heb je eigenlijk geen trek. Het kan een gewoonte zijn geworden dat je in verveling altijd naar extra eten grijpt, maar een gewoontes kun je ook afleren. Je kunt het dus echt wel vervangen door iets anders leuks. Waar je niet zwaarder van wordt, maar wat wel werkt tegen die verveling.

Een paar manieren die voor mij werken is bijvoorbeeld een wandeling maken met een podcast op of een luisterboek. Ik vind dit echt fijn want naast dat het me ontspant, stimuleert het me ook omdat ik het leuk vind om ernaar te luisteren en nieuwe dingen te leren. Of lekker lezen, een vriendin bellen en lekker kletsen, heerlijk sporten. Er zijn talloze dingen die je kunt doen als jij je verveelt. Je moet het alleen wel makkelijk en laag drempelig voor jezelf maken om te zorgen dat je het ook wel echt gaat doen. Naast dit, kan je ook proberen je verveling te observeren. Kijk wat er allemaal precies door je heen gaat als jij je een keertje verveeld. Dit kan je doen met behulp van mindfulness. Je krijgt focus op het heden en je wordt bewust van wat je precies voelt. Je duikt als het ware in de verveling, er niet langer tegen te verzetten door je gedachtes en gevoel te laten gaan.

Ontwikkel nieuwe gewoontes tegen verveling

Ik zal het je nog sterker vertellen als jij niet leert om met verveling om te gaan, dan wordt gedragsverandering wel echt heel erg ingewikkeld, want verveling voorkom je nooit. Als jij je gedrag wil veranderen, in dit geval je eetgedrag, dan gaat dat altijd om dezelfde dingen dagelijks doen. Denk maar eens aan nieuwe gewoontes ontwikkelen. Je krijgt alleen maar nieuwe gewoontes door het zelf te doen de gedurende 30 tot 110 dagen. Dat is de gemiddelde tijd om een nieuwe gewoonte eigen te maken. Dit krijg je dus alleen door dezelfde acties te blijven herhalen. Dit kan best saai worden na een tijdje en omslaan in verveling daarom is het belangrijk dat jij een manier vindt om om te gaan met deze verveling zonder te veel eten. Maak een lijstje met acties die jou stimuleren los van eten, die jouw creativiteit aanzetten en jou inspireren.

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen