Dit wordt jouw slankste zomer ooit!
10 februari 2020 

Dit wordt jouw slankste zomer ooit!

“Ik begin na de vakantie wel weer”. Ik hoor het mezelf nog zeggen. Zo ging het altijd: Voor de zomervakantie zette ik alles op alles om enigszins toonbaar in bikini rond te lopen, en was het dan eenmaal echt vakantie dan ging ik los, onder het motto: ‘Het is vakantie, dan moet je genieten’

Gevoelskilo’s

Het stomme is dat ik onder het mom van genieten, m’n bereikte resultaat zo te grabbel gooide. Niet eens direct in harde kilo’s. Wel vanaf dag één in gevoelskilo’s. Want: je voelt je zo goed als afvallen lukt. Als je bewuste keuzes maakt in eten. Als je vaker nee zegt omdat je dat wilt. Als je alleen het allerlekkerst eet. Regie op je eetgedrag geeft je vleugels: Je loopt rechter op, kijkt tevreden in de spiegel, je hebt energie en voelt je goed over jezelf. Je straalt en kijkt met meer zelfvertrouwen om je heen.

Daar heeft de weegschaal feitelijk niet zo veel mee te maken. Je gevoel over jezelf wordt vooral bepaald door je gedrag: je slanke eetgedrag. En precies daarom is regie zo belangrijk. Ook tijdens de vakantie, of misschien wel juist tijdens de vakantie.

Want op vakantie laten veel mensen zich nogal gaan. De pasta’s, ijsjes, calamares, tapas, pizza’s en croissantjes zijn ook zo lekker. Met elke dag wijn en vaker uit eten gaan, vliegen de kilo’s er zo weer aan. En gevoelskilo’s gaan nog veel sneller.

Hoe het werkt…de vicieuze cirkel van overeten

Ik weet het uit ervaring: als ik te veel croissantjes at bij het ontbijt, had ik daar de hele dag last van. Ik voelde me direct zwaarder bij het zwembad, bedekte m’n blote buik en vond alle jurkjes te strak zitten. Ik keek met een Cornetto in m’n hand afkeurend naar die slanke dennen met alleen een waterijsje of cola-light naast het ligbed. ‘Zo ongezellig die dunne types’ sneerde ik dan. Maar de waarheid is, dat ik zelf zo wilde zijn. Alleen ik deed niet als zij: ik at alles. Ik maakte geen keuzes. Ik zei dat ik genoot, en dat was heus waar, maar stiekem baalde ik ook.

Het heeft nu geen zin meer…

En gingen we dan ’s avonds uit eten, dan zei ik tegen mezelf: “het heeft nu geen zin meer om me in te houden. Niemand wordt in twee weken slank. Ik moet het er maar mee doen. Dan kan ik net zo goed extra genieten. “Na de vakantie, begin ik weer echt….”

Gevolg: ik bleef in een vicieuze cirkel van overeten, mezelf daar schuldig over voelen, (stiekem) balen en aankomen. En dat op vakantie: zo zonde!

Regie pakken kan altijd

Het punt is dat je altijd opnieuw die vicieuze cirkel van overeten kunt doorbreken. In Italië, Frankrijk, Bali of gewoon thuis! Overeten overkomt je niet, ook niet op vakantie. Je hebt wel degelijk een keuze! Beslis zelf wat je wel en niet in je mond stopt. En laat die beslissing afhangen van hoe je je zult voelen als het op is. Vaker ‘nee’ zeggen op vakantie maakt dat je echt gaat genieten: je bent fitter en blijer met wat je wel eet en jezelf.

Je hoeft jezelf niets te ontzeggen

Kies bijvoorbeeld een yoghurt met vers fruit voor het ontbijt, neem ’s middags lekker een salade, borrel gezellig mee met koude witte wijn en ga ’s avonds lekker uit eten (misschien laat je alleen wat frietjes liggen). Zonder aan te komen! En wil je wel dat croissantje met Nutella in de ochtend? Prima! Dan kies je ’s middags die yoghurt of een simpel stokbroodje, sla je dat ijsje over en neem je ’s avonds een lekkere salade en een koud biertje. Jij mag alles deze vakantie, je neemt alleen niet alles nu. Dan hoef je jezelf niets te ontzeggen; je kiest. Slim en slank.

Zomervakantie met regie is de beste vakantie

Ik weet nog van zomervakanties met regie, hoeveel lekkerder ik dan op het strand liep, leuke jurkjes aantrok, ging hardlopen langs het strand. Dat gevoel wil jij toch ook! Geloof me, al na een paar dagen regie voel je vele malen slanker. Gevoelskilo’s gaan er gelukkig ook sneller af dan de weegschaal feitelijk daalt!

Zit jij niet relaxed bij het zwembad, baal jij van je gewicht, je keuzes, zie je op tegen het strand? Bedenk dan dat meestal komt door je gedrag. En dat is goed nieuws. Want ja! Je gedrag kies je zelf. Jij hebt invloed. Stap uit de peuterstoel in de regisseursstoel: ga lekker sporten en maak bewuste keuzes: Start nu!

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd. Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering. In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community. Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen