Aan de wijn, pizza's, pasta's én afvallen op vakantie, zo doe je dat! (ook met mijn rapportcijfers uit Rome)

Aan de wijn, pizza's, pasta's én afvallen op vakantie, zo doe je dat! (ook met mijn rapportcijfers uit Rome)

De mei vakantie is begonnen. Normaal gaan we altijd een weekje naar de zon, maar nu mijn zoon voor zijn eindexamens zit, besloten we  vier nachten naar Rome te gaan.
Wat een mooie stad. Ik was ontzettend onder de indruk van het Colosseum, de St Pieterskerk, de fonteinen, de mooie straatjes, alle historie én het eten.

Ik heb zo lekker gegeten!
Alleen wel wat te veel.
Afvallen op vakantie, blijft toch een ding...

Genieten op vakantie

Mijn eetgedrag op vakantie (met alle pizza's, pasta's en ijsjes...)

Voordat ik wegging had ik me voorgenomen de regie vast te houden.
Ik zat zo lekker in de flow.
Maar ik heb een eerlijke evaluatie gemaakt over de afgelopen dagen.

Dit zijn m’n rapportcijfers:
Cijfer genieten: 9
Cijfer afvallen: 6
Gemiddeld: 7,5
Gewicht bij thuiskomst: + 0,5 kilo

Wat ging goed:

 • Ik heb elke dag wel ergens nee tegen gezegd
 • Ik heb maar 1 x een toetje besteld (die was té lekker)
 • We hebben heel veel gelopen
 • Ik nam geen zoetigheid bij ontbijt
 • Ik heb niks gegeten op de hotelkamer
 • Ik dronk niet elke avond wijn

Wat ging minder goed:

 • Ik bestelde weliswaar geen toetjes: ik nam wel hapjes van de anderen
 • In de hotels ontbeet ik wel meer, dan m’n normale fruit met yoghurt
 • Ik nam vaak twee gangen, soms met de lunch én het avondeten
 • Ik heb niet hardgelopen, was ik wel van plan
 • Al met al at ik wel wat meer dan normaal

De conclusie:

Het is echt niet zo dat ik alles maar heb laten lopen onder het mom van genieten op vakantie. Maar ik heb wel wat meer gegeten dan ik van tevoren had bedacht.

Is dat erg?
Nee!

Natuurlijk ben ik een halve kilo aangekomen. Maar dat kan best vocht zijn (na vliegen houd ik altijd wat vocht vast). En sowieso is die er zo weer af als ik nu weer m’n normale eetgedrag oppak. Een halve kilo zegt me niet zo veel.
En ik heb fantastische dagen gehad.

Ik denk dat vrijwel alle mensen na een paar dagen of weken vakantie wel een halve kilo of iets meer aankomen.
In een slanke levensstijl, is dat geen probleem, omdat je die vakantie kilo's ook zo kwijt bent als je weer 'back to normal' gaat. Vakanties en bijzondere dagen geven nu eenmaal vaak de (kleine) fluctuaties in gewicht. Dat hoort erbij.

Vakantie kilo's zwaarder maken (en jezelf straffen)

Echter: het stomste wat ik zou kunnen doen, is me nu laten meeslepen door die halve kilo.

Door mezelf te gaan straffen: 'Waarom heb ik het niet beter gedaan op vakantie, ik kan het niet. Ik heb mezelf weer niet serieus genomen. Ik moet de volgende keer strenger zijn, ik moet nu strenger zijn. Veel strenger. Ik ben te slap… etc.'

Of door de twijfel binnen te laten: 'Lukt het me wel om het nu weer op te pakken. Zie je wel: ik heb echt m’n best gedaan, vaak nee gezegd en toch weer aangekomen, het is mijn leeftijd, afvallen lukt niet meer, ik kom veel sneller aan dan vroeger. Ja hoor daar ga ik weer: weg flow….'

Als ik de paar dagen Rome, waarin ik iets meer at dan normaal, zo GROOT zou maken in mijn hoofd, dan is dit het gevolg: 

 • Het maakt dat ik minder fijn terugdenk aan deze topdagen, ik leg er een smet en zwaarte op waardoor ik mezelf, m’n familie en m’n leven te kort doe!

 • Én het maakt dat ik in de dieetmodus schiet. Ik ga mezelf straffen, moet veel strenger zijn nu ik thuis ben, dat lukt waarschijnlijk niet waarop ik mezelf nog meer ga straffen. Zo'n negatieve vicieuze cirkel werkt altijd opgeven in de hand.

Dieetgedrag houdt niemand vol. Je schiet van afzien in alle remmen los. Waardoor je enorm blijft fluctueren in gewicht, zonder resultaat. En met minder zelfvertrouwen. Dat versterkt een negatief gevoel over eten, afvallen, jezelf en je keuzes.
En ook daarmee doe je jezelf en je leven te kort!
Zo zonde!

Jij bent de baas over je keuzes

Geef eten en je gewicht niet de macht over jezelf, over je gevoel, over je leven.
Je bent niet machteloos, je bent de baas!
Je kunt kiezen waar je je op richt. Kies de leuke dingen, je successen én je acties nu richting je doel. Daarmee kies je een veel positiever gevoel. En een veel betere basis om je doel wél te bereiken: afvallen, je aantrekkelijk voelen, een relaxte eetrelatie, genieten....

Ik kies daarom voor deze focus: Rome was fantastisch, ik heb enorm genoten van de stad, mijn gezin, het eten. En nu weer back-to-normal.
Mildheid én daadkracht. In die combinatie geloof ik heilig.


Super praktische vuistregel: Zeg elke dag NEE

De grap is dat ik, nu ik weer thuis ben, helemaal niet bang ben dat het me niet lukt om weer terug naar mijn normale eetgedrag te gaan. Sterker nog, ik zit er nu (drie dagen later) al weer vol focus in.
De halve kilo is weer weg!

Misschien wel de belangrijkste reden daarvan: Ik zei in Rome elke dag minimaal één keer bewust NEE, tegen iets waar ik wel zin in had (meestal vaker -> er was zoveel lekker eten). Voor mij is dat een teken van regie.

Als je op gewicht wil blijven (wat mijn doel is op een vakantie), dan is dit mijn vuistregel: Door minimaal 1 x per dag NEE te zeggen tegen iets waar je wel zin in hebt, blijf je in die regie modus. Dan laat je de teugels misschien wel wat vieren, maar niet te veel.

Als je doel op vakantie (of elders) afvallen is, en je hebt geen zin of je bent niet in de gelegenheid een eetdagboek bij te houden, dan is een handige vuistregel: zeg minimaal 3 x per dag nee tegen iets waar je wel zin in hebt.

Deze praktische en super handige vuistregel werkt voor mij al heel veel jaren, heel goed. Zeg je een dag of een paar dagen helemaal geen nee? Dan is er werk aan de winkel! Let dan op. Laat niet alles los, want voor je het weet schiet je in alles of niets gedrag.

Trap niet in je eigen leugens; kies voor meer genieten!

Is het erg om 1x per dag (of vaker) nee te zeggen op vakantie?
Je mag toch ook genieten....  Hoe vaak ben je nu in Italië met al dat lekkere eten....

Natuurlijk is dat niet erg. Stel je niet aan! Trap niet in je eigen leugens.

Af en toe nee zeggen is alleen maar leuker. Er is zoveel lekker eten om je heen, je komt echt niets tekort. Morgen zijn er weer ijsjes en de chocoladebroodjes bij het ontbijt liggen er ook nog gewoon. De pizza's worden iedere dag weer gebakken en de pasta's gemaakt. Je hoeft niet alles nu. Je kiest niet en/en, maar of/of. 

Niet meer al het lekkers, wél het allerlekkerst!

Geloof me: Genieten op vakantie is géén synoniem van overeten. 

Sterker nog, je geniet veel meer (in mijn geval een 9!) als je ook af en toe nee zegt, wél in beweging blijft en bewuste keuzes maakt.
Omdat je daarmee recht op blijft staan, richting je doel. En dus pak je het gewenste eetgedrag zo weer terug. En dat is wat je het liefste wilt op langere termijn.

Geniet van heerlijke vakanties mét regie

De vraag is: Heb jij moeite de regie vast te houden?
Zie je overeten nog te vaak als genieten
Thuis of tijdens je vakantie?

Doe er dan wat aan!
Wees eerlijk naar jezelf: hoe goed voel je je 's avonds in bed, propvol van al dat eten. Hoe voel je je als je na de vakantie kilo's bent aangekomen en de regie volledig kwijt bent?

Grijp in. Dit is de tijd!

Zomeraanbieding: Aantrekkelijk struinen op vakantie, in dat nieuwe jurkje

Ontdek hoe je overeind blijft op vakantie en in andere lastige situaties, zodat je trots bent als je in de spiegel kijkt. Leer hoe je dat doet in onze nieuwe Academy. Er geldt op dit moment een unieke zomeraanbieding.
Voor iedereen die deze zomer stralend en slank op dat strand wil lopen. Zonder schuldgevoel, aantrekkelijk in dat nieuwe jurkje.

Wil jij meer genieten? Van lekker eten én je keuzes? 

Dan is het nu tijd om in actie te komen. Stel afvallen niet langer uit, maar pak die regie: Start nu met meer genieten! Van lekker eten, meer zelfvertrouwen, een aantrekkelijk spiegelbeeld en minder strijd.

>> Ja, ik wil graag meer weten over de Academy >>>

Laten we meer genieten dit voorjaar én deze zomer!

Liefs,

Mieke

Ps. In dit aanbod kun je meedoen in de Academy voor slechts 39,- voor één maand (normaal 49,-) én je krijgt tijdelijk 4 extra bonussen:: een e-book naar keuze, toegang tot 2 beweegprogramma's (ook goed te doen op vakantie!), 3 opnames van super waardevolle thema-masterclasses én gratis een persoonlijk gesprek met een expert (t.w.v. 75,-).  Dé perfecte start voor jouw meest effectieve aanpak ooit!


EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier

wijn, pasta, pizza op vakantie en afvallen

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd. Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering. In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community. Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen