Als het gaat over afvallen, hoor en lees je altijd heel veel over emotie-eten. Ik herkende dat zelf nooit zo goed. Ik ben niet zo’n gevoelsmens. Meer een doener, geen emo-eter. Ik los de dingen op in m’n hoofd. Heb je een probleem? Analyseer wat er is en doe er wat aan. Dat is mijn motto.
Alleen lukte me dat helaas nooit zo goed als het ging om eten en afvallen.
Het geheim van slanke mensen
Toen ik me voor en na mijn eerste boek; Het geheim van slanke mensen, meer ging verdiepen in afvallen door gedragsverandering, werd ik me steeds bewuster van mijn eigen eetgedrag. Ik realiseerde me dat ik vaak naar de kast loop op dezelfde momenten: als ik ergens tegenop zie, als ik moe ben, als ik uitstelgedrag vertoon, als ik me onrustig of niet erkend voel, etc. Ik realiseerde me dat er toch, ook bij mij, wel degelijk iets speelde.
Er zit altijd iets achter Eetdrang
Inmiddels weet ik: er zit altijd iets achter eetdrang. Als je eigenlijk wilt afvallen, en je loopt toch steeds naar de kast, dan speelt er iets. Wát er speelt is niet altijd duidelijk. Het punt is, je stopt juist dingen in je mond om niet te hoeven erkennen of voelen wat er speelt.
Waar zit je trek?
Dus: Herken jij eetdrang? Heb jij weer de neiging tot overeten? Die onweerstaanbare drang om nog wat te pakken, weer naar die kast te lopen, iets in je mond te stoppen (vaak zelfs zonder proeven of genieten)….
Trek dan eens een virtuele lijn onder je hoofd: waar zit je trek? In je maag? Dan heb je ‘echte’ honger. Heb je binnen een uur geen eetmoment gepland, dan kan je prima even iets te eten nemen (een uur kun je wel een beetje trek verdragen).
Zit de trek echter in je hoofd? Dan heb je hoofdhonger en zit er iets achter je eetdrang. En… als honger niet je feitelijke probleem is, is eten nooit de oplossing.
Voelen is al snel te zweverig
Ook bij mij speelde er dus van alles achter mijn eetdrang. Ik wist alleen niet altijd wat. Ik was het ook niet gewend daarbij stil te staan, ik denderde door en/of at. Ik realiseerde me dat ik tijd & ruimte moest creëren voor mijn gevoelens, om nooit meer dikker te worden. Daar ben ik me in gaan verdiepen en dat heb ik inmiddels (veel beter) geleerd.
Als ik nu steeds weer naar de kast loop, de regie op m’n eetgedrag langer dan een dag laat lopen, dan neem ik even tijd voor mezelf. Eerst probeer ik het (nog altijd) te analyseren: Wat speelt er? En hoe los ik dat op? En dat helpt me soms verder.
Maar als dat niet helpt, of ik weet het niet, rest me maar één ding: mezelf toestaan te voelen. Ook al is dat soms niet leuk, wat ik voel is wel de realiteit. Dat toelaten heeft me heel veel opgeleverd.
Scan je lijf: meditatie oefening
Gevoelens komen altijd tot uiting in je lichaam. Als je boos bent frons je en bal je je vuisten. Stress of angst schiet vaak in je nek en schouders. Verdriet is een brok in je keel. Als je, net als ik, gewend bent alles in je hoofd op te lossen, heb je daar waarschijnlijk nooit zoveel aandacht voor gehad. Zit er een soort knip tussen je hoofd en je lichaam, en dus voel je niet zoveel (je rationaliseert het weg en/of eet). Dan is het wel even wennen om een meditatie oefening te doen.
En toch is dat wat je te doen staat: de OBA (Observe, Breathe, Allow) oefening is een heel mooi en effectief hulpmiddel hiervoor. En geloof me, hoe nuchter je verder ook in het leven staat, aandacht voor en contact met je lichaam helpt enorm als je wilt afvallen.
Niet je beter gaan voelen, maar: beter leren voelen (en minder wegeten)
Het is dus niet meer: als ik verdrietig ben, eet ik. Het is: als ik verdrietig ben, huil ik. Het mooie is: dat maakt mijn leven niet minder leuk of moeilijker. Het is er toch. Ik erken het alleen. Het is zoals het is. Als je leert je gevoelens toe te laten en te ervaren, hoef je ze niet weg te eten. Je accepteert wat er is. Ook minder leuke emoties horen erbij in een waardevol leven. En het beste van alles: Je hoeft er verder niets meer mee te doen.
Je laat ze toe en kiest ondanks die gevoelens het eetgedrag dat past bij je doelen.
Pas dan heb je echt een keuze, ook op moeilijke momenten én word en blijf je slank!
Wil jij beter leren voelen?
De theorie die wij gebruiken in de coachplannen van Skinnyminds is gebaseerd op ACT (Acceptance Commitment Therapy). Mindfulness speelt daarin een rol. Heb jij weinig contact tussen je hoofd en je lichaam, ga je altijd door (met anderen), sta je weinig stil bij jezelf, voel je meestal niet zo veel of eet je alles weg? Start eens met het scannen van je lijf, en het toelaten van je gevoelens (ja, ook of juist als je het moeilijk hebt).
Doe de OBA oefening
Zorg dat je even tijd en ruimte voor jezelf hebt als je deze oefening gaat doen. Hoe out-of-the-box het ook voor je is: mediteren, je lichaam scannen, voelen, helpt je allemaal richting je doel. Dus probeer het gewoon! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Als je de oefening hier aanvraagt, krijg je deze in PDF en Mp3.
Succes,
Mieke
P.S. Wil je meer weten over ACT (Acceptance commitment therapy), verdragen, mediteren en leven naar je waarden? Leestip boek: De valstrik van het geluk van R. Harris.
E-book: Stoppen met emotie-eten
Download ons nieuwe gratis e-book en kom af van die hardnekkige eetdrang die maakt dat je steeds naar de kast loopt terwijl je eigenlijk wilt afvallen. Met de tips in dit e-book leer jij emotie-eten aanpakken én voorkomen. Klik hier om te downloaden!