Wat hebben coaching, meditatie en journaling met elkaar gemeen? Dit is waarom ze alledrie werken.
05 augustus 2021 

Wat hebben coaching, meditatie en journaling met elkaar gemeen? Dit is waarom ze alledrie werken.


 Al een tijdje heb ik het idee om een eigen blog te starten.

Dus lees ik veel blogs over het starten van een blog. Daar roepen ze allemaal: je moet een niche kiezen, dit vooral niet doen, dit wel doen, noem maar op.

Goed, met die details zal ik je niet vervelen, maar ik zie grappig genoeg wel veel overeenkomsten met afvallen. Daar wordt ook veel over beweerd en geschreven.

Misschien herken je het proces:

Je wil afvallen, dus je verzamelt veel informatie over calorieën, voeding en beweging. Je zoekt inspiratie en leest dingen waarvan je denkt ‘dit wil ik ook’, maar ondertussen verandert er niet zoveel.

Uit ervaring weet ik dat je heel lang in de kennis-vergaren-fase kunt zitten, zonder dat je daadwerkelijk stappen zet richting je doel.

Deze fase is lekker veilig. Je hoeft zelf nog niet zoveel te doen. Je kunt niet falen.

Natuurlijk: kennis is belangrijk. Maar je moet ook dóórpakken, op naar de volgende fase, ofwel: in actie komen en je gedrag aanpassen. Verschillende aanpakken zijn hier bewezen effectief voor: coaching, meditatie en journaling.

Daarover gaat dit blog.

Wat hebben coaching, journaling en mediatie met elkaar gemeen

Auteur en blogger Mark Manson zei iets interessants in een van zijn e-mails. Hij zei dat coaching, meditatie en journaling (schrijven in bijv. een dagboek) allemaal op eenzelfde manier werken.

Het feit dát je namelijk iets doet heeft veel meer impact dan de precieze manier waarop je het doet. Zo blijkt uit onderzoeken die hij aanhaalt.

Maar er is meer.

  • Journaling werd vroeger al veel toegepast door mensen om beter te denken. Dat het ook goed is voor je mentale welzijn was toen nog niet zo bekend. Er blijkt iets heel krachtig te zijn aan het opschrijven van je gedachten en gevoelens. Het zorgt ervoor dat je er met meer afstand, en zonder oordeel, naar kunt kijken.
  • Meditatie is effectief omdat het precies hetzelfde doet, minus het schrijven. Gedachten en gevoelens komen bij je op, maar je observeert ze alleen. En je veroordeelt ze niet (dit heeft wel oefening nodig). Je defuseert, neemt afstand van je gedachten, en kunt ze beter in perspectief plaatsen.
  • Coaching is een derde manier om dit te doen en ook super effectief. Als je gedachten en gevoelens uitspreekt, krijgen ze minder grip op je. Wat belangrijk is bij coaching is dat je problemen of uitdagingen kunt bespreken met iemand die niet oordeelt en goed luistert. Goed luisteren is een kunst en de juiste vragen stellen ook.

Kortom, wat hebben coaching, journaling en meditatie gemeen?

Ze helpen bij het ordenen van onze gedachten. Ze laten zien dat we niet onze gedachten ZIJN en niet onze gevoelens ZIJN, maar deze enkel ervaren.

En als we last hebben van belemmerende overtuigingen, zoals ‘ik kan het toch niet’ of ‘ik heb nog niet alle informatie’ of ‘wat kan mij het ook schelen’, kunnen we die beter loslaten.

Niets staat je nog in de weg om je doelen te bereiken.

Stop met consumeren, start met veranderen

En dan komen we terug bij de introductie. Namelijk dat je heel lang vast kunt zitten in de voorbereidende fase. Vaak zit daar angst onder.

Wil ik mijn blog starten, dan moet ik in actie komen.
Niet consumeren, maar creëren.

En bij afvallen is het net zo. Je valt niet af omdat je precies weet hoeveel calorieën je zou moeten eten en welke producten goed voor je zijn.
Je valt af omdat je het dóet.

En juist dat doen, daar kan coaching je bij helpen.
Omdat coaching een actief proces is.

Een coach kijkt met een frisse blik naar de situatie en stelt de juiste vragen om je tot nieuwe, waardevolle inzichten te brengen. Samen met een coach onderzoek je wat je volgende stap wordt.


Actie volgt op actie.

Denk je nu, misschien moet ik coaching ook een keer uitproberen?
Deze maand krijg je bij ons 50,- korting op een coachgesprek.

Wil jij het vertrouwen krijgen om ervoor te gaan?
En vooral: het nu echt gaan DOEN?


Klik dan hier voor het aanbod.

Probeer het uit.
 Je wordt er nooit slechter van, welke methode je ook kiest!E-book: Voor jezelf en je doelen kiezen
Download ons nieuwe gratis e-book en ontdek hoe je jezelf weer op nummer 1 zet. Leer doelen stellen en voor jezelf te kiezen. Vol zelfvertrouwen!
"The difference between Fat & Fit is I" --> Download nu

Over de schrijver
Reactie plaatsen