Acceptance and Commitment Therapy, bekend onder de afkorting ACT, is een manier van kijken, denken en leven waarbij je waarden prioriteit zijn. Als jij kiest voor waarde gerichte acties, leid je een rijk en zinvol leven.Je streeft niet naar een gelukkig leven in de zin van genot, pijnvrij of plezier. Juist het streven naar een leven zonder angst en gedoe, maakt dat je controlemechanismen inzet om negatieve / lastige emoties (zoals pijn, onrust, angst en verdriet) niet te voelen. Dat opboksen tegen negatieve emoties en gedachten kost veel energie en gaat ten koste van een gezond en gelukkig leven.Die controlemechanismen werken op de korte termijn, maar op de lange termijn staan ze een waarden-gericht leven in de weg. Door je (onaangename) gevoel te controleren, heb je geen energie, ruimte of keuzevrijheid meer om te doen wat je werkelijk wilt. Je raakt juist verder verwijderd van dat wat werkelijk belangrijk voor je is: je waarden.Het is in ACT essentieel om pijnlijke gedachten en gevoelens te accepteren, in plaats van ze te willen veranderen. Je komt in actie (kiest gedrag dat past bij je waarden) terwijl het moeilijk is. Je wacht dus niet totdat je je beter voelt en/of je bijvoorbeeld je overtuigingen hebt veranderd.

In ACT zijn deze 6 elementen belangrijk:

  1. Acceptatie: ruimte maken voor vervelende ervaringen
  2. Defusie: afstand nemen van gedachten
  3. Zelf als: flexibel omgaan met je zelf(beeld)
  4. Hier en nu: aandacht voor het hier en nu
  5. Waarden: stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt
  6. Handelen: investeren in je waarden
Het doel van ACT is om flexibel om te leren gaan met de problemen die je tegenkomt. ACT is dus niet om je klachten te verminderen maar om hier op een gezonde manier mee verder te gaan en je persoonlijke veeerkracht te vergroten. Uit onderzoek blijkt dat ACT een bewezen effectieve behandeling is voor psychische klachten en het algemeen welzijn vergroot.

ACT en afvallen

In onderstaande video leer je meer over hoe je ACT inzet bij succesvol afvallen zonder dieet of strijd. Bekijk ook onze andere video's. Meer lezen: zie Mieke's blog: Ik ben geen emo-eter, ik voel gewoon niet zoveel 

Artikelen in Acceptance and Commitment Therapy (ACT)