28 juli 2022 

Afslanken hoe doe je dat? Dit zijn dé afslanktips waar ik dagelijks op terugval

Wil je afslanken? Dan overweeg je misschien het volgen van een dieet. Online kom je al snel voor- en na foto’s tegen van een of andere afslankthee (of shakes, of pillen) waarmee het vet op je buik zou verdwijnen als sneeuw voor de zon. ‘Deze detox doet je vetcellen krimpen’ staat er overtuigend. 

Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. 

Trap dus niet in het zoveelste dieet – die werken toch niet. Waar het bij afslanken om gaat is dat je een slanke levensstijl ontwikkelt die je kunt volhouden. Ik deel in dit blog mijn top 6 afslanktips met je, die mij elke dag weer helpen bij het afslanken én op gewicht blijven. Hopelijk helpen ze jou ook.

1. Niet en/en maar of/of

Kies per dag bewust voor of/of in plaats van en/en. Je hebt de rest van je leven nog om lekkere dingen te eten, dat hoeft dus niet allemaal vandaag. Wil je afslanken, dan hoort keuzes maken erbij. Dat is niet hetzelfde als jezelf alles ontzeggen: je kunt dus heel bewust kiezen voor datgene waar je van houdt. Maar maak die keuze. Je gaat van en/en naar of/of.

Bedenk van tevoren hoe je omgaat met feestjes, terrasjes of barbecues. Neem bijvoorbeeld maximaal drie hapjes, geen taart. Of: geen hapjes, wel wijntjes. Neem je vanavond een wijntje, dan vind je het misschien geen opoffering om die plak cake vanmiddag af te slaan. En waar houd je meer van: brood vooraf of een dessert? 

Als je je strategie vooraf bepaalt, is de kans dat je je aan je voornemen houdt vele malen groter. Dat noemen we ook wel als-dan plannen.

2. Niet al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst

Moeiteloos slank zijn en wel alles eten wat voorbijkomt is een fabeltje. Maar… jij kunt wel relaxed afslanken met het allerlekkerste eten. 

Je hoeft niet alles te eten, je komt heus niets tekort! Jij kunt afslanken door alleen het allerlekkerst te kiezen. Dat is dubbel genieten: lekker én slank. Maak maar eens wat favorietenlijstjes. Dat helpt je kiezen op de moeilijke momenten zelf.

Vergeet ‘verboden middelen’Het is absoluut niet de bedoeling alle calorierijke producten uit je menu te bannen: slanke mensen eten ook niet de hele dag worteltjes. Om uit het  diëten te stappen en niet rebels te worden, is het essentieel om geen verbodenmiddelenlijst te hebben. Alles mag! 

Over een langere periode eet je alles wat je wilt, alleen niet alles nú. Je gaat van kwantiteit naar kwaliteit. En dat is zoveel lekkerder. Vraag je af wat je écht belangrijk vindtWaar kun je jou voor wakker maken? 

In onze Academy geven wij ook de opdracht om je happen een cijfer te geven en alleen nog achten, negens en tienen te eten. Kies niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerste!

“Vroeger nam ik ál het lekkers, nu alleen het allerlekkerst!”


3. Nee zeggen tegen iets waar je wel zin in heb

Toen ik besefte dat slanke mensen veel vaker nee zeggen tegen eten, maar dat zij zichzelf niet zielig vinden, veranderde er iets. Ik stapte uit de ‘dikke’ modus van: ik wil het, dus ik eet het. En ik stapte uit de dieetmodus van: ik wil meer eten, maar ik mag het niet.

Nu vind ik het ook prima om gewoon ‘nee’ te zeggen tegen lekkere dingen. Zonder frustratie. Niet omdat je moet afslanken of omdat je geen lekkers mag, maar gewoon omdat je het zélf wilt. Dan is dat geen opgave, maar een keuze.

Dus: zeg een aantal keer per dag 'nee' tegen iets waar je wel zin in hebt. Het is een manier om te oefenen met minder eten. In overvloed is nee zeggen geen straf, het maakt je slanker! Je mindset rondom het eten van lekkere dingen zal veranderen. Hoe vaker je nee zegt tegen iets waar je wel zin in hebt, hoe normaler het voor je wordt om die keuzes te maken.

“Accepteer dat en weet dat je ‘nee’ prima verdraagt – in elke situatie – dan val jij af!”


4. Afslanken met quick wins 

Bepaal je quick wins. Oftewel: met welke kleine aanpassingen in je huidige eetpatroon behaal je met minimale inspanning een maximaal resultaat? Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Welke producten uit je eetpatroon kun je eigenlijk best missen?
  2. Welke kun je vervangen door magere varianten?

Met een aantal kleine aanpassingen, lukt afslanken zonder er veel moeite voor te doen. Ga op zoek naar minimaal drie aanpassingen in je huidige patroon waarmee je eenvoudig minder binnenkrijgt. Als je die quick wins vanaf vandaag doorvoert, hoef je verder nog helemaal niets te veranderen en val je waarschijnlijk toch al af.

5. Als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing

Mensen hebben minder eten nodig dan wij in het westen gewend zijn. Je hebt echt niet zomaar een suikerdip of een gebrek aan energie. Laat dat los. De meeste honger die we ervaren is hoofdhonger, geen maaghonger. En voor hoofdhonger geldt dat je het niet kunt oplossen met eten, want: als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing.

Als je twijfelt of je wat moet eten, stel jezelf de vraag: heb je eigenlijk wel honger of is het meer lekkere trek? Sta even stil bij je hongergevoel. Trek een lijn onder je gezicht. Voel eens goed in je lichaam: zit je honger boven of onder de lijn? 

Onder de lijn? Dan heb je maaghonger. Duurt het nog een hele tijd tot de volgende maaltijd, eet dan even wat kleins. Voel je het boven de lijn? Typisch geval van hoofdhonger. Hoofdhonger komt altijd ergens vandaan. Welke gevoelens wil  je niet toelaten of met welke saboteurs heb je te dealen? Jij kunt hoofdhonger wel verdragen: als honger niet het werkelijke probleem is, is eten nooit de oplossing.

Ontdek wat er schuilgaat achter je hoofdhonger met ons gratis e-book over emotie-eten. Download ‘m hier.


6. Afslanken met minder eetmomenten

Een van de adviezen die mensen krijgen als ze in gewicht willen aánkomen, is dat ze meer eetmomenten moeten inbouwen op een dag. Het is makkelijker om meerdere kleine maaltijden te eten, dan om aan je hoofdmaaltijd nog veel extra energie toe te voegen.

Voor mij is het tegengestelde dan ook waar: gewend raken aan minder eetmomenten op een dag betekent dat je op ten duur minder energie binnenkrijgt. Dat is even wennen, maar het is dus niet zo dat iedereen het beste functioneert op allemaal kleine maaltijden en tussendoortjes.

Dat wil niet zeggen dat tussendoortjes helemaal in de ban moeten of dat je aan intermittent fasting zou moeten doen. Maar kijk wel even kritisch naar het aantal eetmomenten op een dag. Je lichaam gaat om eten vragen op tijden dat het normaal eten krijgt. Het komt in een bepaald ritme. Heb je dus veel eetmomenten op een dag, dan krijg je ook vaker trek. Hier zou je dus wat aan kunnen doen.

Minder eetmomenten betekent voor mij: minder met eten bezig zijn. En dus ook minder kans op overeten. Ik sla geen maaltijden over, maar ik kan ook prima zonder tussendoortjes. Ik eet wat als ik echt (maag)honger krijg, maar heb ik dat niet dan wacht ik gewoon tot de volgende maaltijd.

Merk jij nou dat je eetbuien krijgt als je tussendoortjes overslaat, ga het dan niet forceren. Probeer dingen uit, maar blijf flexibel en kijk altijd naar wat werkt voor jou. Er is niet één juiste manier.


Tot slot: afslanken hoe doe je dat

Deze tips helpen mij elke dag weer bij het afslanken. Ik hoop dat je er inspiratie uit hebt gehaald. Wil je meer praktische inzichten over afslanken ontvangen? Download dan ons gratis e-book met nog meer van dit soort handige tips om blijvend slank te worden. Je ontvangt daarnaast een paar mails die je direct verder helpen als je wil beginnen met vet verliezen. Succes!

Reactie plaatsen