Afvallen met havermout: hoe gezond is het?

Afvallen met havermout: hoe gezond is het?

Tegenwoordig wordt het oude vertrouwde havermout weer volop gegeten. Je kunt er eindeloos mee variëren, er is nu zelfs ‘oat milk’ of ‘havermelk’ wat een plantaardige vervanger voor koemelk is. Maar is havermout nou daadwerkelijk gezond en misschien wel nog belangrijker: kun je volop havermout eten en afvallen?

De voedingswaarde

In 40 gram havermout zit (één portie) zitten 150 kilocalorieën. Daarnaast bevat het relatief veel vezels, omdat het een volkoren product is. Vezels zijn dan weer goed voor je cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Wie wil dat nou niet?! Bovendien zorgen vezels voor een snel verzadigd gevoel, wat ervoor zorgt dat je na het eten van een vezelrijke maaltijd minder snel weer honger krijgt. Ideaal dus als je in de ochtend berehonger hebt! Zelf voor mensen met een glutenintolerantie is havermout geschikt. De graansoort bevat van zichzelf geen gluten, maar kan soms wel in een bedrijf met glutenbevattende granen verwerkt worden. Dit staat altijd op de verpakking, dus dat is wel iets om op te letten. Kan je je broodje in de ochtend dan compleet vervangen met havermout? Niet helemaal. Hoewel havermout veel van dezelfde voedingsstoffen bezit als brood, mist het één belangrijk mineraal: jodium. Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed werkt, dit wordt aan brood toegevoegd maar niet aan havermout.

Onderzoek: afvallen met havermout

Kan havermout eigenlijk wel helpen bij het afvallen? En kan je überhaupt afvallen als je havermout eet? Uit dit onderzoek in de ‘journal of nutrition’ bleek dat de mensen die een verlaagd calorie dieet volgden met toevoeging van havermout, in vergelijking met geen toevoeging van havermout, niet extra afvielen. Ze hadden wel significante verbetering in hun bloeddruk en vetprofiel. Het gaat dus met afvallen uiteindelijk om het totale calorie plaatje, maar havermout kan wel zorgen voor een extra gezondheidsboost. Natuurlijk kan je niet zeggen dat één product gezond is. Zeker bij havermout hangt het er heel erg vanaf hoe je het eet. Maak je het met halfvolle melk of volle melk en voeg je er fruit of suiker aan toe. Dat zijn allemaal dingen die meespelen met de vraag of havermout gezond is. Uiteindelijk kan je wel zeggen dat havermout een product is dat past in een gezonde voeding en leefstijl.

Bottomline

Alhoewel havermout een gezonde graansoort is, waar je zeker van kan genieten is het belangrijk te letten op de hoeveelheid en de frequentie. Onze tip: geniet ervan maar let op hoe je het bereid. Afvallen draait immers om het creëren van een negatieve energiebalans. Blijf daarnaast ook zeker kiezen voor andere volkorenproducten. Inspiratie nodig? Download dan het gratis havermout receptenboekje met lekkere en slanke havermout recepten. Alle recepten hebben een code van XL naar S zodat je ze eenvoudig kunt inplannen in je eetpatroon.



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet. 

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd. Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering. In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community. Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Evelien
Door

Evelien

op 12 May 2020

Ik begin al jaren de dag met een kommetje warme havermoutpap. Het gebrek aan jodium kun je gedeeltelijk compenseren met een snufje zout in de pap.

Reactie plaatsen