Afvallen zonder suiker: wat is de juiste keuze?

Afvallen zonder suiker: wat is de juiste keuze?

Suiker wordt sinds kort ook wel de duivel genoemd. Maar moeten we eigenlijk wel bang zijn voor deze lekkere en o zo héérlijke zoete stof? Krijgen we niet ook te horen dat we juist suikers nodig hebben? Al deze verschillende informatie kan verwarrend zijn. Daarom hebben wij het voor je uitgezocht.

Gezonde suikers

Koolhydraten hebben we nodig om verschillende redenen. Allereerst heeft ons lichaam koolhydraten nodig als energiebron. Onze hersenen kunnen zelfs niet functioneren zonder glucose. Daarnaast kunnen de volgende koolhydraatrijke producten gezondheidswinst opleveren, zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten: 

  • Volkoren brood en graanproducten
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Groente

Deze bevatten namelijk naast suikers ook goede voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. 

Hoeveel suiker per dag?

Er bestaan allerlei verschillende soorten suikers. Mono-, di- en polysachariden. Dit valt allemaal onder één overkoepelende term: koolhydraten. Nou hebben we allemaal wel eens gehoord over lage koolhydraat diëten of keto-diëten. De ‘duivelse’ suikers worden meestal gezien als de mono- en disachariden. Maar hoeveel suiker hebben we nou echt nodig op een dag? En is er eigenlijk wel een verschil in de suikers?

De gezondheidsraad maakt echter geen onderscheid tussen de verschillende soorten suikers. Ze adviseren dat je ongeveer 40-70% van je energie uit koolhydraten haalt. Dat is een minimum van 200 gram per dag. Als je onder deze grens komt, gaat het lichaam spiereiwit als energiebron gebruiken. Dit wil je voorkomen, want op deze manier breken je spieren af.

Sommige buitenlandse organisaties geven wel aparte hoeveelheden aan per soort suiker. De WHO (World Health Organization) adviseert bijvoorbeeld dat mensen minder dan 10% van de energie uit vrije suikers moet halen. Hieronder vallen de toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn in sappen, siropen en honing.

Suikerverslaving

Er wordt nogal wel eens beweerd dat suiker net zo verslavend zou zijn als drugs. Dit komt doordat suiker net als drugs, maar ook als mooie muziek of sporten, het beloningscentrum in je hersenen activeert. Het geeft dus een prettig gevoel. 

Echter blijkt er uit recent onderzoek dat er te weinig bewijs is dat suiker bij mensen een verslaving op kan roepen. Er is wel klein bewijs bij dieren vastgelegd, maar dit is alleen wanneer er te weinig suiker in het lichaam is. Daarnaast krijg je bij het stoppen met (toegevoegd) suiker eten geen onthoudingsverschijnselen en er is daarom ook geen sprake van een ‘suikerverslaving’.

Bottomline

Ondanks dat we suiker nodig hebben voor het functioneren van onze hersenen, levert het ook calorieën. Kies daarom voor suiker uit volwaardige voeding, waarvan je profiteert van goede voedingsstoffen en vezels. Laat vaker de toegevoegde suikers staan, die vaak gepaard gaan met vette voedingsmiddelen, waardoor je gemakkelijk aan kunt komen. Onze tip: geniet van deze heerlijke zoete stof, maar op een verantwoorde manier.

Weet jij hoeveel suiker er in verschillende producten zit? Doe hier de test!
Je ontvangt direct de uitslag én extra tips om te minderen met suiker in je inbox.E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Afvallen met havermout: hoe gezond is het? – Watishetbestedieet
Door

Afvallen met havermout: hoe gezond is het? – Watishetbestedieet

op 15 Jan 2021

[…] heel erg vanaf hoe je het eet. Maak je het met halfvolle melk of volle melk en voeg je er fruit of suiker aan toe. Dat zijn allemaal dingen die meespelen met de vraag of havermout gezond is. Uiteindelijk […]

Reactie plaatsen