Gewoontes bijhouden - 3 waardevolle apps
15 oktober 2020 

Gewoontes bijhouden - 3 waardevolle apps

Gewoontes bijhouden in een app is ontzettend effectief. Met deze habit trackers krijg je direct inzicht in je voortgang en het geeft je een stok achter de deur om er dagelijks / wekelijks mee bezig te zijn. Dit kan gaan om gezonde gewoontes (meer bewegen) of slechte gewoontes (alcohol drinken). Misschien wil je vaker wandelen, sporten, op tijd naar bed gaan, elke dag 5 glazen water drinken, of eindelijk eens dat snoepen afleren.

Door de gewoonten langzaam op te bouwen met behulp van deze apps, wordt je gedrag steeds meer automatisch. Het kost je vrijwel geen wilskracht meer om het uit te voeren. Je vormt gewoonten door veel herhaling. Het doel is dus om zo vaak mogelijk je nieuwe gedrag uit te voeren. Dat hoeft niet perfect of urenlang, zo lang je het maar doet! En dat is precies waar deze 3 gewoontes apps je bij helpen.

Productive: productiviteit- en gewoonte tracker

Productive is een gratis app (in het Engels) die je helpt bij het vasthouden van goede gewoontes en routines. Je maakt er persoonlijke takenlijsten aan, houdt je voortgang bij en motiveert jezelf om gezonder en energieker te worden! In het begin beantwoord je een aantal vragen, zodat Productive weet waar je aan wilt werken. Ook stimuleert de app je om haalbare doelen te stellen en hier dagelijks op te reflecteren.

Dit zijn de voordelen van de app Productive:

 • Formuleer je eigen gewoonte, of maak een keuze uit bestaande lijsten. Er zijn bijvoorbeeld lijsten voor ochtendrituelen, het krijgen van een gezond lichaam, het verhogen van je productiviteit en nog veel meer om uit te kiezen.
 • Personaliseer je gewoonten door ze een naam te geven, een uniek icoon te kiezen en de kleur te bepalen.
 • Houd je voortgang bij. Door een actie vaker te doen, krijg je een reeks en hoe langer je reeks van gewoonten is, des te groter is de kans dat je het vol blijft houden.
 • Stel herinneringen in. Dit helpt je onthouden welke acties je vandaag wilde doen.

Downloaden: iOSAndroid

productive-gewoontes-app


Habitify

Habitify is een Nederlandse app en helpt je om nieuwe gewoonten te ontwikkelen en deze ook vol te houden. Als je een gewoonte aanmaakt, geeft te app een aantal suggesties. Je kunt aangeven hoe vaak je de gewoonte gaat uitvoeren en wanneer je herinneringen wilt ontvangen.

Dit zijn de voordelen van de app Habitify:

 • De app is in het Nederlands.
 • Plan je gewoonten op verschillende tijdstippen van de dag: ochtend, middag, avond.
 • Meet je vooruitgang met inzichtelijke grafieken en cijfers.
 • Herinner jezelf om water te drinken, te sporten, te mediteren of op tijd op te staan.
 • Motiveer jezelf met reeksen, check-in tijden, dagelijkse vooruitgang en jaarlijkse overzichten.

Downloaden: iOSAndroid

habitify-gewoontes-app


HabitShare

Met HabitShare kan je gewoontes bijhouden met je vrienden. Door het samen te doen (en verantwoording af te leggen) is de kans groter dat je nieuw gedrag volhoudt. Echte teamwork dus! Dit maakt de app een unieke mix tussen sociale media en het bijhouden van je gewoontes. Als je de app liever alleen gebruikt, dan dan kan je het sociale aspect ook uitschakelen.

Dit zijn de voordelen van de app Habitshare:

 • Deel je gewoonten met vrienden, familie of je sportclub.
 • Vrienden zien je voortgang en jij die van hen. Zo kan je elkaar bij de les houden.
 • Stuur gifjes naar je vrienden om elkaar extra te motiveren.
 • Stel herinneringen en doelen in, behaal reeksen en bekijk je resultaten in grafieken.
 • Je kunt Habitshare ook alleen gebruiken, als dat je voorkeur heeft.

Downloaden: iOSAndroid

habitshare-gewoontes-appVerder lezen?

Bekijk dan zeker even ons artikel over gezonde gewoontes aanleren.

Wil je nou echt stappen maken met het aanleren van gezonde gewoontes en slechte gewoontes doorbreken, dan raad ik je onze 4-weekse themacursus van harte aan! Je leert je gedrag veranderen op een manier die echt werkt, zodat jij je snel gezonder en energieker voelt. Bekijk hier het aanbod van de themacursus: slank met gewoontes

Welke app ga jij proberen? Of heb je ervaring met een van deze apps? Leuk om van je te horen in een reactie onder dit blog.E-book: Zelfdiscipline verbeteren om af te vallen
In ons gratis e-book ontdek je hoe jij de zelfdiscipline ontwikkelt om wel te doen wat je te doen staat. Zonder gezeur strijd en gedoe, maar mét een slimme strategie om je discipline te vergroten. Download het e-book snel!

Over de schrijver
Reactie plaatsen