Birdy viel 20 kilo af: 'Eindelijk kan ik leuke kleren aan'
24 januari 2020 

Birdy viel 20 kilo af: 'Eindelijk kan ik leuke kleren aan'

Birdy meldde zich aan voor het coachplan en viel 20 kilo af. Nu past ze ook in die leuke slanke kleren, net als haar vriendinnen!

“Ik ben nooit heel slank geweest, altijd net iets te stevig. In 2016 werd ik ten huwelijk gevraagd (yes, leuk!), maar ik wilde er wel goed uitzien in een trouwjurk. Ik heb toen het boek Het geheim van slanke mensen gekocht en ben er vol voor gegaan. Ik las het boek en spitte de menu’s door. Hoewel ik de menu’s niet volledig heb gevolgd, waren ze wel behulpzaam. Ik bekeek ze vaak om te kijken hoeveel kcal elk gerecht bevatte en zo maakte ik mijn eigen menu’s. Ik downloadde de myfitnesspal app en daar ging ik, – 9 kilo. Maar helaas kwam het er langzaam weer bij…

Vorig jaar juli was ik er helemaal klaar mee: afvallen lukte wel, maar echt een knop omzetten voor de lange termijn ging niet. Ik wilde ook zo graag die leuke kleren aan die slanke vriendinnen droegen, zonder me te schamen. Dus ik meldde mij aan voor het coachplan van Skinnyminds.

Piece of cake, of toch niet?

Ik werd ingedeeld in een groep en kreeg elke dinsdag een mail met lessen. De eerste stappen in de goede richting waren weer gezet! Ik volgde alle opdrachten en dat viel best mee: piece of cake dacht ik! Die gedachte hield niet lang aan… Na een tijdje werden de opdrachten pittiger, gingen ze meer op mijn gevoel in en werden ze dus steeds confronterender. Ik heb een angststoornis dus voor mij liepen de emoties soms wel even hard op. Zo was er een oefening waarbij Mieke een zin noemde die je af moest maken zonder na te denken. Je moest dus direct opschrijven wat er in je hoofd opkwam. Het ging om de volgende zinnen:

Ik ben boos omdat, …
Ik ben bang omdat, …
Ik ben bedroefd omdat, …
Ik ben blij omdat, …

Ik schreef zoveel mogelijk op wat in mij opkwam. Je krijgt ook ruim de tijd ervoor, wat als gevolg heeft dat je toch snel gaat nadenken, maar dat mag niet. Je moet dan juist wachten tot Mieke de volgende zin noemt. Voor mij was dit heel heftig omdat mijn ‘angstgedachte’ alle ruimte kreeg. Zo kwam alles eruit, en huilde ik tranen met tuiten.

Nee zeggen tegen eten gaat bijna automatisch

Ik baalde natuurlijk en ik blokkeerde compleet door mijn angststoornis: ik zorgde niet meer goed voor mezelf en trok me terug. Gelukkig reageerde de coachgroep heel goed op deze gebeurtenis: ik kreeg advies en steun van ze. Ik heb zelfs die avond nog gevideo-beld met iemand uit de groep! Uiteindelijk kon ik na een tijdje het nut van de opdracht inzien. Mijn man werkt veel late diensten, waardoor ik ’s avonds vaak alleen ben en gezelligheid mistte. Nu heb ik een concreet actiepunt: als ik mij alleen voel, app ik vrienden en vraag ik of ze willen afspreken. Zo voelde ik mij beter, en als je je beter voelt eet je ook minder.

Inmiddels heb ik nog één week te gaan, en is veel wél piece of cake geworden! Ik ben vorige week twee keer uiteten geweest en gewoon een halve kilo afgevallen. Hoe? Door alleen het allerlekkerste te kiezen! Als ik een beetje vol zit dan stop ik. En als iemand iets lekkers over heeft bezweek ik daar vroeger voor, maar nu zeg ik ook rustig nee. Het leuke is, is dat het bijna automatisch gaat, ik denk er zoveel minder over na dan eerst.

voor- en na foto 20 kilo afvallenGouden tip: als/dan scenario’s

Ik ben gek op vakanties, maar tegelijkertijd word ik daar ook met zóveel lekkers geconfronteerd dat het soms voelt alsof ik in een spagaat zit. Maar daarvoor bieden de ‘als/dan scenario’s’ een gouden uitkomst. Deze scenario’s schrijf ik op voordat ik op vakantie ga, ik neem ze mee en lees het tijdens mijn vakantie nog een paar keer door. Zo ging ik laatst naar Curaçao en nam ik de volgende als/dan scenario’s mee in mijn koffer:

  • Als ik bij het ontbijt buffet heel veel lekkere dingen zie, dan loop ik eerst een rondje bepaal ik het allerlekkerste en schep ik maar één keer mijn bord vol.
  • Als we ergens gaan lunchen dan kies ik één ding (wat niet vet is) en daar drink ik water bij.
  • Als we gaan avondeten dan neem ik geen brood vooraf en ik neem alleen een toetje als het een 8, 9 of een 10 krijgt.

‘Mag ik even je broek lenen?’

Dat vroeg een vriendin laatst tijdens een VIP-avond waarbij ik wat mensen mocht uitnodigen. Ik had een broek aan, maar zij wilde hem ook even passen voor de maat. Toen dacht ik: ‘Huh we hebben toch helemaal niet dezelfde maat?’, maar ja dat hebben we nu wel! Ik moet nog steeds een beetje wennen hieraan. Uiteindelijk heb ik tijdens deze avond 10 stralende nieuwe setjes kleding uitgezocht: kon ik eindelijk die leuke slanke kleren aan, iets wat ik zo graag wilde!”

 

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen