Het Pioppi-dieet is gebaseerd op het plaatsje Pioppi in Italië. Er wordt daarom gezegd dat het op een Mediterraans voedingspatroon lijkt. Het is een dieet laag in koolhydraten en hoog in vet. Het vermijdt graanproducten. Dit kan op lange termijn leiden tot tekorten zoals vitamines en vezels. Er zijn echter nog geen wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar dit dieet en de gevolgen ervan op lange termijn. Het dieet beveelt aan om 3 maaltijden per dag te eten en hiernaast niet te snacken. Ook wordt aangeraden om elke week minimaal een dag te vasten. Echter is het Pioppi-dieet niet alleen maar een dieet maar ook een leefstijl. Er zijn concrete aanbevelingen van hoe je zou moeten leven, wil je net als de inwoners van Pioppi gezond oud worden:
  • Eet gezonde voeding - laag in koolhydraten, hoog in vet
  • Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten
  • Ga op tijd slapen en sta vroeg op
  • Onderhoud sociale contacten 
Het dieet lijkt veel op het bekende Keto dieet. Echter zijn er vijf belangrijke verschillen te noemen tussen de twee diëten:
  1. Zoals eerder genoemd is Pioppi meer een levensstijl dat een dieet zoals Keto
  2. In het Pioppi-dieet komen de meeste vetten uit plantaardige bronnen, terwijl Keto zich focust op dierlijke vetten.
  3. Het Pioppi-dieet kan wél vezelrijke koolhydraten bevatten, zoals granen en peulvruchten.
  4. Doordat het Keto dieet veel dierlijke vetten bevat is het risico op hart- en vaatziekten vergroot, dit is bij Pioppi niet het geval.

Artikelen in Pioppi-dieet