Wanneer je intuïtief eet, eet je op gevoel van honger en verzadiging (vol voelen). Je staat in contact met je lichaam en eet alleen wanneer je lichaam erom vraagt. Je hoeft hierbij niet obsessief bezig te zijn met calorieën tellen, voedingsmiddelen uit te sluiten en macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) bij te houden. Je ontwikkelt een positieve relatie met eten en met jezelf. Doordat je met intuïtief eten niet bezig bent met voedingsregels en wanneer je wel of niet mag eten, ben je ontspannen. Er bestaat geen 'verboden' lijst meer. Je zorgt goed voor jezelf en je lichaam en geniet weer van eten. En doordat je geniet, voel je je niet schuldig als je hebt gegeten, maar voldaan. Dit helpt om een gezonde relatie te ontwikkelen met je zelfbeeld en positieve gevoelens.

Van diëten naar intuïtief eten

Diëten kan veel mentale en emotionele druk met zich meebrengen, dat je met intuïtief eten juist voorkomt. Bij een dieet leer je om bepaalde signalen van honger te negeren en eet je niet meer wat je lekker vindt. Maar eten wat goed voelt, staat niet gelijk aan ongezond eten. Omdat intuïtief eten samengaat met gevoelens van goed voor jezelf zorgen, kies je sneller gezonde voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit. Ook voel je minder eetdrang vanwege emoties, omdat je jezelf geen verboden meer oplegt. Intuïtief eten biedt evenals mindful eten een langetermijnoplossing bij het verliezen van gewicht. Waarbij diëten vaak maar tijdelijk vol te houden zijn, is intuïtief eten iets wat je je hele leven lang kunt doen. Het is een goede manier om eetbuien te voorkomen, omdat je signalen van je lichaam niet negeert en jezelf geen restricties oplegt. Je voelt je meer verzadigd. Zo kom je uiteindelijk op een goed gebalanceerd voedingspatroon uit.

Artikelen in Intuïtief eten