Voor de Erkenningsjunk is erkenning van anderen een eerste levensbehoefte; zij wil gewaardeerd worden. Dit afslanktype voelt zich verantwoordelijk voor haar omgeving - de sfeer, zijn relaties, voor alles eigenlijk. Zij is vaak zo druk bezig met het anderen naar de zin maken dat ze haar eigen gevoelens en behoeftes, en dus haar afslankdoelen, meteen weer vergeet.Zij eet vaak te veel in gezelschap: doet mee met de anderen en zegt geen nee tegen iets lekkers. Zeker niet als iemand het speciaal gemaakt, gekocht, gepakt, opgeschept of betaald heeft. Dit afslanktype vindt nee zeggen tegen een ander altijd erg moeilijk. Je stelt iemand toch teleur en iemand teleurstellen vindt de Erkenningsjunk onverdraaglijk: straks vinden ze haar minder aardig of goed. Een afslanktype als de Erkenningsjunk is bang voor kritiek of opmerkingen over haar gewicht en eetgedrag. Zij schaamt zich soms voor de ander, maar houdt de schijn op en lacht er zelf om.De Erkenningsjunk denkt voor de ander: zij vinden mij vast truttig of onzeker nu ik afval, dus neemt zij toch maar wat te eten om te bewijzen dat dit heus niet het geval is; ze mochten eens denken. Voor de Erkenningsjunk is elke vorm van afwijzing moeilijk. Ze groeit dan ook bij het krijgen van complimenten. Als mensen zien dat zij is afgevallen, krijgt zij vleugels, dat motiveert haar het meest. Als de complimenten opdrogen, is een stok achter de deur hard nodig. In haar eentje redt een afslanktype als de Erkenningsjunk het nauwelijks.afslanktype de erkenningsjunk

Een typische Erkenningsjunk:

  • Ik durf geen 'nee' te zeggen als iemand aandringt.
  • Ik lach opmerkingen over m'n gewicht of eetgedrag vrolijk weg.
  • Als iedereen een leuk feest heeft gehad, is mijn avond geslaagd.
  • Ik neem maar een koekje, anders is het zo sneu voor de gastvrouw.
  • Van de complimenten en de bewondering die ik kreeg toen ik zo afviel, werd ik heel blij. Nu ik het zonder moet stellen, verdwijnt mijn drive.
  • Na elk etentje of feestje baal ik dat ik me toch weer heb laten gaan.
  • Heus, ik val wel af, maar ik eet nog veel en lekker. Noemen jullie mij ongezellig? Ik ga gewoon voor de mousse au chocolat, hoor.

Artikelen in Afslanktype: De Erkenningsjunk