Wat te doen als afvallen niet lukt?
25 mei 2023 

Wat te doen als afvallen niet lukt?

Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:


Ik ben vandaag heel druk geweest met het maken van filmpjes, nieuwe opnames en trainingen die ik geef, en ik ben daardoor eigenlijk weer teruggeworpen naar wat nou de basis is van afvallen zonder dieet. Hoe kan je er echt in gaan en in actie komen? Weten wat je basiseetpatroon is, is namelijk superbelangrijk. Ik heb inmiddels al 17 jaar nadat ik 18 kilo ben afgevallen hetzelfde basis eetpatroon. Daar kan ik altijd op terugvallen, daar ben ik altijd blij mee en ik weet dat als ik dat doe ik weer in die regie modus zit. Daardoor hoef ik niet echt meer af te vallen, maar heb ik daar buiten ruimte voor leuke dingen, dingen waar ik veel zin in heb. Dat is dus een basiseetpatroon. Als je ook een beweegplan hebt, dus een manier van bewegen die goed bij je past, en die je ook leuk vindt, dan heb je eigenlijk de twee ingrediënten voor afvallen zonde dieet.

Afvallen is toch niet zo simpel

Het antwoord op de vraag: "Hoe moet ik afvallen?", is eigenlijk heel simpel. Minder eten en meer bewegen. Maar, in de praktijk is dit natuurlijk helemaal niet zo simpel. Soms heb je toch echt zin in nog een dropje, of eet je toch weer uit emotie of wordt de motivatie gedurende de week simpelweg minder. Voordat je het weet heb je weer te veel gegeten. Iedere keer moet je weer opnieuw beginnen tot je het helemaal zat bent. Daarom wil ik in dit blog het hebben over de oorzaken hiervan, hoe komt dit nou? Hoe komt het dat het uiteindelijk toch niet lukt?

Is mijn doel wel goed?

Als je hebt besloten dat je slank wilt worden, maar het lukt toch niet of misschien maar half, dan heb ik een aantal checks voor je die aangeven waar dit aan kan liggen. Deze checks bespreek ik in mijn boek succesvolle afvallers diëten niet, en die gaan eigenlijk stap voor stap steeds verder. Het eerste waar het aan kan liggen is je doel. Je hebt een goed doel nodig om succesvol te kunnen afvallen. Mensen komen namelijk alleen maar in beweging voor een doel dat aantrekkelijk genoeg is. Je moet er lol en plezier in hebben. Het gaat er eigenlijk om dat de pijn van in actie komen om te veranderen minder is dan die van niet veranderen. Een mens beweegt namelijk altijd van pijn richting plezier. Als je dus niet in actie komt om te veranderen is dat waarschijnlijk omdat het je minder plezier geeft dan niet veranderen. Om dit aantrekkelijker te maken kun je bijvoorbeeld stilstaan bij waarom afvallen zo belangrijk voor je is, waarom wil je dit? Wat wil je echt en waar word je blij van? Je kan ook precies het tegenovergestelde doen, door stil te staan bij wat er gebeurdt als je niet veranderd. Waar schaam je je nu voor? Wat is eigenlijk de prijs die je betaald als je niet veranderd? Dat zijn manieren om je doel aantrekkelijker te maken, zodat je juist wel de neiging krijgt om daar ook echt voor te gaan. Ten tweede moet je doel urgent zijn, je moet nu willen veranderen omdat niet veranderen echt geen optie is. Die combinatie van urgentie en aantrekkelijkheid moeten in je doel zitten, en dat kun je dus checken, daar kun je over na denken.

De aanpak is key

Als je voldoet aan deze voorwaarden van je doel, maar het afvallen gaat nog steeds niet, dan ga je door naar de volgende check. De volgende check gaat over je aanpak, doe je wel de juiste dingen, de dingen die werken voor jou? Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de stappen die je maakt, zijn die wel klein genoeg? Alleen kleine stappen zijn namelijk haalbaar, en als je dan weer een stap verder komt heb je er een succeservaring bij, wat je weer energie geeft om aan de volgende stap te beginnen, hou dus je stappen klein. Of hou een eetdagboek bij, zodat je de controle in je aanpak behoudt. Blijf lekkere dingen eten, schiet niet in dieet gedrag, maar geniet van de lekkere dingen die je eet. Tot slot is het belangrijk dat je in jouw aanpak dingen doet die je blij maken, hou je van koken, ga experimenteren met slanke recepten. Nou, dat zijn een aantal voorbeelden van een goede aanpak naar jouw afslankdoel.

Commitment behouden

De volgende check gaat over commitment. Soms kun je namelijk te lang doorgaan met analyseren en na denken, ook al is het ook een kwestie van discipline. Afvallen is namelijk niet altijd leuk, je zit niet altijd even lekker in de flow en ook dan moet je doorgaan en die commitment houden. Ik vind het bijvoorbeeld vergelijkbaar met de vaatwasser uitruimen, dit moet ik elke dag doen en ik heb er vaak echt geen zin in, maar ik weet dat als ik het nu niet doe, dat ik morgen nog meer baal. Zo is het ook met afvallen, als je het nu niet doet baal je daar later nog meer van. Soms moet je er verder niet over nadenken maar gewoon doen, zonder discussie. Commitment betekent dat je de dingen doet die je te doen staan, ook lang na je hebt bedacht dat je gaat afvallen. Wat daarbij kan helpen, om die commitment in stand te houden, is een gevoel van zekerheid oproepen, heel erg aan de slag gaan met niet in discussie gaan en weten waar je valkuilen liggen, dingen niet zo groot maken maar gewoon doen. Vaak is het een kwestie van doen en die motivatie en energie omhooghalen.

Trap niet in je eigen gedachtes

Als je deze drie dingen hebt gecheckt, ga je verder kijken naar je gedachten. Wat zijn die stemmen die toch steeds weer binnendringen? Wij noemen het draken. Draken zijn negatieve en onhandige gedachtes die jouw gedrag sturen en beïnvloeden. Sta stil bij welke stemmen dat zijn en hoe je daar anders mee om kan gaan. Wat gebeurt er precies, en hoe kan je het aanpakken dat je er niet de hele tijd in meegaat? Ook daar zijn weer technieken voor, zoals als-dan-scenario's, wat gebeurt er bijvoorbeeld als je in een dip zit? Dan denk je in problemen, en hoe kan je weer gaan denken in mogelijkheden. Het niet lukken van afvallen kan dus ook liggen aan dat je steeds weer in dezelfde saboterende stemmen in je hoofd trapt.

Mindset

Als ook dat niet voldoende is kun je kijken naar je mindset. Denk je misschien te veel in alles of niets als het gaat om afvallen, richt je je te veel op zekerheid terwijl je je moet richten op groeien. Je zult steeds weer tegen dingen aanlopen en dan moet je meebewegen, openstaan om nieuwe dingen te leren en blijven ontwikkelen. Dat is de richting naar wat helpt, als je er zo naar kijkt, naar het proces van afvallen, is het veel makkelijker om door te gaan. Dan kun je foutjes en vergissingen relativeren en kun je ervan leren en weer doorgaan met je proces. Dat is een gedeelte over mindset.

Doorbreek je patronen

Als het dat nog niet lukt zitten er waarschijnlijk meer hardnekkige patronen achter je eetdrang. Dan heb je nog meer werk te doen om erachter te komen wat die patronen zijn, welke dingen veroorzaken jouw eetdrang? Is het bijvoorbeeld stress in het dagelijks leven? Probeer daar dan beter te plannen zodat je ook geen eetdrang krijgt. Dat heeft dan niet zozeer met eten te maken maar het heeft wel veel effect. Dat begint met erkennen wat jouw patronen zijn, de schaamte voorbij, maar echt zelfbewust kijken. Ook als het gaat om hardnekkige patronen kan ik niet vaak genoeg zeggen, dat eetpatronen echt een kwestie zijn van aangeleerde slechte eetgewoontes, en die kun je ook weer afleren. Het is altijd zaak om het niet te groot te maken maar het concreet te richten op je eetgedrag en op het doen. Ga kijken naar de triggers waarnaar je gaat eten. Wat veroorzaakt de eetdrang? Hoe ziet dat eruit en in welke situaties komt het vaak voor? Maar kijk ook naar hoe je hiermee om kan gaan en wat je kunt doen op het moment dat de triggers er zijn.

Afvallen in een notendop

Triggers voorkomen gaar heel vaak over pijnlijke emoties die daar een rol in spelen. Bijvoorbeeld het verdragen van moeilijk momenten of een situatie waarbij je ongemak voelt, noem maar op. Het is dan niet de bedoeling deze emoties te negeren, maar ze toe te laten, te erkennen en een plekje te geven. Neem ze mee onder je arm richting jouw doelen en kom steeds weer in actie. Dat gaat natuurlijk ook heel erg over accepteren en kijken naar discipline en gewoontes, waar ligt het probleem? Zo komt het allemaal weer terug op die mindset en dat is in een notendop de structuur als je wil afvallen zonder dieet. Allemaal aspecten die je langs kan gaan om bij jezelf te checken waar het misgaat. Wellicht heb je ze niet eens allemaal nodig maar hoef jij alleen te werken aan je commitment, dat maakt niet uit, maar het gaat erom dat je weet wat het spectrum is waar je mee te dealen hebt en ergens daar licht de oplossing voor iedereen, dus ook voor jou. Je moet er wel mee aan de slag gaan, naar jezelf kijken en er echt induiken. Heel veel dingen komen neer op echt naar jezelf kijken vanuit helikopter stand. Wat ben ik aan het doen? Waar ben ik mee bezig? Waar wil ik naartoe? Want het is echt belangrijk voor me.

Kijken naar jezelf

 Ik hoop dat dit wat inzicht geeft. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Ik hoop dat er voor jezelf ergens wat alarmbelletjes gaan rinkelen en denkt hier moet ik eens over nadenken, want geloof me mijn aanpak, maar überhaupt afvallen zonder dieet, is echt alleen geschikt voor levensgenieters met zelfinzicht. Dit gaat echt over kijken naar jezelf, je eigen invloed, je eigen rol, want ik geloof dat je eetgedrag 100% je eigen verantwoordelijkheid is en pas als je dat beseft zie je ook weer wat jij kunt veranderen. Nogmaals eetgedrag, slechte eetgewoontes, te veel eten, het is allemaal aangeleerd gedrag en dat kun je ook afleren.

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen