Wat is slank?

Ik kreeg vanochtend een email van iemand die een programma volgt bij ons en die zei het volgende. “Goh, jij praat heel vaak over slank. Bijvoorbeeld het geheim van slanke mensen of hoe slanker je wordt … etc. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jou? Wat is slank in jouw ogen precies?” Dat vond ik wel een interessante vraag en ik beantwoord deze in dit blog.

Slank zijn is…

Ik had er eigenlijk nooit zo heel erg over nagedacht. Het is meer een makkelijk woord en ‘het geheim van slanke mensen’ klinkt goed. Ik beantwoordde de mail als volgt:

“Slank zijn is wat mij betreft iets subjectiefs. Het is dus niet een bepaald gewicht. Slank zijn is het gewicht waarbij jij je prettig voelt.”

Daarvoor staat het. En ja, dat is dus voor iedereen anders. En het kan ook nog eens met de tijd veranderen.

Ik hoor vrij vaak van mensen die zeggen dat ze vroeger een bepaald gewicht wogen en ze zich toen hartstikke zwaar voelde. Als ze dan nu terugkijken op het moment denken ze: “Wow ik was hartstikke slank”. Daarin zie je ook dat slank zijn een bepaald gevoel is en niet een feitelijk gewicht. En volgens mij gaat afvallen daar ook om.

Slank zijn is regie op mijn eetgedrag

Ik geloof dat het fijn is, in ieder geval voor mezelf, dat ik een gezond gewicht heb. Dat heb ik nu ook en vorig jaar ook, terwijl ik mezelf toen toch wat te zwaar vond en daar niet heel gelukkig mee was. Ik wilde toen best wel een paar kilo kwijt. Ik weet niet eens of mensen het zien, maar voor mijn gevoel ben ik het wel. Dus als ik praat over slank, betekent het voor mij eigenlijk vooral dat ik regie heb op mijn eetgedrag. Dat ik me goed voel over de keuzes die ik maak en me goed voor over mijn lichaam. Maar dat heeft ook weel heel erg te maken met wat je doet.

Ik heb wel eens vaker verteld dat de gevoelskilo’s er zo af kunnen vliegen. Als ik een paar dagen goed bezig ben, regie heb en eet volgens mijn plan. Dan voel ik me direct slanker, ook al is er feitelijk niet zoveel veranderd op de weegschaal. Ik voel me slanker, maar ook aantrekkelijker en dan doe ik ook andere kleding aan. Ik ga anders lopen en stel me anders op. Dat hoort ook allemaal binnen het begrip ‘slank’. Dus voor mij is het misschien wel een soort container begrip van allemaal elementen die in het doel zitten. Toch denk ik dat je het het beste kan vertalen met het gevoel dat regie op mijn eetgedrag mij geeft.

Het heeft natuurlijk ook wel iets met kilo’s te maken. Ik weet dat het niet heel woke is om te zetten dat je wilt afvallen, want iedereen praat natuurlijk over bodypositivity en tevreden zijn met je lichaam. En ja daar ben ik natuurlijk ook een voorstander van. Niemand hoeft van mij kilo’s te verliezen. Wat ik hoop is dat ik mensen kan helpen om echt tevreden te zijn met hun eigen lichaam en hun eigen gewicht. Dat ze tevreden zijn met wat ze doen, de keuzes die ze maken en het eetgedrag wat ze kiezen. Daar zit voor mij de kern.

Slank zijn is tevreden zijn

Regie pakken kan natuurlijk op verschillende manieren. Ik zeg altijd: “Als je ontevreden bent met je gewicht en je lichaam, dan kan je maar twee dingen doen.” Het eerste ding is dat je accepteert hoe je er nu uit ziet. Je bent natuurlijk 100% meer dan je gewicht. Dus je kunt je huidige gewicht en lichaam accepteren. De consequentie hiervan is dat je stopt met klagen erover. Veel dingen die ik mensen leer om af te vallen, zou je ook kunnen toepassen in het proces van accepteren, want ook dat gaat niet vanzelf. Als je je toch een beetje ongemakkelijk voelt over je lichaam en je wil het opeens gaan accepteren, dan moet je daar ook heel bewust mee aan de slag gaan. Dan heb je net zo goed regie gepakt, want accepteren hoe je eruit ziet is wat anders dan alles eten wat maar los en vast zit en blijven aankomen. Daar zit wel een groot verschil in.

Maar ik geloof dat veel mensen ontevreden zijn over hun lichaam en gewoon makkelijker tevreden zijn als ze wat kilo’s kwijtraken. Dat geldt in ieder geval wel voor mijzelf. Het gaat om jouw gedrag. Als je kiest wat je wil, dan is het leuk en zeker als er ook resultaat uitkomt. Dus als dat accepteren niet lukt of als je dat niet wilt, dan heb je een andere optie en dat is veranderen.

Slank zijn is keuzes maken

Dat zijn de twee opties die je hebt als het gaat over je lichaam. Als je nu niet tevreden bent, kan je die twee dingen doen: accepteren of veranderen. Een andere optie heb je niet. Soms heb je nog als optie ‘weggaan”, maar je kan eigenlijk niet weggaan uit je lichaam. Als je echt kiest tussen deze twee opties dan krijg je rust. Dan word je tevreden over jezelf en word je slank om het zo maar te noemen. Ik geloof dus niet dat er een goed of een fout is. Ik geloof dat iedereen hierin zijn eigen keuzes moet maken, maar waar het voor mij om gaat is dat je tevreden bent met jezelf, met je lichaam, met je keuzes en dat je er staat. Hoeveel je weegt, maakt mij dus helemaal niks uit.

Wanneer ben je klaar?

De enige vraag blijft natuurlijk wel, wanneer ben je klaar. Ik krijg wel eens mensen die zijn al begonnen met afvallen en die voelen zich super goed erbij en die gaan door. Ze zeggen dan op een gegeven moment van ik moet nu wel stoppen, maar misschien kan ik ook nog wel dit. Of misschien kan ik ook nog wel dat. Dat gebeurd gelukkig niet zo vaak. Het gaat natuurlijk om gezond verstand gebruiken en ik geloof dat de meeste mensen dat echt hebben. Ook als het gaat om gewicht.

Als je op je streefgewicht bent switcht er wat in jezelf. “Dit is het en hier ga ik het mee doen.” Kijk een modellen figuur krijg ik nooit meer en ik weet niet hoe het met jou zit, maar ook jij waarschijnlijk niet. Dat is hoe het is en dus vind ik het helemaal prima dat ik nog een beetje een buikje heb en dat ik een lekker kipfiletje onder mijn arm heb hangen. Ik ben niet super perfectionistisch, maar ik voel me wel 10 keer prettiger als ik toch die paar kilootjes minder heb en daar is volgens mij ook niks mis mee.

Slank zijn draait echt om jou. Wat versta jij eronder? Wat zie jij als ideaalbeeld? Welk eetgedrag past daarbij en hoe ziet regie op dit moment er voor jou uit? Maak dat plaatje voor jezelf compleet, zodat jij tevreden bent met wie je bent en dat je gaat staan voor jezelf. Dat je echt rechtop gaat staan voor de spiegel en focust op dingen die mooi zijn aan jezelf. Dat je mooie kleren aantrekt en zelfverzekerder over straat loopt.

Ik noem dat ‘slank’ vaak en dit is hoe ik erover denk. Ik ben heel benieuwd hoe jij erover denkt. Laat je het weten in de reacties?

EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen