Uit eten en afvallen: 10 tips om slank te kiezen tijdens een etentje
02 februari 2020 

Uit eten en afvallen: 10 tips om slank te kiezen tijdens een etentje

Een etentje buiten de deur. Lekker en gezellig! Maar als je een paar kilo kwijt wil is een etentje doorgaans niet de meest makkelijke situatie: met dat lekkere stokbroodje vooraf, flesje wijn op tafel en die verleidelijke dessertkaart. Wil je uit eten en afvallen? Dan zijn hier tien tips om je daarbij te helpen. Uiteraard hoef je ze niet allemaal toe te passen, doe wat bij jou past. Eet smakelijk!

Tip 1: Locatie

Is het aan jou om een locatie te kiezen, kies dan voor een restaurant met een diverse keuken. Dat biedt voor ieder wat wils en geeft de grootste kans op lekkere en slanke opties. De meeste restaurants tonen hun menukaart online. Ideaal om alvast wat research te doen. Ervaar je veel keuzestress tijdens een etentje? Kies dan vooraf, zo heb je alle tijd om je keuzes af te wegen (en kun je je er al op verheugen!)

Tip 2: Verdeel over de dag

Staat er voor ’s avonds een etentje in je agenda? Ga dan voor een slank ontbijt en een slanke lunch. Dan kun je ’s avonds wat uitgebreider eten, en blijf je in balans.

Tip 3: Stil de eerste trek

Neem kort voor je weg gaat iets om de ergste trek te stillen, bijvoorbeeld een soepje, luchtige cracker of wat fruit. Met een hongergevoel wordt het al snel lastig om stokbroodjes met kruidenboter of een uitgebreid voorgerecht te laten staan. De calorieën die je binnen krijgt met rijkelijk belegde stokbroodjes kun je dan bewaren voor de (hoofd)maaltijd.

Tip 4: Wijn!

Een goed glas wijn is heerlijk bij lekker eten. Als je om het glas wijn een glas water drinkt, scheelt dit je ongemerkt veel calorieën. Daarnaast is het slim om je wijntjes per glas te bestellen.Wanneer een fles op tafel staat wordt het gemakkelijker en verleidelijker je glas steeds bij te vullen. En: kleinere slokjes = langer genieten.

Tip 5: Een hapje vooraf

Wil je een slank voorafje? Dan zijn gegrilde groenten, een heldere soep of carpaccio geschikte opties. Let op: (te) veel kaas, brood of dressing kunnen ervoor zorgen dat je gerecht toch veel calorieën bevat. De hoeveelheid kaas, brood of dressing kun je dan bijvoorbeeld halveren. (Tip! Vraag of de dressing apart geserveerd kan worden)

Tip 6: Slim hoofdgerecht

Menukaarten met ruime keuze kennen vaak ook een aantal slanke opties. Gegrilde of gepocheerde gerechten bevatten doorgaans minder calorieën dan gebakken varianten. Dit geldt ook voor aardapeltjes, gekookte en gepofte aardappelen zijn een slankere keuze dan de gebakken of gefrituurde versie.

Tip 7: Maak je eigen keuze!

Zitten er mensen aan tafel die je ongezellig noemen wanneer je geen toetje neemt? Of je glas ongevraagd bijvullen? Wees dan niet bang om te bedanken. Jij bepaalt wat je eet! Voel je dus ook niet bezwaard om je bord niet helemaal leeg te eten. Hoeveel je eet is aan jou, niet aan de kok.

Tip 8: Wel of geen toetje?

Ben je een echt toetjesmens en is een avond zonder dessert voor jou niet compleet? Dan kun je daar rekening mee houden bij het kiezenvan je drankjes, voor- en hoofdgerecht.Sla bijvoorbeeld het voorgerecht over en laat frietjes staan.Twijfel je tussen wel of geen toetje? Ga dan eens na of je nog honger hebt en wat je overdag al hebt gegeten. Een lekker kopje thee of koffie is ook een goede afsluiter (en er zit vaak ook iets lekkers bij!)

Tip 9: Zet de kaart naar je hand

In overleg is vaak veel mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld als hoofdgerecht een tweede voorgerecht bestellen of vragen om dressings en sausjes apart te serveren. En zie je enorme borden voorbijkomen? Dan kun je gerust vragen om een kleine portie.

Tip 10. Geniet bewust van wat je wél eet!

En tot slot, misschien wel de belangrijkste tip: Geniet heel bewust van wat je wél eet. Dat maakt dat je niet bezig hoeft te zijn met alles wat je niet neemt. Keuzes maken hoort erbij in een slanke levensstijl. Bepaal van tevoren wat je wil eten en drinken en houd je aan de afspraak. Dan heb je de dag na je etentje ook nog een supergoed gevoel.E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen