Stoppen met overdenken

Deze tekst is ook te beluisteren via een podcast
Klik hier voor de podcast op spotify

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

 "Ik heb weer te veel gegeten, wat ben ik toch een stomkop, ik moet echt beginnen met afvallen"

Dit is wat heel veel mensen doen: overdenken, en dat is precies waar dit blog over gaat. Stop met zoveel bezig zijn met afvallen in je hoofd, en steek die energie in het daadwerkelijk beginnen met afvallen, sporten en minder eten. Als je nou eens de gedachten omzet in ook daadwerkelijke acties, kun jij een heel stuk slanker worden, en kost dit je minder tijd en energie. Zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet en de vraag is dan ook hoe doe ik dit nou?

De deur zit niet op slot

Het probleem is dat zoveel mensen gevangen zitten in hun eigen gedachten, en dat deed me denken aan een filmpje dat ik laatst heb bekeken. In dit filmpje wil een gevangene, Houdini, ontsnappen uit de gevangenis. Hij is uren bezig met het slot open krijgen, en weer nieuwe manieren te bedenken, maar het lukt steeds niet. Hij geeft op, gaat zitten en leunt tegen de deur aan, maar wat blijkt nou: de deur gaat gewoon open, die was helemaal nooit op slot. Dat is een metafoor die wat mij betreft heel goed te betrekken valt op afvallen. De oplossing is zo relatief simpel, zeg nee tegen dat extra bakje chips, kom van die bank af en ga bewegen! Het is ja zeggen tegen gewoon de deur uitlopen, en nee zeggen tegen blijven zitten en alleen maar bedenken hoé je die deur uit gaat lopen. Bevrijd jezelf uit die gevangenis in je hoofd.

Verhalen rondom eten

Juist bij afvallen is ook de oplossing zo superduidelijk. De feitelijke acties, namelijk die zak chips wegleggen of een stuk gaan wandelen, zijn zo simpel, iedereen kan het. De enige reden dat dit moeilijk is zit in je eigen hoofd, die creëer je zelf. En dat is zo belangrijk om je te realiseren. Jij verzint de verhalen rondom eten, zoals

"Nee, ik kon dat stukje taart echt niet afwijzen, dat is onbeschoft"

 Als je dit eenmaal realiseert en duidelijk hebt voor jezelf, dat het gaat om de verhalen die jij zelf verzint, dat die je tegenhouden, dan ligt daar ook de oplossing. Pas de verhalen aan en ga er niet meer op in, leg die zak drop weg en wijs dat stukje taart af.

Ga rechtop staan!

Het is daarmee niet per se makkelijk, want die behoefte die onder dat verhaal ligt is er nog steeds. Bijvoorbeeld de behoefte om te vluchten van emoties door middel van eten, of de behoefte om mensen te pleasen door eten aan te nemen. De angst voor het gevoel wat blijft als je dit niet oplost met eten, blijft bestaan. Maar ook dit kun je moeilijker maken dan het daadwerkelijk is. Zeg dingen tegen jezelf als:

"Ik wil eten niet meer zoveel macht geven, ik wil leven met alle leuke en minder leuke momenten"

Op het moment dat jij in jezelf gelooft, rechtop gaat staan en je schouders naar achteren doet, kun jij er volledig voor gaan.

Verleg de macht

Het gaat om niet alle macht leggen bij eten, maar echt de vrede, liefde, troost en energie vinden in jezelf op een andere manier. Meer bewegen, minder eten en gewoon doen, daar kan jij die echte voldoening vinden, en hou daaraan vast. Dit is niet makkelijk, mag dat duidelijk zijn, maar het hoeft ook niet zo moeilijk te zijn als jij dat maakt. Als je weet dat dit speelt en weet wat er aan de hand is, ligt daar de oplossing, rechtop staan en denken:

"Kom maar op met alles wat er speelt, ik ga het aan en ik kan en zal die regie pakken"

Jij hebt regie

Je kan zelf de dingen oplossen zonder overeten, vanuit de regie in jezelf, en zoek een werkelijke oplossing. Als honger niet je probleem is, is eten nooit de oplossing. Als je eten gebruikt voor al dit soort dingen, geef je dit een rol die het helemaal niet vervult. Dit kan voor even een oplossing zijn, maar achteraf heb je er nog een probleem bij.

Dus sta rechtop, realiseer wat je doet en stap uit die gevangenis. De echte oplossing zit hem in de stap zetten naar de deur en die opengooien, stop die zak chips weg, ga naar buiten en ga bewegen. Er zijn simpele oplossingen dus zorg bij jezelf dat je het niet te groot maakt. Ga uit je hoofd, en als je merkt dat je iets te ingewikkeld en groot maakt, wees hiervan bewust en stap eruit. Verander je lichaamshouding en ga het leven aan, wat er ook op je pad komt, jij hebt de regie.

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het.Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me gespecialiseerd in eet-gedragsverandering & coaching en schreef een boek over mijn ervaring: HET GEHEIM VAN SLANKE MENSEN. Mijn boek was een groot succes. In de afgelopen jaren heb ik 8 bestsellers geschreven (>300.000 verkocht) daarnaast geef ik hele effectieve online trainingen en heb ik een coachtraject dat 3x per jaar start. Mijn podcast is al meer dan 750.000 keer gedownload.
Reactie plaatsen