Onbewust eten is bewust

Deze tekst is ook te beluisteren via een podcast
Klik hier voor de podcast op spotify

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Onbewust eten is bewust

Afgelopen week kreeg ik een mailtje van iemand die zei: 'Ik heb toch weer te veel gegeten de afgelopen week.' Dit betekent dat je even in een dip zit en dippen staat voor denken in problemen, dus dat betekent dat je allerlei gedachten hebt die je niet stimuleren en die er eigenlijk voor zorgen dat je te veel eet. Vervolgens werd in het mailtje gezegd: 'Maar dat herken ik niet. Voor mij is een dip niet denken in problemen, maar voor mij is het meer doen zonder na te denken. Ik loop maar naar die kast ik eet gewoon. Ik denk er helemaal niet over.' Dit herkennen veel mensen, dat onbewust eten. Het eten en erna pas gaan stilstaan en nadenken, wat speelt er achter deze eetdrang? Wat is echt mijn behoefte? Waarom val ik weer terug in dit?

Excuus

Onbewust eten is een excuus. Eten gaat bijna nooit onbewust. Heel soms wel, als er een bakje naast je staat met wat lekkers en gedachten loos je hand erin en uitgaat. Zelfs dit is dan ook op een manier bewust, het bakje is er neergezet en daar is dus wel degelijk een keuze vooraf gegaan. Het is een makkelijk excuus want het is "onbewust" en je kan er zogenaamd niks aan doen. Dit geeft je een vrijbrief om er mee door te gaan.

Signaal momenten

Hoe herken je dit? Denk maar eens bij jezelf na. Ik heb echt wel dit soort momenten. Als je in zo'n bui zit, is er zo'n moment, een signaal moment die zegt moet je dit wel doen? Het kunnen allerlei signalen zijn maar zo een signaal krijg jij ook als je toch weer naar die kast loopt of als jouw hand weer verdwijnt in die zak chips. Onbewust eten betekent dat je zo gewend bent om niet naar dat signaaltje te luisteren. Het probleem is dan niet gewenning zo zeer maar dat je het op dat moment geen zin hebt om stil te staan en te denken wat je echt wilt. Wat je echte behoeftes zijn en waar je heen wilt. Het signaal moment negeren is uit pure gemak. Eten en achteraf zeggen dat het onbewust ging.

Over eten.

Maak jezelf niet wijs dat over eten eigenlijk niet bestaat. Als je dit herkent is er nog maar een ding te doen en dat is een extra stap zetten. Het herkennen van de signaal momenten als je dan toch nog een stukje kaas neemt of naar de snoepkast loopt. Heel vaak gaat afvallen over die extra stap zetten, net wat harder werken en dan vooral bij afvallen zonder een dieet. Het toch doen terwijl je er helemaal geen zin meer in hebt en net iets meer doen dan dat je denkt aan te kunnen. Jezelf een beetje pushen en uit je comfortzone stappen alleen dan ga je resultaten zien. Dat extra pushen geeft je dan ook weer nieuwe energie en een boost om door te gaan. Maak jezelf niet wijs en ga ervoor!




Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen