Help ik zit in een dip! – handige tips om eruit te komen
12 oktober 2022 

Help ik zit in een dip! – handige tips om eruit te komen

Ook ik heb af en toe wel eens een dip. Wat is een dip nou precies en hoe kom je eruit? In dit blog deel ik mijn handige tips met jou.


Ik zit in een dip

Ik zat afgelopen dagen in een dip. Dat was voor mij wel weer even opletten, want dat heb ik al een tijdje niet gehad. Ik ga hartstikke goed, zit lekker in de flow. Ik ben aan het afvallen en super enthousiast bezig met het ontwikkelen van allerlei nieuwe dingen. Tot afgelopen dagen. En ik weet eerlijk gezegd niet wat er aan de hand is. Vaak zeg ik:

“Als je in een dipje zit en je bent er weer uit, wat ik nu weer een beetje ben, analyseer dan eens wat er speelde.”

Eerlijk gezegd weet ik het dit keer niet. Dat is wel iets nieuws voor mij. Ik gooi het zelf maar op de overgang. Ja, daar kan je alles op gooien wat je niet kunt verklaren, dus dat scheelt. Maar het betekent dat ik wel vaker een beetje grijze dagen hebt. Dus dat er eigenlijk niet echt iets speelt, maar dat ik toch een soort van grijzige deken voel. Dan merk ik toch dat ik hetzelfde doe als vroeger. Ik ga gelijk niet meer hardlopen, terwijl ik daar zo goed elke dag mee bezig was. Ik ben overdag minder effectief bezig, ik ben vooral druk met dingen die er niet zo heel erg toe doen. Gewoon met makkelijke klusjes. De dingen die echt moeten, die laat ik liggen.

Kom uit je dip

Nou zo was het dus een beetje de afgelopen dag. Ik denk wel dat het werkelijk onderdeel is van de overgang, want de grap is dat ik dit wel herken. Het komt bij mij vaker voor en na ongeveer 2-3 dagen voel ik dat de grijze deken zich weer optrekt en dan ben ik weer terug.

Vanochtend dacht ik van laat ik nu gewoon eens toepassen wat ik zelf altijd zeg. Ik heb het natuurlijk al veel vaker toegepast, maar ook nu dacht ik er weer aan. Want wat doe je nou als je in zo’n dip zit?


Vermijden en negeren

Op het moment dat mijn dip het sterkst is ga ik vermijden en negeren. Dan denk ik nergens over na. Dan vlucht ik in series kijken of op mijn telefoon zitten. Dan eet ik ook teveel. Toch is er degelijk wel iets veranderd in hoe ik het vroeger deed. Toen at ik ook teveel, maar nu eet ik gecontroleerd teveel. Hierdoor ben ik afgelopen misschien niet afgevallen, maar ik ben ook niet aangekomen.

Vroeger had ik ook geen methode om eroverheen te komen. Ik kon me helemaal laten meeslepen. Dan dacht ik gelijk van: “zie je wel weer, ik kan niet afvallen.” Dan eindigde ik vaak met de gedachte dat het leven wel leuk moet blijven. Hoe belangrijk is mijn gewicht nou eigenlijk, als ik verder een leuk leven heb en alles goed voor mekaar heb. Dan ging ik in die modus zitten. Ja, en dan laat het allemaal lopen.

Gecontroleerd overeten

Zoals ik al zei is mijn manier van overeten veranderd. Ik noem het nu dat ik een soort van gecontroleerd overeet. Dus wat gebeurde er gisteren bijvoorbeeld? Ik eet dan wel een paar dropjes meer dan dat ik eigenlijk wilde, maar verder valt het wel mee. Nou nee, dat is niet helemaal waar. Ik moet het niet mooier maken dan dat het is, want ik had ook nog chips gehad. Alleen vroeger zou ik dan de zak chips naast me hebben neergelegd of een heel groot bakje hebben gepakt. Nu pakte ik het kleinste bakje wat we in huis hadden en had het ook nog gedeeld met mijn kinderen. Dus het valt reuze mee hoe het met mij in ieder geval nu gaat met het overeten, maar je snapt wel dat het krachtige gevoel, de regie, er niet zat afgelopen dagen. En dat wil je natuurlijk wel weer terug.

Denken in problemen

Het woord dip kan je mooi zien als een afkorting van Denken In Problemen. Op het moment dat je in een dip zit, dan denk je in problemen. Dan blijf je hangen in problemen.

Bijvoorbeeld: Nou het is toch weer zo’n grijze deken dag. Ja misschien is dat toch die overgang? Het hoort er dus gewoon bij. Het kan me eigenlijk niet schelen hoeveel ik eet. 

Dat schiet dan af en toe door mijn hoofd, maar over het algemeen is mijn methode dus dat ik helemaal nergens aan denk. Dat ik gewoon vlucht in al die nutteloze activiteiten, waardoor ik niet hoef na te denken wat er speelt en waardoor ik vooral ook niks hoef te doen om het te veranderen. Nou, hoe kom je nou weer uit zo’n dip. Ik heb daar een hele effectieve aanpak voor bedacht.

SAFE methode

De SAFE-methode helpt je om weer uit je dip te komen. Om je weer in veilige grond te begeven. Het helpt je om weer te denken in mogelijkheden (dim-men).

  1. S = Sta stil bij jezelf – Als je uit je dip wil komen, dan moet je eerst erkennen dat je erin zit. Even stilstaan bij wat er op dit moment precies gebeurd en wat er aan de hand is. Veel mensen willen de confrontatie niet en daarom draaien ze maar door in ineffectief gedrag. Daar heb je niks aan. Ga gewoon eens even in je eentje op bed liggen en erken wat er aan de hand is. Zoek een verklaring als dat voor jou helpt, maar dat hoeft niet.
  2. A = Accepteer jezelf – Dipjes horen erbij. Soms weet je niet waar ze vandaan komen, zoals bij mij in dit geval, maar accepteer wel dat het zo is en dat het erbij hoort. Erken de situatie en erken jezelf hierin zonder oordeel. Iedereen heeft dit, het betekent niks voor je uiteindelijke resultaat of je doel. Accepteer het gewoon, maar blijf er niet in hangen. Accepteren is iets anders dan erin wegzakken.
  3. F = Focus – Verleg je focus van je dip naar je doel. Focus je weer op je doel en op wie je wil zijn. Op het moment dat jij je focus verlegt naar leuke dingen, dingen waar je enthousiast van wordt, dan kan je stappen zetten om weer uit je dip te komen. Wat kan je vandaag doen om uit je dip te komen?
  4. E = Energie en motivatie – Pep jezelf eens lekker op. Kijk naar dingen die je kunt doen en waar je zin in hebt. Verander je lichaamshouding. Dus in plaats van op je telefoon blijven scrollen ga je rechtop staan, schouders naar achter, hoofd omhoog. Jij bent er weer, jij staat er en jij gaat doen wat je te doen staat. Zonder discussie.

Denk om je taalgebruik

Kijk ik heb vanochtend bijvoorbeeld gedacht. “Oké nu ga ik opstaan. Ik ga eerst een heel stuk wandelen, want daar heb ik nu zin in.” Dat is al die verandering in lichaamshouding en de verandering in focus. Het laatste wat je daarin kan doen om die staat waarin je zit te veranderen is je taal aanpassen. Je vind kracht in de gedachten die je hebt en de woorden die je tegen jezelf zegt.

Eergisteren deed ik dat niet. Toen had ik helemaal geen zin in. Ik dacht nergens aan en bleef gewoon hangen in mijn dipje. Maar nu ik stil ben gaan staan en het geaccepteerd heb. Nu ik mijn focus heb verlegd en ben gaan wandelen. Dan kan ik ook weer tegen mijzelf zeggen: “Dit was de laatste dag, nu ga ik er weer uit.”

Als je deze stappen hebt gezet, dus de SAFE stappen, dan is het enige wat je nog te doen staat om niet meer in discussie te gaan. Je kunt het zogenaamd allemaal, je zegt het in je hoofd, maar komt niet in actie. Dan houd je jezelf voor de gek. Dan kan je het hele riedeltje nog een keer doen. Begin weer met stilstaan bij jezelf. Je onderneemt vanzelf een keer actie. Actie richting je waarde, actie richting je doel en actie richting jezelf. Hierdoor wordt je weer blijer, waardoor je uit je dip kan stappen. Je ziet weer mogelijkheden en stopt met denken in problemen.

Nou als jij nu toevallig een dipje ervaart zou ik zeggen…

Kies SAFE!


EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen