6 concrete tips om vaker voor je langetermijndoel te kiezen
06 februari 2020 

6 concrete tips om vaker voor je langetermijndoel te kiezen

Vaker leren kiezen voor je langetermijndoel

Toen ik begon met het observeren van slanke mensen viel mij op dat ik best veel dingen anders deed dan zij. Ik dacht altijd dat ik pech had, helemaal niet zoveel at en ‘van de wind al aankwam’. In de praktijk had ik een verkeerde eetrelatie. Ik mocht van mezelf eigenlijk nooit lekkers eten: ik moest immers afvallen. Maar als de situatie moeilijk werd, deed ik het toch. Als ik honger had of gestrest was bijvoorbeeld. En als ik op een feestje stond zei ik: ‘nu kan het wel een keer, nu is het zo gezellig’. Of ik dacht ‘s avonds op de bank: ‘ik ben zo moe, nu heb ik het verdiend’. Meestal at ik dan extra veel, want tja de dag was toch al verpest. Kortom: De regie was weg en ik had een goede reden om toch te eten.

Ik wilde het niet extra moeilijk hebben

Nee zeggen tegen iets lekkers was voor mij altijd een opoffering of enorme prestatie. Ik was het niet gewend, wilde altijd meer. En zeker op zo’n lastig moment, wilde ik het niet extra moeilijk hebben; het leven is al zwaar genoeg zónder eetstress. Ik gunde mezelf dus iedere keer het eten waar ik zoveel zin in had. Ik koos de makkelijke weg. Het gevolg was duidelijk: afvallen voor lange termijn lukte niet, ik kwam sneller weer aan.

Korte termijn genot versus lange termijn kilo’s

Mijn conclusie na het observeren van slanke mensen, was dat ik niet effectief koos. Op de lange termijn wilde ik graag afvallen, maar als de situatie lastig werd koos ik voor te veel eten. Ik besefte dat te veel eten in 100% van de gevallen draait om korte termijn behoeftebevrediging. Om NU eten. En dat dat gedrag vergelijkbaar is met het gedrag van een peuter: ‘ik wil het toch nu’.Alleen heeft een peuter een goed excuus; hij overziet de lange termijn consequentie van z’n gedrag niet. Ik wel.

Vaker kiezen voor mijn langetermijndoel

Ik besefte ook dat ik moest leren om vaker voor m’n langetermijndoel te kiezen als ik echt wilde afvallen. Grow-Up, dacht ik. En dat is in wezen de kern van Skinnyminds: vaker kiezen voor je lange termijn doel en daardoor relaxed slank worden. Zonder dieet en zonder frustratie.

Het punt is alleen dat op zo’n lastig moment alles in jezelf schreeuwt om meer eten, om kaas, chips, chocola, wijn, nog een broodje. Wat kan het schelen, maak je jezelf wijs. En hup daar gaat weer een handje drop. Het goede nieuws: als je bereid bent vaker stil te staan bij wat er nu precies gebeurt op zo’n eetdrang moment, heb je wel degelijk een keuze. Pak regie op jouw eigen eetgedrag! Zo kun je makkelijker kiezen voor die langer termijn doelen!

Om het makkelijker te maken vind je hier 6 concrete tips:

TIP 1: Verplaats je keuze naar de toekomst

Het punt is dat je langetermijndoel, als je met je hand in de zak chips zit, zo ver weg is. Dat voel je niet. Wat helpt is je keuze van het moment in gedachten te verplaatsen naar de toekomst. Vraag jezelf af: Wat zou ik over drie maanden kiezen? Meer chips, niets eten, of wat anders nemen? Wat je over drie maanden zou doen,is precies wat je nu ook moet doen.

TIP 2: Maak de beloning vergelijkbaar

Je langetermijndoel is op zo’n lastig moment dus erg ver weg. Je korte termijn beloning: een lekkere smaak, even nergens aan hoeven denken, gemak, is veel dichterbij en daardoor zo aantrekkelijk. Dat weegt dan, ondanks je wil om af te vallen, zomaar zwaarder. Wat helpt om bewust te kiezen, is je lange termijn beloning ook naar het ‘nu’ halen. Dan maak je een eerlijke afweging.Kortom je bedenkt wat nu eten én wat nu nee zeggenje oplevert en maakt dan een bewuste keuze:

NU overeten levert je NU bijvoorbeeld op: afleiding, lekkere smaak, het niet moeilijk hebben, En STRAKS: balen, aankomen, opgeven.

NIET overeten levert je NU op: trots voelen, slanker voelen, meer vertrouwen krijgen, je wilskracht laten groeien zodat het de volgende keer makkelijker is om nee te zeggen, En STRAKS: afvallen, je aantrekkelijker en zelfverzekerder voelen, etc

TIP 3: Haal drie keer diep adem

Veel mensen klagen dat ze het lekkers al op hebben, voordat ze nadenken over korte of lange termijn. Het snaaien gaat onbewust, zeggen ze. Dat is een fabel! Feit is dat die mensen al zo lang gewend zijn ‘de wijzere/slankere stem’ in zichzelf te negeren, dat ze die min of meer niet meer horen. Maar hij is er wel. Iedereen heeft zo’n slankere /wijzere stem in zichzelf. Eén van de makkelijkste manieren om daar beter naar te luisteren is voordat je meer eet, even rustig adem te halen. Slechts drie keer bewust in-en uit ademen, that’s all. Je krijgt, ook met je hand in de koekjestrommel, hierdoor ruimte. Je beseft beter dat je wel degelijk een keuze hebt.

TIP 4: Bedenk wat je een vriendin zou aanraden

Nog een techniek is: jezelf afvragen wat je een vriendin die wil afvallen zou aanraden op een twijfel moment. Dus: je voelt de drang om na je geplande lunch nog een cracker te eten. Je bedenkt: wat zou ik mijn vriendin adviseren die wil afvallen? Nog een cracker of even wachten? Hetzelfde advies geef je nu jezelf.

TIP 5: Vraag het je man

Een hele effectieve techniek om vaker voor je langetermijndoel te kiezen is je omgeving om raad vragen. Het punt is dat anderen niet zien welke gedachten jij hebt. Zij weten dus niet van welke twijfels en argumenten jij last hebt. Een ander beoordeelt jou en je keuzes puur op doel en gedrag. En dat betekent dat een ander vaak scherper ziet dan jijzelf, wat het beste is. Alleen….. wil je dat meestal niet horen. Je zit niet te wachten op ongevraagd, ongenuanceerd advies. Ook al is het de waarheid. Maar: nu je weet dat een ander vaak goed zit, kun je hier ook bewust gebruik van maken. Vráag advies! Dus: heb jij zin in meer chocola ’s avonds? Vraag aan je partner of je nog een stukje moet nemen…. of niet.

TIP 6: Visualiseer je doel

De laatste tip is om een bepaald beeld voor ogen te houden dat staat voor je langetermijndoel. Ik vraag mensen in mijn trainingen vaak een visualisatie te maken van hun ideale gewicht en eet-relatie. Een beeld roep je sneller op dan woorden. Dus sta je al voor de koelkast en lonkt het extra glas witte wijn met kaas? Denk aan die modellenbenen, dat bikini-lijf en die vrouw in balans op het strand. Focus op het beeld dat jou aanspreekt en kies bewust!



E-book: Zelfdiscipline verbeteren om af te vallen
In ons gratis e-book ontdek je hoe jij de zelfdiscipline ontwikkelt om wel te doen wat je te doen staat. Zonder gezeur strijd en gedoe, maar mét een slimme strategie om je discipline te vergroten. Download het e-book snel!

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen