Irmke viel samen met haar man meer dan 60 kilo af
22 januari 2020 

Irmke viel samen met haar man meer dan 60 kilo af

En nu word ik slank!

Irmke: Mijn naam is Irmke, 36 jaar oud en ik heb vier kinderen. Als ik op me op maandagochtend voornam om af te vallen, dan was ik dat maandagavond weer vergeten. Ik moest bij veel diëten anders gaan koken en andere dingen in huis halen. Met zo’n groot gezin werkt dat niet, hield ik mezelf voor. Iedere keer schoof ik het afvallen opnieuw voor me uit. In januari wist ik dat mijn zusje ging trouwen in juni. Toen zei ik tegen mezelf: op die dag, waar zoveel foto’s gemaakt worden als herinnering, ben ik slank! Mijn moeder is 26 kilo afgevallen met het boek ‘het geheim van slanke mensen’. De titel van het boek ‘En nu word ik slank’ vond ik erg pakkend en was toepasselijk voor mij. Ik begon…

Mijn man en ik hielpen elkaar om af te vallen

Dit keer vergat ik m’n doel niet uit het oog. Mede omdat mijn man ook wilde afvallen. Beiden waren we ons lijf zat. We deden het samen en dat hielp mij enorm om door te zetten. We eten gevarieerd en op drie vaste momenten. Tussendoor eet ik verschillende dingen. Als ik op een bepaalde dag te veel of vettig eet, dan neem ik de dag erna geen tussendoortjes. Als ik op een dag wat mager eet of ’s avonds een salade, dan neem ik zeker wel wat lekkers.

Ik begon er langzaam in te geloven

Ik hield in het begin voortdurend de calorieënapp in de gaten. Dan was ik blij met nog wat ruimte voor een lekkere cracker met kaas. Ik vertelde niet dat ik aan het afvallen was. Ik was toch bang dat ik, ook dit maar een week vol zou houden. En dan weet tenminste niemand het! Dacht ik toen.

Bepaalde aspecten uit het boek vond ik erg herkenbaar. Ik probeerde het stapje voor stapje aan te pakken en bewuste keuzes te maken. Ik nam me heilig voor dat te blijven doen, no matter what. Het afvallen ging me best makkelijk af. Ik was ineens al 4 kilo kwijt. Langzaam maar zeker ben ik ben er echt in gaan geloven. Ik vertelde het ook de mensen om mij heen. De knop ging om. Voor het eerst had ik geen moeite om (lekkere) dingen te laten staan. M’n man idem. We kwamen niets tekort, we wilden alleen niet alles nu.

samen 30 kilo afvallen

Een andere mindset en mensen vinden ons mooi

Veel mensen zeggen nu hoe mooi we zijn. We zijn natuurlijk nog steeds dezelfde mensen, maar we hebben beiden een andere mindset gekregen. Ik lachte m’n gewicht vroeger allemaal weg, ik maakte grapjes over mijn gewicht en eetgedrag. Nu ben ik een stuk zelfverzekerder. Ik ben veel bewuster van wat ik in m’n mond stop, en ik geniet meer! Ik denk dat het stukje bewustwording het allerbelangrijkst is. Dat gaat je hele leven zo door.

Ik neem bij cake alleen het bovenste gedeelte, daar snijd ik dan een klein plakje vanaf. Want dat is lekker sappig. Waarom zou ik de rest van de cake opeten als ik daar veel minder van geniet? Ik noem het een soort ‘omdenken’, en zo ziet mijn man het ook. Je bent niet zielig omdat je iets niet mag, je bent tevreden omdat jij de regie hebt over je eetgedrag. Regie is zoveel leuker dan overeten.

Ik durf weer naar vakantiefoto’s te kijken

Deze zomer was een stuk relaxter en fijner dan voorheen. Ook kijk ik nu weer naar vakantiefoto’s. Vroeger deed ik dat gewoon niet. Ik was niet blij met mezelf. Ik weet nog goed dat ik met mijn kind op mijn schouder liep. Ze weegt ongeveer 29 kilo. Ik zei: ‘ik zet je even neer schat, je bent zo zwaar’. Daarna besefte ik me dat ik al die jaren dat gewicht meegezeuld heb. Dat was best even schrikken, maar ook een enorme opluchting!

Er valt niks verder te gaan, dit is mijn leven

Ik heb er geen dag moeite mee gehad dat ik iets niet ‘mocht’ eten. Zo zag ik het ook niet. Ik wil het niet meer; die zucht naar meer eten, geen ‘nee’ kunnen zeggen. Veel mensen vragen aan mij of ik nog verder ga. Er valt alleen niks verder te gaan. Dit is hoe ik leef en wat eraf gaat dat gaat eraf. Als ik nog 4 of 5 kilo lichter ben zit ik op mijn streefgewicht. Ik geniet ervan!

 

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd. Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering. In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community. Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen