“Hoe gaat het met je?”
“Goed.”
Terwijl ik antwoord geef denk ik: ‘Goed, goed. Het gaat op zich prima, maar ook weer niet echt goed’. Ik weet niet goed hoe ik het moet uitleggen, en al helemaal niet waar het precies door komt, maar ik zit in zo’n tussenfase. Een dipje.
Ik ben niet depressief, heb geen grote problemen, geen crisis, wandel elke dag en eet niet extreem veel, dus in principe zou het goed moeten gaan.
Alleen….
Ik lees te veel boeken en verslind Netflix series. Ben zelfs weer begonnen aan Greys Anatomy met 17 seizoenen, op het Videoland abonnement dat we toch ook maar aangeschaft hebben. Ik trek me het liefst terug. Als het even kan met iets lekkers.
En ik blijf erin hangen, tot midden in de nacht, terwijl ik gewoon vroeg op moet staan.
Met als gevolg dat ik de dag erna moe ben en mezelf hoor denken: ‘Tja, ik zou nu eigenlijk dat gezonde ontbijtje moeten nemen, maar ik ben heel moe en heb wat anders nodig: een cracker per met een dikke laag speculoos (of 2) is nu even beter voor me….’
Een dip: ik voel me onrustig, zoekend, te zwaar
Ik mis vooral inspiratie en flow. Als ik op youtube filmpjes terugkijk van Amanda Gorman (die tijdens de inauguratie van Biden zo’n fantastisch optreden gaf), denk ik: ‘Misschien zou ik ook eens moeten dichten, in m’n studententijd schreef ik tenslotte ook altijd liedjes’. Maar al snel realiseer ik me dat het niveau van ‘zet je tiet maar in de bar’ wellicht niet heel inspirerend is. En dus troost ik mezelf met nog een koffie verkeerd.
Na de zoveelste aflevering Grey’s Anatomy bedenk ik dat ik misschien alsnog medicijnen moet studeren om co-assistent te worden. Maar ik ben bijna 50, met man en drie kinderen, waarvan er eentje zelf al gaat studeren. Bovendien telt er nog altijd een numerus fixes bij de studie medicijnen en mijn motivatie: dokter mac Dreamy ontmoeten en een spannend leven leiden, gaat de selectie waarschijnlijk niet overleven.
En dus neem ik nog maar een handje drop.
Misschien hoort het er wel bij. Je leest en hoort het overal. Veel mensen zijn een beetje down en missen regie. In het algemene leven én op hun eetgedrag en gewicht. Dat geloof ik best.
Alleen ben ík het zat, en ik weet de oplossing. Ik heb er verdorie heel wat boeken over geschreven
Maar ik doe het niet of niet goed genoeg.
Voorkom dat je dip een terugval wordt
Het is in mijn geval gelukkig ook niet zo dat ik veel aankom. Ik houd mijn eetgedrag wel binnen de perken en ik wandel me suf. Ik ervaar alleen geen regie, voel geen flow en wil eigenlijk nog 2 kilo kwijt.
De vraag is natuurlijk waar ik moet beginnen: begin ik met het terugpakken van regie op mijn eetgedrag, maak ik daar een project van? Of probeer ik de flow en inspiratie op andere gebieden in m’n leven terug te pakken zodat het doorwerkt op mijn eetgedrag en ik weer makkelijker minder eet…
Het kan allebei, weet ik uit ervaring.
Het maakt dus niet zoveel uit waar je begint, als je maar begint!
Actief op zoek naar flow
Goed. Uit het feit dat ik dit verhaal schrijf, mag je concluderen dat ik precies dat gedaan heb (ik schrijf over het algemeen over mijn dipjes als ik er net weer uit ben 🙂
Ik heb me opnieuw verdiept in de theorie over flow. Flow is die staat waarin je gefocust bent, doelgericht, waarin je zonder besef van tijd helemaal ergens voor kunt gaan. Je voelt je geïnspireerd, blij, vol zelfvertrouwen. Dat heb ik jaren gehad als het gaat om regie pakken op eetgedrag én breder.
Je kunt volgens de theorie van psycholoog Mihaly Csikszentmihaly, alleen flow krijgen als je jezelf voldoende uitdaagt en je je vaardigheden & talenten daarbij nodig hebt. Dat was de vraag aan mezelf: Hoe zet ik mijn talenten en vaardigheden in op een nieuwe uitdaging? Ik heb het antwoord gevonden in onze cursus Kom uit je DIP.
Ik ben de cursus zelf helemaal gaan volgen én ik heb deze aangepast met nieuwe inzichten en persoonlijke verhalen. Omdat ook mijn situatie steeds weer verandert. Dat vond ik super leuk om te doen!
Je bent nooit te oud om te leren (en slank te worden)
Vroeger dacht ik: als ik 40 ben, dan is m’n leven op orde en ben ik af. Dan weet ik wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. Dan heb ik altijd regie op mijn eetgedrag.
Hallo, ik ben Mieke, 49 jaar expert in afvallen door gedragsverandering en opnieuw aan het zoeken naar eet-inspiratie, naar het gevoel dat afvallen fantastisch is, naar die flow waarin ik zonder morrelen ga hardlopen; oftewel: naar dat krachtige gevoel dat regie me geeft.
Ik realiseer me dat je als mens nu eenmaal steeds weer in nieuwe situaties terecht komt. En soms moet je je eigen aanpak en gedrag weer even aanpassen om verder te groeien (of in dit geval te slinken), om door te zetten, te accepteren en blij te zijn met je eigen eetgedrag.
Regie blijven houden betekent erkennen dat je gewicht, je gezondheid, regie op je eet- en beweeggedrag waarden zijn. Geen doelen die af en zijn en daarna van je lijstje af kunnen.
Waarden geven richting, ze zijn nooit af. Ze blijven altijd, zo lang je leeft, belangrijk. En daarom is het zaak af en toe gewoon weer even wat harder je best doen om op koers te blijven.
Leven naar je waarden is dan misschien niet altijd makkelijk, het is wel altijd waardevol.
Het maakt je leven echt leuker!
Een dip hoort erbij: ik kan er zelfs van genieten
Regievol leven en eten betekent voor mij dus blijven leren.
Blijven zoeken én vinden.
Ik heb dat geaccepteerd.
En ondanks dat een dip niet perse leuk is, hoort het wel bij mijn leven. Ik kan er stiekem zelfs wel eens van genieten. Hoe gek dat ook klinkt, vind ik het soms heerlijk me aan zo’n dip over te geven: te veel eten en super ineffectief of lamlendig bezig te zijn.
Als het maar niet te lang duurt.
Én zo lang ik weet dat ik de vaardigheden bezit om weer uit een dipje te komen.
En dáár vertrouw ik gelukkig altijd op.
Heb jij dat vertrouwen ook?
Of wil jij de vaardigheden en de mindset die je nodig hebt om (steeds weer) uit een dip te komen leren?
Wil jij weer blij afvallen? Tevreden zijn met nee zeggen?
Met plezier gaan sporten en weer flow ervaren?
E-book: Voor altijd slank blijven
Download ons nieuwe gratis e-book en ontdek hoe je voor altijd slank blijft. Je stopt met denken en doen als iemand die te zwaar is of iemand die aan de lijn is. Je start met denken en doen als een slank persoon! Vraag het nu aan!