De vragen die je stelt over je eigen afslankproces, zeggen over alles je kans op succes
04 april 2023 

De vragen die je stelt over je eigen afslankproces, zeggen over alles je kans op succes

Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Welke vragen stel jij jezelf als het gaat om afvallen? De kwaliteit van je vragen zijn super belangrijk voor je proces. Stel de juiste vragen én je krijgt goede antwoorden. Antwoorden waar je werkelijk wat aan hebt. 

Ik was net even wat mails aan beantwoorden en ik kreeg een mail ik vaak tegen kom. Het trigeerde mij nogal, alleen al door hoe de vraag in de mail wordt gesteld weet ik hoe de schrijver erin straat. Ze stellen dan vragen op zo een manier dat je weet dat ze het nog wel even moeilijk gaan krijgen. Dit zijn van die vragen waarbij er een ondertoon ligt op: waarom zou dit nu wel lukken? Dit wordt ook veel te vaak letterlijk gezegd.

Goede vragen stellen

De kwaliteit van je vragen bepaalt ook de kwaliteit van je antwoord en alleen met een goed antwoord kom je verder. Dus ga eens bij jezelf na, stel jij dit soort vragen? De verkeerde en zwakke vragen. Als je blijft hangen in dit soort vragen kom je niet verder. 'Waarom heb ik zo een pech? Waarom val ik niet af?' Dan leg je het eigenlijk al buiten jezelf en bedenk is op welke manier kan je ook dan ook antwoorden op dit soort vragen. Het enige wat je kan antwoorden zijn logische antwoorden. 'Ja, hebt gewoon pech een beetje verkeerde genen' of 'ja het gaat bij jou nou eenmaal wat moeilijker'. 

Denkwijze en emoties

Stel je de verkeerde vragen dan krijg je ook de verkeerde antwoorden waar je niet mee verder komt. Je emoties komen er dan ook nog eens bij kijken. Je gevoelens worden bepaald door wat je tegen jezelf zegt. Als jij je focust op dit soort vragen, dan krijg je ook daadwerkelijk gevoelens die hierbij komen kijken. Als je telkens weer aan jezelf vraagt: 'waarom loop ik nou naar de kast? Waarop je antwoord: ' ik ben gewoon een lekker bek ik kan er niks aan doen'. Dit geeft je geen sterkte, je voelt je zwak en alsof je faalt. Je versterkt jezelf totaal niet richting je doel, je haalt jezelf alleen maar naar beneden. Dit noem je ook wel aangeleerde machteloosheid of hulpeloosheid.   

Het zit al in je, je moet het alleen echt willen!

Dus onthoudt dat de kwaliteit van je vraag, de kwaliteit van je antwoorden bepaalt en daarbij ook je gevoel. Wil jij je weer krachtiger voelen, ga dan op een andere manier vragen stellen. Ik heb een goed voorbeeld: het programma Special force. Een heel zwaar trainingskamp waar bekende mensen aan mee doen. Er werd aan een vrouw gevraagd waarom ze mee deed waarop zei antwoorde dat ze het heel graag wil kunnen, waarop de commandeur zei: maar je kunt dit al heel lang je moet het alleen echt willen! Deze reactie vond ik zo leuk en herkenbaar, dit is namelijk precies zo met afvallen. Iedereen kan afvallen 100%! 

Iedereen kan nee zeggen tegen een hapje, een zak dropjes wegleggen en een koelkast deur toch maar dicht doen. Je moet het niet alleen willen, maar ook echt doen met power. Als je werkelijk goed voor jezelf wilt zorgen en resultaat zien dan moet je er helemaal voor gaan. Begin dan met de juiste vragen stellen. Dus denk wat kan ik anders doen, hoe word ik een succesvolle afvaller? Zo kom je aan goede antwoorden waar je werkelijk iets aan hebt.  

 

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd. Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering. In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community. Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen