Kan je een cheat day hebben en nog steeds afvallen?
03 oktober 2021 

Kan je een cheat day hebben en nog steeds afvallen?

Heb jij je wel eens afgevraagd wat er gebeurd als je cheat terwijl je op dieet bent? Of wil je graag weten of je tijdens je dieet wel eens een cheat day mag hebben en daarnaast nog steeds kan afvallen? In dit blog kom je erachter of je een cheat meal of day kan hebben en wat er gebeurd als je deze implementeert terwijl je aan het afvallen bent.

Voordat ik ging afvallen, bestelde ik elke week wel een pizza. Dit was onder het mom van een ‘cheat day’. Het lukte me niet om af te vallen, ondanks dat ik voor mijn gevoel de rest van de week best gezond at. Later kwam ik er natuurlijk achter dat ik veel meer calorieën binnen kreeg dan dat ik wist. Nu geniet ik ook nog wel eens van een lekkere pizza, maar niet meer als cheat day of cheat meal. Het is gewoon een onderdeel van mijn dieet.

Even een stukje science

Als je aan het afvallen bent, moet je in een calorietekort zitten. Minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrand. Dit betekent ook dat je glycogeenvoorraden in je lichaam leeg raken. De glucose uit deze voorraden wordt namelijk gebruikt om je calorietekort aan te vullen. Dus hoe groter je tekort op een dag is, hoe leger je glycogeenvoorraden zijn. Hoe langer je op dieet bent, hoe leger de voorraden raken. De voorraden komen uit je spieren en daarna uit je lever.

Stel je wordt wakker op een vrijdagmorgen en je denkt poh ik heb zin in een cheat day. Je eet 1000 calorieën meer dan dat je normaal gesproken zou eten. Worden dan al deze 1000 calorieën omgezet in lichaamsvet?

Nee!

Wat gebeurd er dan wel?

Op het moment dat je lichaam al die extra calorieën binnenkrijgt zal het de lever glycogeenvoorraad gaan aanvullen. Zodra deze voorraden zijn aangevuld, zal het de spier glycogeenvoorraden gaan aanvullen. Je kan ongeveer 100 gram koolhydraten in je lever kwijt en 400 gram in je spieren. Dat is 500 gram koolhydraten totaal ofwel 2000 calorieën (1 gram koolhydraat = 4 kcal)

Nu hoor ik je denken: “Oeh ik kan lekker een cheat day met een extra 2000 calorieën hebben en er zal niks met mijn lichaam gebeuren!”. Maar nee zo werkt het dan helaas ook weer niet. Deze regel gaat namelijk alleen op als je een aantal dagen hebt gevast en dus helemaal geen eten hebt binnengekregen. De meeste mensen die op dieet gaan, die hebben nog wel iets in hun glycogeenvoorraden zitten.

Meer beweging

Als je er vanuit gaat dat je glycogeenvoorraden halfvol zitten, dan kan je alsnog 1000 calorieën extra eten op je cheat day. Gaan al deze calorieën dan in je glycogeenvoorraden zitten? Neehoor. Als je meer eet, dan gaat je lichaam uit zichzelf meer bewegen dan als je op een streng dieet aan het afvallen bent. Je hebt namelijk meer energie. Helaas is het niet mogelijk om te weten hoeveel van de 1000 calorieën nou daadwerkelijk worden opgeslagen in je voorraden en hoeveel je verbrand.

Teveel cheaten

Je kan ook teveel cheat days hebben. Hierdoor hebben de glycogeenvoorraden geen kans om leeg te raken en kom je dus uiteindelijk uit op teveel energie. En we weten allemaal dat teveel energie wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Wanneer je af en toe een cheat day of cheat meal hebt, zal dit dus geen effect hebben op je lichaamsvet. Echter heeft het wel effect op de mate waarin je daarna lichaamsvet verbrand.

Afvallen gaat niet per dag

Uiteindelijk gaat het er niet om of je één dag of twee dagen meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrand. Het gaat om een week, maand of jaar. Als je in die periode minder calorieën eet dan dat je verbrand zal je afvallen. Weeg daarom niet elke dag, maar kies een week- of maanddoel. Lees hier hoe je dat het beste kan doen

Heb je elke week zin in een cheat day, dan eet je niet voldoende per dag. Natuurlijk kan je het wel op deze manier doen en nog steeds afvallen. Maar ikzelf eet liever dan elke dag net iets meer, dan dat ik 6 dagen in de week aan het lijden ben. Want het liefst voel je je toch elke dag goed en vol energie…

Wat is jouw favoriete cheat meal? Laat het ons weten in de reacties hieronder!E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.
Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het.Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me gespecialiseerd in eet-gedragsverandering & coaching en schreef een boek over mijn ervaring: HET GEHEIM VAN SLANKE MENSEN. Mijn boek was een groot succes. In de afgelopen jaren heb ik 8 bestsellers geschreven (>300.000 verkocht) daarnaast geef ik hele effectieve online trainingen en heb ik een coachtraject dat 3x per jaar start. Mijn podcast is al meer dan 750.000 keer gedownload.
Reactie plaatsen