Hoe jij nu start met afvallen voor de zomer en straks echt slank bent!
10 februari 2020 

Hoe jij nu start met afvallen voor de zomer en straks echt slank bent!

En dan heb je het opeens te pakken! Je eet minder, loopt weer hard en voelt je goed….
Wel 2 hele dagen.
Of…
Tot de eerste tegenslag.

Dat kan zijn: een feestje waarbij je toch te veel gedronken hebt en/of laat naar bed bent gegaan. Waardoor je de dag erna moe bent en wederom te veel eet. Het kan ook zijn dat je te druk bent, stress op je werk ervaart, ruzie met je vriend hebt, gedoe met je moeder, etc.

Hoe dan ook: ergens in je leven gebeurt er iets met als gevolg dat je gezonde eetgedrag zo weer naar de achtergrond verdwijnt.

Net te veel eten

En dan zit je toch weer aan het zoveelste chocolaatje, schep je weer wat extra op bij het avondeten, neem je nog een cracker extra bij de lunch en kun je niet van de drop-pot op het werk afblijven (ook al houd je niet eens zo van die dropjes).

Op zich niet dramatisch: je overeet niet met zakken chips tegelijk. Maar je eet wel te veel. Net te veel. En dat betekent dat je soort van op gewicht blijft. En als je echt eerlijk bent…, komen er toch een paar onsjes bij. Dat betekent, als je zo doorgaat, dat je deze zomer, toch weer focust op je vetrolletjes bij het zwembad. Dat je niet relaxed in bikini loopt en dat je steeds bezig bent met je buik bedekken.

Je bent het zat! Het moet toch een keer gebeuren. Je wilt 100% nog wat afvallen voor de zomer!

Alleen…. langer dan een week doorzetten, lukt gewoon niet. En je begrijpt niet waarom: je weet dat je je veel beter voelt als je minder eet en meer sport. Je weet dat je je direct fitter voelt. Je gevoelskilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon als je goed bezig bent. Je kijkt direct slanker in de spiegel met regie op je eetgedrag.

En toch: bij het eerste teken van regie verlies op een willekeurig ander gebied in je leven, is je eetgedrag zo weer de dupe. Alsof je pas echt af kunt vallen als alle andere dingen in je leven goed gaan of onder controle zijn.

Afvallen kun jij alleen als je totaal ‘on top of things’ bent.

Deze zomer kies jij slank

Het probleem is, je hebt zelden alles in je leven onder controle (en de vraag is of je dat uberhaupt moet willen). Er gebeuren zoveel dingen in een mensenleven. Je kunt dus afwachten tot alles goed loopt, het mooi weer is en er nergens een rimpeling te bekennen is voordat je start met afvallen….

Maar dan wacht je tot je een ons weegt. En heb je zelf geen invloed. Dan leg je de macht over jouw succes, jouw gewicht, jouw eetgedrag en jouw zomergevoel buiten jezelf. Bij de situatie.

Dan bepaalt iets of iemand anders hoeveel drop, chocola of crackers jij eet. En of jij afvalt voor de zomer. Of dikker blijft.

Het kan ook anders.

Je kunt zelf regie pakken. Zelf bepalen wat en hoeveel je eet én hoeveel je weegt deze zomer. Je kunt beginnen én doorzetten met afvallen voor de zomer, los van de situatie waarin je zit.

Niemand dwingt je een zak drop te eten of nog een snoepje te pakken. Dat doe je zelf. In je hoofd. Voornamelijk omdat je allerlei connecties hebt gemaakt in je brein: Als het regent mag ik snoepen, als ik het te druk heb, maakt m’n eetpatroon niet uit, of: als ik het moeilijk heb, hoef ik niet ook nog moeilijk te doen over (lekker) eten. Morgen is er weer een dag en hetbis nog lang geen zomer.

Niemand wil het moeilijk hebben.

En hier zie je twee kernfouten die veel mensen die willen afvallen voor de zomer maken:

  1. Je maakt connecties in je gedachten die er niet hoeven te zijn
  2. Je denkt dat minder eten en meer sporten, moeilijk doen is; een straf.

1. Wil je afvallen voor de zomer: maak nieuwe connecties

Dus wil jij deze zomer slanker zijn (en alle volgende zomers ook) dan is het eerste wat je te doen staat: nieuwe connecties maken in je hoofd. In het begin doe je dat heel bewust. Zelfs een beetje gekunsteld. Op den duur, zetten deze gedachten zich vast in je brein. Zeg bijvoorbeeld de volgende dingen dagelijks tegen jezelf (en herhaal het iedere keer dat je het nodig hebt).

Slanke-koppelingen:

  • Als ik het te druk heb, eet ik juist minder (anders krijg ik er een probleem bij)
  • Als het slecht weer is, roep ik een zomergevoel op met een frisse salade als lunch en zomerse smoothie als ontbijt (en val ik af)
  • Als het regent, doe ik altijd thuis buikspieroefeningen. (Dat geeft me direct een fitter en slanker gevoel).
  • Bij stress of onrust: regie op m’n eetgedrag helpt tegen stress en onrust. Losgaan in eten verergert het.
  • Hang een (nieuw) zomerjurkje aan je kast of spiegel: dat pas ik straks, stralend, slank en fit.
  • Zeg elke ochtend tegen jezelf: wat er ook gebeurt: ik val af voor de zomer
  • Na het opstaan: Kijk naar jezelf in de spiegel met je hoofd rechtop, schouders naar achteren: ik ben de koning van mijn eetgedrag deze zomer
  • Sluit elke dag af met een (droom)beeld van jezelf op het strand: vrij, stralend en slank

2. Regie op je eetgedrag is het allerlekkerst

Is minder, licht en gezond eten echt een straf? Bedenk voor jezelf: hoe voel jij je als je door-eet op dezelfde manier: dus steeds net iets te veel. Als je nog steeds bij het minste of geringste zuchtje tegenwind wat lekkers in je mond stopt?

Je maakt jezelf daarmee machteloos, bent als het ware een slachtoffer van de situatie.

En hoe voel je je als je wel doorzet? Als je regie pakt en houdt op je eetgedrag. Als je bij een tegenslag denkt aan je nieuwe connecties en je slanke eetpatroon wel degelijk belangrijk is. Omdat jij het echt wilt: afvallen voor de zomer en straks relaxed, fit, slank en stralend op het strand loopt!

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het.Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me gespecialiseerd in eet-gedragsverandering & coaching en schreef een boek over mijn ervaring: HET GEHEIM VAN SLANKE MENSEN. Mijn boek was een groot succes. In de afgelopen jaren heb ik 8 bestsellers geschreven (>300.000 verkocht) daarnaast geef ik hele effectieve online trainingen en heb ik een coachtraject dat 3x per jaar start. Mijn podcast is al meer dan 750.000 keer gedownload.
Reactie plaatsen