Claudia (-10 kilo): 'Mijn buik inhouden had geen zin meer'
24 januari 2020 

Claudia (-10 kilo): 'Mijn buik inhouden had geen zin meer'

Claudia viel 10 kilo af. Ze ervaart geen stijd meer en houdt energie over! Dit is haar succesverhaal:

“Eigenlijk was ik vroeger nooit heel dik, maar ik was één van de eerste die in de pubertijd kwam op de basisschool. Ik was al het pispaaltje van de groep en ik kreeg mooie vrouwelijke vormen. Daardoor werd vaak naar me geroepen dat ik een dikke kont had. Als je dat vaak genoeg hoort, ga je het vanzelf geloven. Van huis uit ben ik een echte Bourgondiër, dus een feestje wordt groots gevierd met de nodige hapjes en drankjes. Daarnaast had ik een gezonde levensstijl alleen snoepte ik wel te veel.

Tot mijn 25e bleef ik netjes op gewicht, door het zeer actieve leven dat ik leidde. Er bleef alleen elke vakantie een kilo plakken. Toen ik in 2011 mijn opleiding tot operatieassistent startte, stopte ik met intensief paardrijden. Maar ja, door stil te zitten in de schoolbanken met dezelfde leefstijl kwam er nog eens 5 kilo bij.

Buik inhouden had geen zin meer

Ik besloot er wat aan te gaan doen. Begin 2018 meldde ik me aan voor de nieuwsbrief van Mieke. Ik dacht als ik die tips nou gewoon implementeer in mijn leven dan komt het goed. Ik wist hoe het moest en dat ik het kon. Maar probeer dat maar eens structureel te doen…  Als er gebak op mijn werk was zei ik tegen mezelf dat ik morgen ook wel kon beginnen. Zo werd ik geleidelijk nog wat zwaarder en mijn buik inhouden had ook geen zin meer. Ik was eigenlijk heel teleurgesteld in mezelf en dat demotiveerde. Als ik voor de spiegel stond dacht ik: kijk dan, lelijke koe of varken, je bent gewoon een slappeling!

Op een gegeven moment moest ik voor controle voor mijn astma naar het ziekenhuis. Zoals gewoonlijk word je gewogen en word je BMI gemeten, niks aan de hand. Totdat de arts zei dat er nu wel wat kilo’s af moesten als ik een gezond BMI wilde hebben. Een trigger om nu écht te beginnen! Vlak daarna, in september 2018 woog ik na de vakantie precies 77 kilo, toen was de maat vol!

Draken temmen als de beste!

Als mijn vriend naar waarheid aangaf dat hij me mooier vond wanneer ik slanker was voelde dat enorm dubbel. Enerzijds dacht ik: je moet me nemen zoals ik ben, maar anderzijds wist ik dat hij gelijk had. Ik besloot een boost gesprek aan te vragen om te testen of het coachplan iets voor mij zou zijn en dat beviel heel goed, ik heb me na afloop direct aangemeld.

Vroeger viel ik altijd stiekem in mijn eentje af, dan had ik een soort escape als ik wel iets lekkers wilde en hoefde ik me niet te verantwoorden. Maar nu ging niks meer stiekem, ik ging helemaal los! Ik doe altijd alles 100% dus nu ging ik me ook voor de volle 100% inzetten om af te vallen. De coachgroep was een opluchting, want nu hoefde ik me niet meer te schamen. Met een hele enthousiaste groep zijn we aan de slag gegaan.

Het plan was goed opgebouwd, af en toe worstelde ik ergens mee of liep ik ergens tegenaan en dan kwam precies daarna een opdracht die dat probleem aanpakte. Soms ging ik helemaal op in de opdrachten. Zo was er bijvoorbeeld de ‘draken opdracht’ over hoe je je draken kan leren temmen. Ik heb verschillende draken* gegoogled, ze op kaartjes geprint en een naam gegeven. Dit is ‘Harry Honger’ en die heeft daar en daar last van. De helpende gedachte stond achterop. Het in beeld brengen van al mijn draken was zo nuttig dat ze direct in mijn hoofd zaten, ik heb daarna niet eens meer naar de kaartjes naar gekeken, haha.

*draken zijn (terugkomende) gedachten/gevoelens die jou tegenwerken

voor- en na foto 10 kilo afgevallen

Van de ene positieve naar de andere positieve hobbel

Het pakken van regie ging me best goed af. Op een feestje stond ik vrij aan het begin van het coachplan bij een tafel met lekkere hapjes. Ik had me voorgenomen om niks te nemen behalve wat snackgroente. Als ik dat volhield mocht ik daarna patatjes halen, als ik het niet volhield dan moest ik de saus laten staan. Geen mayo bij de frietjes dus. Dat direct compenseren gaf mij een krachtig gevoel en ik raakte geen hapje aan!

Inmiddels raakte ik wat kilo’s kwijt waardoor ik ook complimenten kreeg, wat mij nog meer motiveerde. Laatst ging ik op vakantie en vooraf maakte ik eerst drie als/dan scenario’s. Deze hielpen mij goed. Ik maakte vooraf al plannen hoe ik het aan zou pakken bij een buffet vol lekkers. Dus hoefde ik op het moment zelf niet meer werkelijk te kiezen. Ik hoefde alleen nog maar te doen wat ik met mezelf had afgesproken. Dat voelde enorm makkelijk. Zo liep ik ook elke dag even over de boulevard, ging ik ’s ochtends trainen in de gym of een stukje zwemmen, omdat ik eerder de neiging had om niks te doen op vakantie. Ik ging van de ene naar de ander hobbel, maar dan alleen positieve hobbels. De trap op in plaats van de kelder in.

Tuurlijk zijn er wel eens dagen dat het iets minder ging of gaat, maar dat accepteer ik. Het gaat erom dat ik het gevoel van regie heb!

Ik voer geen strijd meer met mezelf

Tijdens het boost gesprek zei de coach tegen mij dat ik constant een ballon onder water probeer te drukken en daar heb je beide handen voor nodig. ‘Laat die ballon nou eens drijven’, zei ze. Dat heb ik gedaan, ik maak geen ruzie meer met mezelf.

Als ik nu op vakantie ben en ik heb afgesproken elke dag een beetje te sporten dan doe ik dat gewoon. Vroeger dacht ik: ah op de dag na aankomst hoeft het niet, op zondag ook niet. Oh, ik heb me verslapen, dan hoeft het ook niet meer. En de dag van vertrek? Nou laat die ook maar even zitten. Ik was constant met mijzelf in gevecht en nu doe ik het, ik ga gewoon sporten. Punt. Dat scheelt zoveel energie! De kilo’s gewicht gaan eraf, maar de kilo’s energie hou ik over.

Daarnaast was ik ook altijd HANGRY (hungry & angry). Soms zei mijn vriend tegen mij: ‘moet jij niet wat eten?’ Oeps, sorry ik ben inderdaad een beetje kattig… Gelukkig zijn deze buien verleden tijd. Evenals de trillende handjes van de suikerdip bij gebrek aan tussendoortjes trouwens.

10 kilo afgevallen

Inmiddels zijn we twee weken klaar met het coachplan en is ons groepje nog steeds heel actief. We delen nog elke dinsdag ons gewicht en elke zondag onze successen van afgelopen week. Ik ben 10 kilo afgevallen en weeg nu 67 kilo. Ik wil naar de 65 kilo. Ik heb ooit gezegd dat mijn droom doel 61 kilo is, want dan heb ik een BMI van 22, maar ik ga hier niet krom voor liggen. Ik kijk hoever ik kom en alles onder de 65 kilo is mooi meegenomen. Laatst zei iemand tegen mij: ‘jij wordt echt een slanke den’. Fantastisch toch?”

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen