04 februari 2021 

5 dingen die je moet vermijden als je wilt afvallen

Geen koolhydraten, geen toegevoegde suikers, geen vetten. Wat mag je als je wilt afvallen eigenlijk nog wel eten? Wat zijn de 5 belangrijkste dingen die je moet vermijden als je wilt afvallen? Lees het in dit blog.

Wat wordt er gezegd dat je moet vermijden

Zijn er dingen die je niet moet eten als je wilt afvallen? Als je op Google zoekt wat je moet vermijden als je wil afvallen krijg je vaak dingen te horen zoals feestjes en uit eten gaan, waarbij er lekker eten is en alcohol. Je moet dit vermijden, want je hebt geen controle over je eigen eetgedrag. Als je daar bent, kom je in de verleiding. Dan wil je alles eten. 

Ook bepaalde voedingsgroepen zoals koolhydraten, suikers of vetten worden vermeden. Je valt hiervan (sneller) af. Maar sneller is niet altijd beter en op de langetermijn zullen de kilo’s er toch zo weer aan zitten. Tot slot mag je als je bezig bent met afvallen zeker niet eten wat je lekker vindt. Dat is ongezond. Chocola kom je van aan en worteltjes val je van af. Maar wie heeft er nou zin om z’n hele leven op wortels te kauwen?

Kom uit het dieetdenken

Bij Skinnyminds hoef je gelukkig niet al het lekkers te vermijden. Eet alleen het allerlekkerst en val af! Het belangrijkste bij afvallen is dat je uit het dieetdenken komt. Je kan het beste afvallen benaderen vanuit een willen-mindset en niet vanuit een moeten-mindset. Afvallen vanuit dieetdenken is een straf en wordt gezien als iets waarbij je streng voor jezelf moet zijn. In de flow van het afvallen lukt het wel om op deze manier met eten om te gaan, maar het dieetdenken is niet voor altijd vol te houden.  Diëten werken alleen op korte termijn. Op de lange termijn moet je je gedrag aanpassen. Alleen een patroon met echt lekker eten en/of drinken is geschikt voor altijd! 

“Ik mag alles, maar ik wil niet alles” moet de mindset zijn.

Ben jij klaar om uit het dieetdenken te komen? Download gratis ons e-book: 35 psychologische tips

Deze 5 dingen moet je echt vermijden als je wilt afvallen

Uitsluiten van een bepaalde voedingsgroepen

Het uitsluiten van bepaalde voedingsgroepen zoals bij afvallen vaak met koolhydraten of vetten wordt gedaan, levert niets op. Als je koolhydraten uitsluit, verlies je op de korte termijn veel watergewicht (koolhydraten houden vocht vast in je lichaam). Op de lange termijn functioneren je hersenen en andere lichaamsfuncties die hierop teren minder goed en houd je het niet vol. Je gaat weer koolhydraten eten en je lichaam houdt weer vocht vast. Je komt dus weer in gewicht aan. Hetzelfde geldt voor vetten. 

Daarnaast heb je nog de diëten zonder toegevoegde suikers. Sommige producten met minder toegevoegde suikers, bevatten ook daadwerkelijk minder calorieën. Je kan hier dus prima mee afvallen. Echter wordt het gebrek aan suikers ook wel eens opgevangen door extra vet toe te voegen. Hierdoor bevat het niet minder of zelfs meer calorieën. Meer calorieën is meer gewicht, hoe gezond je ook eet.

Te veel / te weinig calorieën eten

Iedereen weet dat als je wil afvallen je minder moet eten. Uiteindelijk gaat het je gewicht niet om of je gezond of ongezond eet. Het gaat om de calorieën. Eet je teveel calorieën dan kom je aan en eet je minder calorieën dan je op een dag verbruikt val je af. Zorg echter wel dat je niet te weinig calorieën eet. Dit is ook op lange termijn niet vol te houden. Bereken hier je caloriebehoefte en ga daar ongeveer 200-500 calorieën onder zitten. Kijk wat er gebeurt. Val je nog steeds niet af? Haal er dan 100 extra vanaf.

Jezelf schuldig voelen / straffen 

Veel mensen die nog in het dieetdenken zitten voelen zich na het eten van een “verboden” voedingsmiddel schuldig of vinden dat ze zichzelf daarvoor moeten straffen. Ze ontwikkelen een lijngerichte eetstijl. Een straf kan bijvoorbeeld zijn dat ze nu twee keer zo veel moeten sporten of dat ze geen avondeten mogen. Dit strafgedrag levert uiteindelijk niks op voor je gewicht. Heb je het idee dat je er niet vanaf komt en dat het straffen / schuldig voelen dwangmatig is? Neem dan contact op met een psycholoog of specialist.

Emotie eten

Als je last hebt van emotie eten dan wil je over het algemeen de echte issue die speelt in je leven, niet oplossen. Want als je eet hoef je even helemaal niks en je doet er niemand kwaad mee. Behalve jezelf. Is dit patroon voor jou herkenbaar? Dan is de enige oplossing: erkennen wat er echt speelt. Ga op zoek naar de werkelijke behoefte achter je eetdrang. Kies hierbij een oplossing die past bij je langetermijndoelen. Een oplossing waarbij je wél goed voor jezelf zorgt. Want: alleen als je goed voor jezelf zorgt, kan je meer aan en krijg je regie. 

Ben jij ook klaar met emotie-eten? Meld je dan aan voor onze themacursus: Stoppen met emotie eten

Eten wat geen 8, 9 of 10 is

Eet alleen wat je echt lekker vindt. Het is zonde om calorieën te eten van voedingsmiddelen waar je niet echt van geniet. Start je bijvoorbeeld met het eten van een koekje, maar kom je er na één hapje achter dat je toch meer trek hebt in een stukje chocolade, eet dan niet verder. Geef het koekje weg, gooi het weg of leg het terug en pak lekker je stukje chocolade. Het koekje is in dit geval bijvoorbeeld een 6 en een stukje chocolade is in dit geval een 9. Wanneer je toch het koekje eet, zal je nog steeds zin hebben in de chocolade. Vervolgens eet je de 130 calorieën van het koekje om daarna nog de 150 calorieën van het stukje chocolade te eten. Misschien kan je het eten al een cijfer geven voordat je het in je mond stopt. Als je alleen het allerlekkerste eet, scheelt dat uiteindelijk in jouw totale calorie-inname

Wat voor lekkers kan jij echt niet missen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


Reactie plaatsen