19 maart 2023 

Hoe doorbreek ik mijn patronen?

Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.
Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Het beste aan mensen vind ik dat we de mogelijkheid hebben om zelfbewust te zijn, dat is ook wat ons onderscheidt van dieren. Het vermogen om van een afstandje naar jezelf te kijken en daarvan te kunnen leren en weet wat je kan hebben. Omdat jij van een afstandje naar jezelf kan kijken, kun je zien wat je doet, kun je voelen wat je nodig hebt en daarvoor kiezen. Kiezen om door die moeilijke momenten heen te gaan, en ervoor kiezen om te veranderen. 

Aan de ketting 

Een heel mooi metafoor vind ik die van de olifanten. In India leggen ze hele kleine jonge olifantjes aan de ketting, zodat ze niet zullen ontsnappen. Die olifanten groeien dan op met het idee dat de ketting sterker is dan zij, terwijl in werkelijkheid een volwassen olifant zich makkelijk losrukt van die ketting, maar dit dus niet doet omdat hij niet beter weet. Zo gaat het ook vaak bij de gedachtes die mensen hebben. Veel mensen die bij mij komen zeggen, als ze heel eerlijk zijn, dat ze er niet meer in geloven, eigenlijk denken ze vanaf het begin al, ik kan het niet. Ze gaan er al vanuit dat ze op een gegeven moment toch wel opgeven, dus waarom moeite doen? En dat zijn allemaal kettingen die je hebt gevormd. Overtuigingen en gedachtes die je al zo lang hebt dat je niet beter weet. Maar nu ben je volwassen en anders, dus ruk jezelf los van die kettingen.  

Wees je eigen wetenschapper 

Voor die verandering moet je dus bereid zijn om vanuit die helikopter stand naar jezelf te kijken.  


"Wat doe ik eigenlijk? Waarom doe ik dat? Hoe doe ik dat?"
 En de belangrijkste vraag vervolgt dan: 



"Hoe kan ik het anders doen?"
 Jezelf observeren van een afstandje is de eerste stap naar verandering. Heel belangrijk is wel dat je dit doet zonder oordeel. Ik zeg altijd, bekijk jezelf als een soort wetenschapper, maak er een soort onderzoeksproject van. Hoe werk ik precies? Wat maakt nou dat ik deze keuzes maak? Hoe zit dat precies? En zo wordt het zelfs een beetje leuk en interessant. Daarom vind ik afvallen zonder dieet zo interessant, wat zijn de patronen die ik heb, en wat werkt om daar anders mee om te gaan? Als je er op die manier naar kijkt gaat het oordeel eraf, want je bent ook maar een mens. 80% van de vrouwen wil er wel een paar kilo af, dus iedereen eet wel eens te veel, en wil daarna weer een kilo kwijt. Maak er dus iets leuks en interessant van, start een onderzoek in jezelf.  


Kijk uit voor over analyseren 

Waar je wel mee moet oppassen is over analyseren. Kijk uit dat je niet blijft hangen in dat onderzoek. Ik kom wel eens mensen tegen die in een dip zitten, en dan de hele tijd bezig zijn met hoe komt het nou, en hoe zat het nou in elkaar? Waarom heb ik nou zo'n terugval, welk proces heb ik nodig? Alleen doen ze niks. Kijk, en dan moet je ook uitkijken, want op het moment dat je maar blijft hangen in die analyse, maar het niet omzet in acties, dan schiet je ook niet zoveel op. Dat is dan eigenlijk ook een patroon.    

Kom in actie!

Analyseren is wel nuttig als het ook wordt omgezet in concrete acties die lijden tot het bereiken van je doel. Het is natuurlijk wel een wisselwerking: Zien wat er gebeurt, ervan leren, maak een plan en ga het ook echt uitvoeren. Blijven analyseren is ook een patroon, omdat het een gevoel geeft dat je goed bezig bent. Je bent namelijk veel bezig met afvallen, je leest erover, kijkt goed naar jezelf, en je denkt: "Ik ben toch goed bezig?". Hou jezelf niet voor de gek, het eerste wat je moet doen is eruit stappen, kom in actie en dan kun je kijken: Wat gebeurde er nou? Hoe kan ik een terugval de volgende keer voorkomen? Hoe kan ik er anders mee omgaan? 

Maak het niet te zwaar

Zelfbewustzijn en zelfreflectie is dus echt onwijs belangrijk en leuk, zeker als je het vanuit die helikopter stand doet zonder oordeel. Ik geloof zo erg dat je het niet te zwaar moet maken. Heb je nou is een keer te veel chips gegeten? Ga dan niet in de gedachte zitten van: "Ga ik weer, het lukt me toch nooit". Nee, boeien, je kunt er nu direct iets aan doen, je kan gelijk weer die regie pakken. Kijk naar jezelf en denk: "Het was lekker. Het was niet de bedoeling, ik deed het waarschijnlijk omdat ik moe ben, dus ga ik de volgende keer eerder naar bed, en nu ga ik ook naar bed want ik ben nog steeds moe". Dit is het hele idee, kijk naar jezelf en doe er gelijk iets aan. Erken en herken je patronen, als jij weet wat je patronen zijn, zie je zo ook steeds eerder.  

Ik hou mezelf niet meer voor de gek

Ik ben natuurlijk zelf ook 18 kg afgevallen, en vroeger dacht ik altijd als ik dan eindelijk op gewicht was van:  


"Nou, ik ben benieuwd wanneer die kilo's er weer op magische wijze langzaam bijkomen"
 Maar na mijn hele proces, en ik mijn boek heb geschreven etc., kon ik dat echt niet meer geloven. Ik weet dat ik altijd invloed heb op die kilo's, die komen er echt niet magisch opeens bij. Als ik bereid ben te kijken naar mijn patronen, en deze om te zetten in daadwerkelijke acties, heb ik altijd een keuze. Nu blijf ik dus ook op gewicht, omdat ik niet meer kan volhouden dat de kilo's er magisch bij komen buiten mijn controle. Ik ben me nu zo zelfbewust dat ik me dat niet meer kan wijsmaken en ik dus altijd de regie hou of heel makkelijk weer terugpak.  Wat er ook gebeurt ik zeg gewoon nee tegen dat derde wijntje of dat extra chocolaatje, want ik ben zo lekker bezig en dat gevoel wil ik vasthouden.  


Ik hoop dat jij vanuit de helikopter bereid bent echt naar jezelf te kijken en daarmee aan de slag te gaan. Dat weer om te zetten in die concrete acties en in die regie pakken. Zodat je je weer beter voelt en uiteindelijk het weer echt als vanzelf gaat, want wat is dat lekker.

Deze tekst als podcast luisteren?

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen van 'Het Geheim van Slanke mensen". 

Reactie plaatsen