December is mijn favoriete maand: etentjes met vrienden, verjaardagen, gezellige feestdagen en familiebrunches, aangevuld met kerstkransjes en warme chocolademelk. Het is ook een maand vol verleidingen en aankomen in gewicht: ‘De maand dat alles mag’
Vroeger kon ik nog wel eens opzien tegen deze periode, omdat ik bang was voor kilo’s aankomen met kerst. Het voelde alsof ik daar weinig invloed op had. Elk jaar bekroop me weer hetzelfde onbehagelijke gevoel. Ik vond het vervelend om na te denken bij wat ik at, waardoor ik maar helemaal niet nadacht en ook niet luisterde naar mijn lichaam. Want wie let er nou op met kerst? Gevoelsmatig kwam ik vele kilo’s aan.
Ik denk dat de meeste mensen zich wel een beetje willen inhouden met de feestdagen (of ze hebben de periode voor kerst gecompenseerd). Niemand wil dat kleding niet meer lekker zit, buikpijn hebben van het vele eten, of in januari schrikken van het getal op de weegschaal. Maar als je wél helemaal losgaat, jezelf een vrijbrief geeft om je vol te eten, wat gebeurt er dan met je gewicht? Hoeveel kom je aan tussen Kerst en Oud & Nieuw?
De cijfers liegen er niet om:
“Een gemiddelde kerstdag is goed voor 6000 kcal” – Het AD
“Mensen komen een halve kilo aan met kerst” – De Libelle
“Mensen komen minimaal 0.2 tot 0.9 kilo aan, maximaal 1.4 kilo” – The Guardian
In dit blog:
- Is het een reële angst? Aantal kcal
- Kom je kilo’s aan met kerst
- Geef jezelf geen vrijbrief
- Tip 1: Kies bewust
- Tip 2: Houd het bij de feestdagen
- Tip 3: Eet groen en vermijd snacken
- Tip 4: Maar zorg dat je wel eet
- Tip 5: Wissel glazen alcohol af
- Tip 6: Eet langzaam
- Tip 7: Neem het niet altijd
- Tip 8: Eet de helft
- Tip 9: Stop als je vol zit
- Tip 10: Let op vloeibare kcal
- Aankomen met kerst: tot slot
Is het een reële angst? Aantal kcal
De kans dat je aankomt met kerst is reëel. Het is alleen niet zo dramatisch als we vaak denken: je moet wel heel erg je best doen om vele kilo’s aan te komen in een paar dagen. Een kilo aankomen betekent namelijk dat je zo’n 7000 kilocalorieën méér hebt gegeten dan je nodig hebt. Volgens het AD (die het hebben van andere experts) is een gemiddelde kerstdag dus goed voor 6000 kcal, wat mij erg veel lijkt. Hoe ziet zo’n dag er qua eten uit?
Zo ziet een kerstdag van 6000 Kcal eruit*:
Kerstbrunch
Appelflap (360), plakje kerststol met een beetje roomboter (280 + 44), glas jus d’orange (90)
TOTAAL: 774 kilocalorieën
Voorgerecht
Zalmcarpaccio met avocadocrème en toast: 395 kcal
4 stukjes stokbrood met kruidenboter: 255 kcal
TOTAAL: 650 kilocalorieën
Hoofdgerecht
“Verwacht zo’n 1500 kilocalorieën, plus een extra 500 voor een tweede portie” (het AD). Misschien ben je, net als veel Nederlanders, dol op gourmetten. Bij gourmet komt dat neer op:
2 mini slavinken: 135 kcal
3 mini biefstukjes: 99 kcal
3 mini gourmet hamburgers: 198 kcal
2 kipspiesjes met een sauslepel satésaus: 190 kcal
2 eieren in een pannetje: 150 kcal
2 porties gegrilde champignons, paprika, courgette: 50 kcal
2 porties geraspte kaas: 97 kcal
200 gram krieltjes: 170 kcal
2 eetlepels knoflooksaus: 74 kcal
2 eetlepels barbecuesaus: 38 kcal
1 eetlepel mayonaise: 133 kcal
2 eetlepels bakolie: 180 kcal
TOTAAL: 1514 kilocalorieën
Dessert
Chocoladetaartje (337 kcal) met bolletje roomijs (102 kcal) en toefje slagroom (31 kcal)
TOTAAL: 470 kilocalorieën
Hapjes tussendoor
5 kerstkransjes: 390 kcal
5 handjes chips: 271 kcal
12 plakjes fuet worst: 104 kcal
8 kaasblokjes: 260 kcal
3 crackers (84) met brie (166)
6 bitterballen: 330 kcal
2 handjes borrelnootjes: 270 kcal
TOTAAL: 1875 kilocalorieën
Drank
2 glazen rode wijn: 246 kcal
2 glazen droge witte wijn: 201 kcal
2 glazen ice tea: 124 kcal
1 glas cola: 82 kcal
1 kop koffie verkeerd: 60 kcal
TOTAAL: 713 kilocalorieën
EINDTOTAAL: 5996 kcal
*Kcal schattingen komen van het Voedingscentrum (de caloriechecker) en ah gourmet verpakkingen
Kom je kilo’s aan met kerst
Wie echt helemaal losgaat tijdens de feestdagen en nooit nee zegt tegen een hapje of een drankje, kan wel een kilo of meer aankomen. Maar als ik de lijst hierboven bekijk, kan ik me niet voorstellen dat het fijn voelt. Geniet je dan écht van wat je eet, of is het meer eten om het eten?
Ik lust ook zeker glaasjes alcohol met de feestdagen, wat de eetlust stimuleert, maar om aan 6000 kcal te komen moet je de hele dag door eten, dat zit hem niet in een paar hapjes meer of minder.
Met andere woorden: je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst. Je kunt wel degelijk een kilo aankomen als je erg je best doet, maar als je meer eet dan normaal zonder enorme uitschieters, haal je nooit die 6000 kcal. Je kunt dus rustig genieten van verschillende gangen en hapjes!
Geef jezelf geen vrijbrief
Geef jezelf geen vrijbrief om alles te eten, maar kies bewust, grijp die regie. Waar geniet je het meest van? Ben je bijvoorbeeld een toetjesmens en wil je graag ijs of een chocoladetaart, kies dan voor een lichter voor- en hoofdgerecht.
Je hoeft echt niet bij elke keuze lang te wikken en te wegen of je het wel zou nemen, maar houd rekening met je lichaam en wanneer je vol zit, dan neem je minder en geniet je meer.
Nu ik beter naar mijn lichaam luister tijdens de feestdagen, merk ik dat het me ook geen moeite kost om een toetje af te slaan. De strijd in mijn hoofd is verleden tijd. Ik kan mezelf alles gunnen, zonder alles te hoeven nemen. Als ik overvol zit (en ik neem ook een moment om dat te voelen), besef ik me soms, dat een toetje helemaal niet lekker meer is. En als ik dan toch benieuwd ben naar de smaak, mag ik vast een hapje van iemand anders proeven. Zo is het ook met andere keuzes.
Wel: gun jezelf wat lekkers
Te restrictief zijn met de feestdagen staat genieten in de weg. De kans is groot dat je toch zwicht, waarna je (met balen van jezelf) helemaal geen rem meer voelt. Het is dan ‘toch al verpest’. Gun jezelf dus ook wat lekkers als je op je gewicht let, of wilt afvallen. Het zijn maar 2 dagen. Vind je het wel fijn om bewust te kiezen met kerst? Dan heb je hopelijk wat aan de volgende tips voor regievolle feestdagen:
Tip 1: Kies bewust
Als je de optie hebt (en het lekker vindt), neem dan kip en kalkoen in plaats van varken of rund. Zonder huid zijn dit vaak de slankere opties. Wat sauzen betreft, zijn rode sauzen (chili, ketchup) vaak slanker dan witte sauzen (knoflook, mayonaise). Zo bespaar je makkelijk kcal, maar heb je toch een lekker sausje bij je stukje vlees of vega.
Tip 2: Houd het bij de feestdagen
De grote feestdagen zijn met Kerst en met Oud & Nieuw. Als je de rest van de dagen een normaal eetpatroon aanhoudt (of misschien iets minder ter balans), kom je zeker geen kilo’s aan. Je kunt op deze speciale dagen dan best wat meer eten. Wil je afvallen? Dan zal je wat meer bewuste keuzes moeten maken.
Tip 3: Eet groen en vermijd snacken
Altijd een goed idee: vul je pannetje (of jezelf) met groenten. Vermijd producten die heel erg zoet zijn (suikerkransjes, appelflappen) en andere calorierijke tussendoortjes. Bewaar je calorieën voor de hoofdmaaltijd.
Tip 4: Maar zorg dat je wel eet
Trek maakt hongerig! Probeer ook tijdens de feestdagen het ritme van drie maaltijden aan te houden. Ga geen maaltijden overslaan als je dat niet gewend bent, dan eet je later meer. Blijf bij je normale ritme. Veel mensen wijken tijdens de feestdagen af en ‘grazen’ de hele dag door; dát tikt aan, zoals je ook in het dag-overzicht hierboven ziet.
Tip 5: Wissel glazen alcohol af
Alcohol is valkuil nummer één bij de feestdagen. Natuurlijk, het is enorm gezellig. Maar die ‘remmen los’ zorgt er ook voor dat je eerder te veel eet. Alcohol zelf bevat ook een hoop (lege) calorieën. Het helpt om jezelf aan te leren een glas alcohol af te wisselen met water drinken (ook buiten de feestperiode). Dubbel fijn: de kans op een kater wordt ook een stuk kleiner!
Tip 6: Eet langzaam
Geniet van het gezelschap en leg je bestek af en toe even neer, dan eet je automatisch minder.
Tip 7: Neem het niet altijd
Laat de schaal met borrelhapjes ook af en toe eens voorbijgaan. Je hoeft geen nee te zeggen tegen elke bitterbal, maar je bespaart al een hoop kcal als je het de helft van de tijd doet.
Tip 8: Eet de helft
In navolging van de tip hiervoor: eet wat je lekker vindt, maar de helft. Veel mensen vinden dit een fijne vuistregel om energie te besparen.
Tip 9: Stop als je vol zit
Spreek met jezelf af dat je stopt als je vol zit. En sta daar ook bij stil. Dat betekent: af en toe even voelen hoe vol je zit, en hoe alles je nog smaakt.
Tip 10: Let op vloeibare kcal
Wist je dat het ‘verzadigingssignaal’ bij sapjes en frisdrank slechter werkt dan bij vast voedsel? Bovendien verliezen we in gezelschap vaak het overzicht van hoeveel we hebben gegeten en gedronken. Sta je daar bewuster bij stil, dan drink je minder. Kies als het kan voor een kleiner glas, en wat afvallen betreft liever voor light dan normale frisdrank als je graag frisdrank wilt drinken.
Aankomen met kerst: tot slot
Enne.. zo lang jij december niet als één groot vreetfestijn beschouwt, valt de schade absoluut mee. Je moet veel moeite doen om kilo’s aan te komen. Natuurlijk kom je misschien liever helemaal niet aan, dat heb je zelf in de hand, maar als je wel wat meer wilt eten dan normaal, houdt dan rekening met een halve kilo erbij. Als je dat kunt accepteren, is het prima. Pak na de feestdagen je normale ritme weer op!
Ik kijk dit jaar alvast uit naar oer-Hollands gourmetten bij mijn ouders en uitgebreid tafelen bij mijn schoonfamilie. Hoe beleef jij de kerstdagen het liefst? En weet je al wat je dit jaar gaat eten? Ik hoor het graag van je in een reactie!
E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode. Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.
Martha
op 27 Dec 2021