30 januari 2020 

Werkt een crash dieet als je wil afvallen?

Wat is een crash dieet? Een crash dieet is een dieet waarbij je extreem weinig calorieën tot je neemt. Dit wordt gedaan om zo snel mogelijk veel af te vallen. Het klinkt wel aantrekkelijk: even een tijdje afzien, snel kilo’s verliezen en daarna weer ‘normaal doen’. Maar werk het ook? En wat zijn de ervaringen van anderen?

Minder dan 1000 kcal per dag

“Crash” betekent letterlijk vertaald neerstorten of ineenstorting. En dat is ook wat er bij een crash dieet gebeurt: je neemt zo min mogelijk calorieën tot je, in de hoop dat je gewicht omlaag schiet. Een gemiddelde vrouw heeft 2000 kcal per dag nodig. Bij een crashdieet eet je de helft of minder, tussen de 700 en 1000 kcal per dag. Hierdoor ontstaat een sterke negatieve energiebalans: je valt af.

Op de korte termijn zie je snel resultaat en dat is ook waarom crash diëten aantrekkelijk lijken. De nadelen zijn er ook: je krijgt honger, voelt je sneller moe en je verbranding gaat omlaag. En… de verloren kilo’s zijn vaak tijdelijk.

Afzien en tijdelijk resultaat

Hoewel snel en veel afvallen voor veel mensen aantrekkelijk klinkt, doe je er verstandig aan om zo ver mogelijk weg te blijven van een crash dieet. Het resultaat van een crashdiëten is tijdelijk: je valt af, maar komt daarna net zo hard weer aan. Dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Dat is voor een deel biologisch te verklaren. Te laag in je calorieën zitten en jezelf uithongeren schopt namelijk je hormonen in de war. Na een periode van afzien krijg je meer honger en is de kans op jojo’en met je gewicht groot. Dit heeft te maken met het hongerhormoon ghreline, die de eetlust stimuleert. Bovendien verlies je met crashen niet alleen vet; je verliest naar verhouding ook meer spiermassa waardoor je verbranding lager wordt. Hierdoor kom je sneller weer aan als je ‘normaal’ gaat eten. Het bekende jojoën.

Eerst dieetshakes, daarna normaal afvallen

En als je nou begint met shakes of een ander dieetproduct, en daarna normaal gaat afvallen? Misschien heb je nooit de intentie om te blijven diëten, maar wil je gewoon een snelle start maken. Is een tijdelijk crash dieet dan een slimme oplossing? Daar heeft Mieke een antwoord op in deze video:

De nadelen van een crash dieet

Een crash dieet heeft meer nadelen. Het grootste probleem met een crash dieet is dat je een tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat is niet hetzelfde als een tekort aan calorieën, maar wel een direct gevolg daarvan. Dagelijkse voeding die maar 700 tot 1000 calorieën bevat, kan nooit de gewenste hoeveelheid vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft.

Dat merk je op allerlei manieren: je weerstand wordt lager, je energie wordt minder, je huid wordt grauwer, je haar kan dunner worden en je nagels brozer. Daarnaast kan je door de honger humeurig en moe worden en kan je vervelende problemen krijgen met je stoelgang.

Verder zal je met een crash dieet niet alleen vetmassa verliezen. Je verliest ook vocht en spiermassa. Spieren verbranden energie en ze zorgen dat je lichaam er op een lager gewicht strak en slank uitziet. Het is niet makkelijk om spiermassa erbij te krijgen, dus wil je dit zoveel mogelijk vasthouden bij het afvallen. Dat lukt niet met een crashdieet: je lichaam heeft energie nodig en dat zit ook in spieren. Je doel is dan misschien vetverlies, maar spierverlies is onvermijdelijk.

Crash dieet ervaringen

Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met een crashdieet? Gerard (56), Annemarie (29) en Ellen (44) vertellen over hun ervaring met een crash dieet.

  • Gerard (56): Met vrienden deden we in het kader van ‘goede voornemens’ een weddenschap wie er in januari het meeste zou afvallen. Ik begon toen met een crashdieet, en was op 1 februari 10 kilo lichter. Ik was de ultieme winnaar, mijn 2 vrienden waren slechts 4 en 3 kilo kwijt. Daarna ging ik weer normaal eten en dacht dat ik dat grote gewichtsverlies wel vast zou kunnen houden. Een maand later was ik weer 9 kilo aangekomen en waren mijn vrienden in totaal 6 en 7 kilo kwijt, door meer te sporten, gezonder te eten en minder te drinken. Tja.. het mag duidelijk zijn wat het beste werkt.
  • Annemarie (29): Ik begon 3 weken voor mijn zus ging trouwen met een crash dieet. Ik wilde graag 10 kg kwijt en in een mooi jurkje stralen op haar bruiloft. Drie weken beperkte ik mijn voeding tot 800 kcal per dag. De kilo’s vlogen er af, maar ik voelde me moe, futloos en chagrijnig. Ik had constant honger en kon eigenlijk van niks genieten. Toch zette ik door want de bruiloft naderde. Op de dag van de bruiloft woog ik 8 kilo minder dan aan de start van mijn dieet, maar echt genieten zat er niet in voor mij. Ik had barstende koppijn en was misselijk. Toen was ik er helemaal klaar mee en besloot na de bruiloft dan ook meteen te stoppen. Ik pakte mijn normale eetpatroon weer op en had sterk behoefte aan lekkere dingen, want die had ik erg gemist de afgelopen weken. Eenmaal op de weegschaal schrok ik enorm. Na een week was ik weer 4 kilo aangekomen. Na twee weken woog ik zelfs een kilo zwaarder dan voor mijn crash dieet.
    De conclusie moge duidelijk zijn: een crash dieet werkt niet! Begin er niet aan en bespaar jezelf een grote teleurstelling en een heleboel moeite.  Inmiddels ben ik op een verantwoorde wijze aan het afvallen door gezond en wat minder te eten en meer te bewegen. Ik ben al 5 kilo kwijt en ik weet zeker dat deze kilo’s er ook af blijven!
  • Ellen (44): Ik heb aan den lijve ondervonden dat een crash dieet niet werkt. Vlak voor de zomervakantie wilde ik graag nog een aantal kilo’s kwijt en begon te crashen. Ik viel af, maar had het ontzettend zwaar. Op etentjes en feestjes at ik bijna niks en ik voelde me leeg en energieloos. In twee weken viel ik 7 kilo af, maar deze kilo’s kwamen er op vakantie net zo hard weer aan.

Een alternatief voor crashdiëten

Als je gezond en duurzaam wilt afvallen raden wij aan om niet minder dan 1200 kcal tot je te nemen. Mensen vinden tussen de 1200 en 1500 calorieën over het algemeen goed vol te houden. Het geeft je de ruimte om ook nog wat lekkers te eten en het is een basis waarmee je vaak nog voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven. Je zal zien dat je met deze hoeveelheid nog steeds redelijk snel afvalt.

Het belangrijkste is daarbij niet dat je een zo groot mogelijk energietekort creëert, maar dat je consistent blijft. Volhoudt. Dat is de sleutel tot succes! Hoe je dat doet en met welke voedingsmiddelen, is aan jou. Wij helpen je graag bij de eerste stap met onze gratis online workshop.



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


Reactie plaatsen