Hoe kan je stoppen met het bijhouden van een eetdagboek? Als je geen gevoel van regie meer hebt en bang bent om de controle te verliezen. In dit blog vertel ik hoe je die regie op je eetgedrag weer terug kan pakken, met of zonder bijhouden van een eetdagboek.
Vanuit Petra
Ik heb mijzelf natuurlijk niet gewogen op vakantie, maar ik denk dat mijn gewicht ongeveer hetzelfde is gebleven en heel misschien ietsje hoger is, want er zijn natuurlijk wel erg veel lekkere dingen. Toch heb ik wel de regie. Ik ben tevreden en ben ontzettend aan het genieten. Ik hoop dat jij dat ook kan ervaren op vakantie. Dat je ook die regie en een goed gevoel hebt. Vooral dat je enorm aan het genieten bent.
Eetdagboek als hulpmiddel
Ik raad altijd aan om een eetdagboek bij te houden, wanneer je begint met afvallen. Uiteindelijk gaat afvallen namelijk over minder eten en meer bewegen. Door een eetdagboek bij te houden word je heel bewust van wat jij precies eet. Wat je precies in je mond stopt. Heel vaak zijn mensen dat namelijk niet. Er is ooit eens onderzoek gedaan onder diëtisten en het bleek dat zelfs zij hun eigen eetpatroon met zo’n 10% onderschatten. Zelfs degene die er voor gestudeerd hebben denken dat ze 10% minder eten dan dat ze daadwerkelijk aan calorieën binnen krijgen.
Het kan zijn dat jij je niet wil focussen op calorieën, omdat je daar obsessief van wordt. Doe dat dan gewoon lekker niet. Houdt wel een eetdagboek bij, maar om te zien welke keuzes je nou op een dag maakt. Hoeveel je precies eet en waar je misschien toch slimmere keuzes kan maken. Wat zijn jouw quick wins? Wat zijn jouw kleine aanpassingen die toch al met al een heel groot effect kunnen hebben.
Hoe stop je zonder controle te verliezen
Ik heb zelf ook jaren lang en eetdagboek bijgehouden en op een gegeven moment stopte ik daar wel mee. Maar als ik dan toch weer de regie een beetje kwijt ben, is dat ook weer het eerste wat ik doe. Weer bijhouden wat ik eet. Het is voor mij een hulpmiddel om die regie en controle weer terug te krijgen. Na een tijdje kan je prima stoppen, want na een tijdje weet je best wat je basis eetpatroon is. Dus op een ‘normale’ dag heb je het helemaal niet nodig. Je weet wat een extraatje daarin betekent. Maak jezelf echter niks wijs, want de controle zit in jezelf en niet in de metingen. Een eetdagboek is een hulpmiddel om controle te krijgen, maar is zeker niet het doel.
Vertrouw op jezelf
Uiteindelijk gaat het om jou. Jij hebt die regie. Vertrouw op jezelf en vertrouw op wat je al die weken hebt gedaan. Vertrouw op het eten wat je hebt gekozen. Vertrouw op de keuzes die je al hebt geleerd te maken. Laat het vooral gewoon los. Het is namelijk slechts een hulpmiddel in jouw zoektocht naar regie en die regie heb je. Die raak je echt niet zomaar weer kwijt als je iets loslaat. Heb je het gevoel dat je de regie wel weer een beetje kwijt bent, pak het er dan gewoon weer even bij.
Wees pragmatisch hierin. Een volwassen eetrelatie hebben betekent kijken wat er is, wat er komt en wat je nodig hebt. En vooral ook kiezen wat jij nodig hebt en waar jij blij van wordt. Met of zonder bijhouden dat maakt mij niet uit. De vraag is wat doet het voor jou?
Ik zou dus zeggen ga lekker experimenteren en geef jezelf wat ruimte. Focus je vooral op patronen, het gaat niet om die laatste 20 of 50 of zelfs om die laatste 100 calorieën. Focus niet op incidenten. Het gaat erom dat jij een duidelijk basis eetpatroon hebt. Jij weet wanneer je wat meer wilt eten en wanneer wat minder. Hoe jij dat compenseert en in jouw leven toepast. Je weet waar jouw valkuilen zitten.
Dus als je bang bent om die controle los te laten, ga dan wat meer kijken naar de grote lijn. Jij bent de baas. Jij hebt de controle en niet dat instrument. Dat zijn slechts hulpmiddelen. Ik wens je heel veel succes!
EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier