28 september 2022 

Een feestje met veel wijn, dat kan je prima compenseren!

Compenseren wil je leren. Af en toe losgaan op de drop, chocola of wijn is geen probleem als je dat compenseert. Is dat altijd gezond? Nee. Is dat erg als het een incident is? Ook nee. Kies voor je lange termijndoel.

 

Vanochtend om 7 uur…

Ik ben vanochtend om 7 uur weer opgestaan. Dat doe ik al een tijdje en dan ga ik buiten een stukje hardlopen. Ik ben een soort herstellende van een blessure dus ik doe het heel rustig aan. Vanochtend had ik er moeite mee, want ik had dit weekend een feestje. Wat betekende dat ik dit weekend een beetje brak was en niet zo veel heb gedaan. En zeker niet heel actief ben geweest. Het verschil met vroeger is dat ik niet enorm veel heb gegeten. Ik had dat vroeger altijd als ik wat teveel gedronken had of als ik brak was, dan had ik de volgende dag altijd een enorme behoefte aan vet. Dan ging ik heel vaak veel eten snaaien. Dat heb ik nu helemaal niet gedaan, omdat ik me hier juist zo bewust van ben. Ik maak keuzes en ik wil mijn einddoel niet uit het oog verliezen. Ik wil graag nog een paar kilo kwijt. Ik ben lekker bezig en wil dit goede gevoel vasthouden. Ik wil die regie. Wel is het zo dat ik had uitgeslapen en gisteravond ook pas laat in slaap kon komen. Dus toen vanochtend om 7 uur de wekker ging voor mijn hardlopen, had ik er echt wel moeite mee. Maar ik dacht: “Kom op, we gaan gewoon, want ik wil dit goede gevoel niet kwijt!” Dus ik zit hier met een heel positief gevoel. Dat is compenseren. Ondanks dat ik een ontzettend leuk feestje heb gevierd, ben ik zeker niet aangekomen. En ik denk zelfs dat ik wel wat ben afgevallen dit weekend.

Compenseren als dieet

Wat is compenseren nou precies? Compenseren betekent dat als jij iets kiest voor het ene, dat je het andere dan afzegt. Dus simpel gezegd: Je gaat van ‘en’- ‘en’ naar ‘of’- ‘of’. Je kunt jezelf toestaan wel dat lekkere taartje te nemen, maar dan iets anders te skippen. Voor veel mensen die willen afvallen is compenseren een soort redmiddel om je falen te verhelpen. Ik heb nu toch weer drop gegeten, dus dan neem ik dit nu maar niet. Dat voelt een beetje als laatste redmiddel, maar soms ook als dieet.

Slanke mensen eten wat ze willen

Dus slanke mensen kunnen eten wat ze willen en ik moet er altijd mee bezig zijn. Elke keer moet ik weer ‘nee’ zeggen daarentegen. De grap is dat één van de eyeopeners die ik kreeg toen ik bezig was met mijn boek is dat voor slanke mensen compenseren een kernvaardigheid is. Dat is heel gewoon om te doen. Het betekent werkelijk jezelf herpakken na wat te veel eten. Of vooraf al doen wat nodig is, zodat je wel je doel bereikt en ook lekkere dingen kan eten. Dat heb je nodig om af te vallen en op gewicht te blijven. En als je dus op deze manier naar compenseren kijkt, is het iets heel positiefs. Het geeft je vrijheid om flexibel te kunnen kiezen voor wat je echt wilt en om ook af te vallen.

Toen viel bij mij het kwartje

Eén van de dingen waardoor ik echt op dat compenseren kwam, is omdat ik op een gegeven moment een vriendin had. Zij was ook wel eens een beetje brak, maar als ze bij ons kwam at ze zo een hele zak chips leeg. Ik was toen bezig met het ontwikkelen van mijn hele theorie en toen dacht ik, hoe kan dat nou hè? Ze was hartstikke slank. Hoe kan het nou dat zij zo slank blijft. Zij was één van de mensen waardoor bij mij uiteindelijk het kwartje viel.

Ten eerste kwam haar zoon vaak bij ons thuis en die zei op een gegeven moment: “Ik vind het altijd zo fijn bij jullie, omdat jullie zoveel lekkere dingen in huis hebben. Wij hebben nooit iets in huis.” Daarvan kon ik constateren dat die vriendin bij ons chips at, want wij hadden het in huis, maar nooit thuis bij haarzelf. Het was dus geen patroon, maar een incident.

Ten tweede weet ik dat zij altijd heel veel sportte. Dus ze ging wel elke week 10 km lopen. Ze was heel actief, ze at dus eigenlijk helemaal niet zoveel. En zeker niet nadat ze een zak chips bij ons had gehad.

Niet gezond wel leerzaam

Misschien denk jij nu wel van wat kan ik hier nou van leren? Dit is toch allemaal niet gezond? Ja het is helemaal geen goed voorbeeld, maar ik heb er wel heel veel van geleerd. En dat pas ik nu nog steeds toe. Tig jaar later. Wat ik ervan leerde is dat ik vroeger een hele starre kijk op gewicht en gezondheid had. Ik was ervan overtuigd dat je wel gezond moest eten. Dat was het belangrijkste. Ik at 3 keer per dag gezond, maar alles wat daarbij kwam (feestjes, tussendoortjes, extraatjes) dat mocht eigenlijk niet. Dat moest ik zoveel mogelijk minderen. Dat deed ik niet. Dat lukte niet…

Flexibel en zonder schuldgevoel

Wij hadden vaak veel lekkere dingen in huis, want dat vonden we gastvrij. En een wijntje in het weekend was gezellig. Vooral als er dan nog gezellig hapjes bij kwamen. Daarnaast ging ik niet sporten als ik brak was.

Dus dat verhaal van die vriendin was voor mij een echte eyeopener. Ik dacht altijd van een borrel met hapjes dan moet ik wel gezond eten regelen. Ook al had ik helemaal geen trek. Dat heb ik echt afgeleerd. Ik ben nu veel minder rigide als het gaat om eten en drinken. Ik ben veel flexibeler en dat zonder schuldgevoel. Het zijn namelijk incidenten en geen patronen. Het is niet erg om een keer wat meer te drinken. Of een keer los te gaan met drop of chocola. Een keer losgaan maakt echt niet dat je ongezond bent of dat je gelijk aankomt. Net zo goed als 2 dagen gezond eten je niet slank maakt. Het gaat juist om die balans. Het gaat om dat compenseren. Dat als je het één doet, doe je het ander niet. Punt. En als het af en toe gebeurd is daar niks mis mee. Dat is precies de eetrelatie die je nodig hebt om niet aan te komen.

Compenseren = veranderen

Er zijn natuurlijk wel dingen veranderd. We hebben nu minder lekkere dingen in huis. Nog vaak wel, want ik woon met allemaal pubers in huis. Toch is het al een stuk minder dan vroeger, omdat ik dat gewoon niet wil. Ik weet dat ik daar gevoelig voor ben. Dus ik koop geen chips als ik zo’n feestje in het weekend heb. Waarom zou ik het mezelf moeilijker maken. Ten tweede ga ik nu wel gewoon sporten. Ook al voel ik me niet heel lekker. Ook al ben ik moe. Ik ga wel opstaan. Vanochtend ben ik gewoon wezen hardlopen.

Er zijn natuurlijk best heel veel dingen veranderd, maar dat is wel begonnen met die flexibelere kijk op eten en drinken en op gezondheid. Van wat mag wel en wat mag niet. Ik heb me op een gegeven moment bedacht ‘ik wil afvallen en ik wil een leuk leven’. Ik wil niet alles focussen op gezondheid, dat past namelijk helemaal niet bij mij. Ik hou van af en toe gewoon chocola. Ik hou van gezelligheid en ik moet dat blijven doen. Maar als je dat wil, dan betekent dat je dus iets anders laat. Dat is compenseren.

Compenseer vooraf

Dat kan je dus achteraf doen. Dat als je toch een keer een zak drop hebt opgegeten, skip je tussendoortjes   die je gepland had en eet iets minder ’s avonds. Begrijp me niet verkeerd. Ik raad je niet aan om voortaan altijd drop te eten en dan nooit meer ’s avonds te eten. Natuurlijk niet. Dit gaat ook weer over gezond verstand gebruiken.


“Gezond is je gezonde verstand gebruiken”


Ik geloof wel in flexibel zijn en het slim doen. Als het gebeurd compenseer dan gewoon. Dat is dus vaak achteraf.

Wat eigenlijk nog veel slimmer is, is om vooraf te compenseren. Vooraf compenseren werkt bij mij heel goed. Als je bijvoorbeeld weet dat je ’s avonds een etentje hebt, dat je dan vandaag wat minder eet bij de lunch. Want je wil genieten van het etentje. Het is makkelijker om vooraf te compenseren en om tegen jezelf te zeggen: “Ik mag alles, maar ik kies er nu niet voor, want straks doe ik dit.” Ik neem nu geen twee bolletjes ijs, want ik wil vanavond graag een koekje bij de koffie. Dan breng je eigenlijk je geest al een beetje tot rust en wordt de obsessie niet te groot. Want jij mag alles, maar je kiest er alleen niet voor. Je bent heel bewust bezig. Wel een wijntje, geen chips. Dat is heel effectief, je denkt na over wat je te wachten staat op een dag en waar je voor kiest. Dat is eigenlijk compenseren.

Compenseren is geen straf

Probeer echt voor jezelf die mindset shift te maken, dat het niet meer erg is. Dat is wat ik heb gezien bij slanke mensen. Zij vinden dat niet erg om te doen. Het is hoe het is. Ze drinken liever dat wijntje of ze eten liever die chips als ze zich brak voelen, maar daarna doen ze dan wel wat anders. Dat is hoe het werkt. Compenseren is geen straf. Compenseren is geen dieet. Compenseren is de realiteit onder ogen zien en weten ‘dit is mijn lange termijndoel’.

Genieten is compenseren en in grote lijnen gezond eten. Dat is wat werkelijk werkt als jij wil afvallen. Dus ik zou zeggen, geniet lekker van de weekenden die komen en neem dit mee. Ik wens je veel plezier met wat je ook gaat doen en met compenseren, want dat is de vaardigheid die je echt nodig hebt. Niet alleen als je wilt afvallen, maar ook als je slank wilt blijven.

Succes!


EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier

Reactie plaatsen