Meal preppen is afgeleid van het engelse woord ‘meal preparation’. Het betekent dat je van te voren maaltijden klaarmaakt. Dit kan zijn voor een langere of een wat kortere periode. Ook kan je ervoor kiezen om een deel van een maaltijd te meal preppen. Het kan zijn dat je de rijst kookt, maar de groente en vlees nog niet. De van tevoren bereide maaltijd wordt vaak in bakjes bewaard in de koelkast of vriezer.Het concept wordt vaak gebruikt door personen die een gezonde leefstijl willen aanhouden. Het idee erachter is dat als je een gezonde maaltijd bij de hand hebt, je minder snel opteert voor een ongezonde maaltijd. Dit kan je ook zien als een vorm van nudging waarbij je de gezonde optie voor jezelf zo makkelijk mogelijk maakt.Belangrijk bij meal preppen is dat je goed rekening houdt met de houdbaarheidsdatum van de voedingsmiddelen of mogelijke bacteriegroei. Een aantal tips hiervoor zijn:
- Maximale bewaartijd van 2 dagen in de koelkast, of 3 maanden in de vriezer
- Gebruik bakjes die je goed kan afsluiten
- Laat het eten niet buiten de koelkast ontdooien (wel kan opwarmen in de magnetron)
- Laat het eten wat je hebt gekookt even afkoelen voordat je het in de koelkast doet (ongeveer een half uur), maar nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast laten staan.