Als externe eter raak je snel geprikkeld door de omgeving. Je bent gevoelig voor externe voedselprikkels. Bij externe voedselprikkels kun je denken aan de geur, smaak of presentatie van voeding. Wanneer je eten ziet, ruikt of proeft raak je al snel in de verleiding. Een goed voorbeeld is de bakker: de lekkere geur van brood verleidt je tot het kopen hiervan, terwijl je het misschien eigenlijk helemaal niet wilt. Je vindt het lastig om nee te zeggen als iemand je eten aanbiedt en eet zo ondanks je goede voornemens, soms toch te veel.
Externe eters vinden het moeilijk om zich te beheersen, ze eten wanneer ze geprikkelt worden en ze kunnen moeilijk stoppen zodra ze begonnen zijn. Externe eters worden ook wel ‘gezelligheidseters’ of ‘gelegenheidseters‘ genoemd.
Het mechanisme in het lichaam wat je honger en verzadiging regelt werkt bij externe eters vaak minder goed. Het mooie is dat je niet wordt geboren als externe eter, dit betekent dus dat je door middel van gedragsverandering hier op een andere manier mee om kan leren gaan. Zo bleek uit onderzoek van de HvA onder deelnemers van ons coachplan al na slechts 3 maanden training en coaching dat het extern eten met 46% was afgenomen.
Extern eten verminderen
Herken jij jezelf in deze eetstijl? Wij hebben de volgende tips voor jou:- Combineer eten niet met andere bezigheden, laat je niet afleiden door de tv of je telefoon. Eet bewust, neem de tijd voor de maaltijd en luister naar je lichaam;
- Eet op vaste tijdstippen en zorg voor een gezond ritme;
- Kies een geschikte plek om te eten en vermijd plaatsen waar te veel verleidingen zijn;
- Kook afgepaste hoeveelheden zodat je niet in de verleiding komt om meer te eten;
- Maak voor het boodschappen doen een boodschappenlijstje met producten die je echt nodig hebt en doe geen boodschappen op een lege maag;
- Haal geen lekkers in huis voor onverwachte gasten, want vaak ben jij dan de ‘onverwachte gast’ die alles opeet;
- Eet bewust, bijvoorbeeld door mindful te eten.