Een diëtist is een professional op het gebied van voeding en dan vaak specifiek voeding in relatie tot bepaalde ziektes. Ze geeft een dieetadvies die op maat gemaakt is voor jou en jouw behoeftes. Naast kennis van een gezond eetpatroon, heeft de diëtist ook inzicht in gedragspatronen en kan je helpen om ongezond gedrag te veranderen.
Wanneer ga je naar een diëtist?
Zoals genoemd is de diëtist voornamelijk gespecialiseerd in voeding in relatie met ziekte. Dit kan een ernstige ziekte zijn, bijvoorbeeld kanker of diabetes, maar het hebben van
overgewicht wordt ook gezien als een ziekte. Hierbij moet je de term ziekte zien als ‘niet gezond’. Ook wanneer je bepaalde
voedselintoleranties hebt, of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, maak je een afspraak met een specialist.
Als je een afspraak maakt heet dat een consult. Tijdens een consult worden er verschillende metingen verricht en op basis hiervan je
energiebehoefte berekend. Dit is de hoeveelheid energie, uitgedrukt in
calorieën, die je uit voeding en drinken nodig hebt om je doel te bereiken. Dit doel kan afvallen zijn, maar ook aankomen of op gewicht blijven. Ook krijg je vaak een dieetadvies in de vorm van een concreet voedingsplan. Dit voedingsplan volg je om je
doelen te bereiken. Als je zelf wilt bepalen wat je eet en hoeveel, dan heb je mogelijk meer aan
coaching. Je krijgt dan ondersteuning in het volhouden van je levensstijl.
Een diëtist is niet nodig als je alleen een paar kilo’s kwijt wil, daarvoor zou een
voedingscoach of cursus een betere optie zijn. Mocht je denken toch een ziekte of intolerantie te hebben, vraag na bij de huisarts of een consult met de diëtist nodig is.