Wanneer je een ‘cheat meal’ eet, bedrieg je als het ware je dieet. Iedereen ziet een cheat meal weer als iets anders. Je kan namelijk een cheat meal hebben van 2 koekjes, maar ook een hele dag (cheat day) hebben, waarin je alleen maar ongezond eet. Ook kan je een vaste routine erin maken, door bijvoorbeeld één keer per week een cheat meal te consumeren.
Een cheat meal is niet bedoeld om je schuldig te voelen over het ongezonde wat je eet. Het is meer een soort ‘oplaadpunt’, waardoor je de rest van de tijd weer gezond kan eten en leven. Soms kan je je echter wel schuldig gaan voelen, wanneer je een cheat meal hebt gehad. Wanneer je niet mindful eet, kan het zijn dat je niet oprecht hebt genoten van je cheat meal waardoor je daarna nog steeds niet bent opgeladen. Daarnaast zijn ongezonde voedingsmiddelen zo gemaakt dat je er van door blijft eten (soort verslaving) en kan het zijn dat je door één cheat meal te nemen, steeds meer ongezond gaat eten.
Ook is het belangrijk om een verstandige keuze te maken, wanneer je gaat ‘cheaten’. Denk bijvoorbeeld aan je uiteindelijke doel (bijvoorbeeld afvallen) en kies in plaats van twee stukjes taart, maar ééntje. Je kan er ook even bij stil staan waar je precies zin in hebt. Een cheat meal van chocolade gaat niet werken als je zin hebt in een pizza. Daarnaast kan het best een weekje of vaker voorkomen dat je het idee hebt dat je geen cheat meal nodig hebt, het is dus absoluut geen vereiste voor een goed afvalproces.