Er zijn veel voedingshypes en beweringen die gedaan worden over voeding. Iedereen is tegenwoordig een voedingsexpert. Wat is er eigenlijk waar over deze hypes? Wij leggen de voedingshypes voor je onder een wetenschappelijke loep. Deze keer: de banaan. Hoe gezond is dit stuk fruit eigenlijk?
Hype
Bananen worden veel gegeten in Nederland. Het is namelijk de tweede meest gegeten fruitsoort in Nederland. Per dag eten we gemiddeld ruim 20 gram banaan.
Is de banaan gezond?
De banaan heeft een gezond imago maar wat veel mensen niet weten, is dat de banaan van de populairste fruitsoorten in Nederland ook de calorierijkste is. Dit komt omdat er tijdens de rijping van de banaan zetmeel wordt omgezet in suikers. Hierdoor smaakt een bruine en rijpere banaan zoeter dan een groene en nog niet rijpe banaan. En omdat een groene banaan meer resistent zetmeel bevat, bevat deze minder calorieën dan een rijpe banaan.
Zoveel calorieën zitten er in een gemiddelde banaan: 90 kcal per 100 gram
Bananen bevatten in vergelijking met ander fruit niet veel vitamine C. Het bevat wel veel kalium en zetmeel. Hierdoor is het een goed tussendoortje. Ook leveren bananen veel energie. Hierdoor kan je het goed eten voor het sporten voor een energieboost.
Onderzoek naar bananen
Bananen helpen niet bij verstopping. Ze kunnen wel helpen bij diarreeklachten. Dit komt omdat er in banaan het oplosbare vezel pectine zit. Hierdoor wordt de voeding in de darmen gebonden, wat helpt wanneer je diarreeklachten hebt.
Bottomline
De banaan bevat goede micronutriënten in de vorm van vitaminen en mineralen, maar is ook de calorierijkste van de populairste fruitsoorten in Nederland. Onze tip is: geniet van de banaan maar let op de hoeveelheid! Afvallen draait immers om het creëren van een energietekort.
Eet jij ook graag banaan? Download dan ons bananen receptenboekje.
Alle recepten hebben een code van XL naar S zodat je ze eenvoudig kunt inplannen in je eetpatroon.
E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode. Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.