Afvallen zonder dieet: dit zijn de 12 geboden voor succes
Ben jij het diëten ook zo zat? En heb je al heel veel geprobeerd: van shakes tot afslankpillen tot koolhydraat-arm eten, zonder blijvend resultaat? Dan heb je wat aan deze 12 geboden voor verantwoord afvallen zonder dieet. Ontwikkel een slanke mindset waardoor de kilo’s er wél af blijven!
Want jij weet inmiddels ook wel dat diëten geen zin heeft. Niemand houdt immers een leven lang afzien en streng zijn vol. Je bent op zoek naar iets nieuws, iets wat wel werkt, zonder dat je alle lekkere dingen hoeft op te geven waar je van houdt. Je wil nog steeds kunnen genieten van een stuk chocola en een wijntje bij het eten. En ja: dat kan ook als je afvalt!
Ontdek hoe je dat aanpakt met deze 12 geboden voor afvallen zonder dieet:
1. Je mag alles eten, zonder verboden-middelenlijst of dieet
Slanke mensen eten gewoon chocola en drinken ook een wijntje…. Veel mensen die willen afvallen, gaan diëten en denken alleen nog in termen van goed en fout: ‘Ik heb er wel zin in, maar ik mag dat niet, ik moet streng zijn’. Daarmee is minder eten afzien en moeten: dat kost je negatieve energie. Funest voor afvallen en gedragsverandering!
Want: juist alles wat je niet mag, wil je juist! Je ervaart strijd en frustratie. Zonde! Draai het om: je mag alles, je wilt het niet altijd. Jij bepaalt zelf wat je eet. Je focust op wat je wél eet en geniet daarvan. Jij kiest bewust. Ja, ook voor wijn en chocola als je dat wilt. Je stopt met lijnen en start met positief afvallen. Dat je blijvend kunt afvallen met chocolade bewijst Patricia (-16 kilo). Hier lees je haar verhaal.
2. Je geniet van het allerlekkerst
Vaak eet je vrij onbewust. Uit gewoonte, omdat het er nu eenmaal is, het lekker ruikt of er goed uitziet of omdat je onbedwingbare trek hebt naar ‘iets lekkers’. Meestal geniet je niet eens van wat je in je mond stopt. En…, zeker als het ‘slechte’ dingen zijn, krijg je er ook nog eens een portie schuldgevoel bij.
Als je afvalt zonder dieet, blijf je genieten van lekker eten. Dit is een handig hulpmiddel daarbij: geef je happen een cijfer. Jij eet alleen nog achten, negens en tienen. Daalt je hap onder de 8? Zonde van de kcal. Jij kiest niet meer al het lekkers, wél het allerlekkerst (en valt af)
3. Je bent bereid het af en toe moeilijk te hebben
Slanke mensen zeggen veel vaker ‘nee’ tegen overeten. Let er maar eens echt op (en kijk niet alleen als ze wel wat eten). Dat gaat ook bij hen niet vanzelf. Soms heb je gewoon zin in ‘meer’. Dan heb je last van je korte termijn behoefte aan vulling. Maar ja, daaraan toegeven gaat ten koste van je langetermijndoel om relaxed slank te zijn. Op zo’n moment toch nee zeggen hoort er dus gewoon bij.
Het probleem is dat veel mensen niet bereid zijn het moeilijk te hebben met eten (het leven is al zo zwaar). En dus komen ze aan.
Handige stelregel: zeg minimaal 1x per dag nee tegen iets waar je wel zin in hebt, dan blijf je zo’n beetje op gewicht. Wil je afvallen, dan is vaker (minimaal 3x) nee zeggen nodig. En ja, dan heb je het dus even moeilijk, maar…. lekkere trek ebt weer weg, je slanke lichaam houd je!
Nog meer goed nieuws: hoe vaker je nee zegt, hoe makkelijker het wordt. Je raakt gewend aan keuzes maken. “Afvallen = kiezen. Tussen NU eten of straks zijn wie je wilt zijn”
4. Nee = nee
Als je dan nee zegt tegen nog een koekje, maar je gaat toch in discussie met jezelf, dan wordt het steeds moeilijker, je ‘nee’ vol te houden. Je krijgt te maken met allerlei ineffectieve stemmetjes in je hoofd: “ah eentje kan toch wel, of een halve, dit koekje is wel héééél lekker, zij neemt ook en zij is slank, morgen is er weer een dag”.
De stemmetjes in je hoofd voelen ruimte zodra je maar even naar ze luistert. En die ruimte pakken ze. Net zolang jij overstag gaat (vergelijk het maar met het opvoeden van kinderen. Als kinderen merken dat je twijfelt, zeuren ze door). Met een slanke mindset is nee gewoon nee. Nee! Ik wil geen koekje. Ik mag het wel, ik kies ervoor nu niets te nemen. Geen discussie.
5. Eten als brandstof voor je lichaam
Je lichaam heeft energie nodig in de vorm van eten en drinken (kcal). Die energie gebruikt je lichaam om z’n functies uit te voeren. Eet je precies zoveel energie als je lichaam verbruikt, dan blijf je op gewicht. Eet en drink je meer, dan kom je aan. Neem je minder energie in dan spreekt je lichaam z’n vetreserves aan, gevolg: je valt af. Hoe ouder je wordt, hoe minder energie je nodig hebt. Blijf je altijd evenveel eten, dan kom je dus uiteindelijk aan (of je moet steeds meer sporten). Daarom is minder eten een vaardigheid die voor iedereen die gezond en fit ouder wil worden belangrijk is.
Het punt is: je lichaam heeft gewoon niet zoveel nodig. In onze maatschappij van overvloed is er veel te veel eten en drinken in de aanbieding. Dat betekent dus: bewuste keuzes maken. Daar hoef je niet gefrustreerd over te zijn: dat is de realiteit. En de realiteit kan je niet veranderen.
6. Niet denken (en weten), maar DOEN
Het meeste wat je hoort van mensen die willen afvallen en bij wie het niet lukt is dit: ik weet het wel, ik moet het gewoon even doen. Wel of niet eten, speelt zich vooral af in het hoofd. Mensen die dit herkennen blijven hangen in twijfelen, analyseren en lezen. Ze wuiven hun verstandige gedachten weg en kunnen er vaak heel goed over praten: ze weten het best hoor, maar….
Slanke mensen denken niet zoveel na over eten – ze doen! Ze kiezen, zeggen vaker nee, en gaan verder met de slanke orde van de dag. Stel je eens voor hoeveel tijd en energie je wint met gewoon nee zeggen….. zonder twijfel of gevecht. Kom in actie! Want: zonder acties géén resultaat.
“The difference between Fat & Fit is ‘I’”
7. Kies een echte oplossing
Als honger niet je probleem is, is eten nooit de oplossing. Heb je eetdrang? Trek een lijn onder je hoofd en vraag jezelf af: waar zit de trek? In je hoofd of in je maag? Maaghonger stil je met eten. Kies bewust en geniet ervan. Hoofdhonger stil je niet met eten. Hoofdhonger komt ergens anders vandaan. Op zo’n moment speelt er iets in je leven dat je liever niet erkent of oplost. Dat kan ‘gewoon’ moeheid zijn, verveling, boosheid, frustratie, verdriet etc.
Soms is de echte oplossing simpel: Moe? Ga naar bed. Verveeld? Zoek afleiding. Soms is de echte oplossing moeilijk te verhelpen, bijvoorbeeld bij eenzaamheid, onrust of verdriet. Dan geldt: duik in je emotie, accepteer en erken wat er speelt, je verdraagt meer dan je denkt, adem in en uit. Op het moment dat je toelaat wat er echt speelt, hoef je niets meer weg te eten. Kies het gedrag dat past bij wie je wilt zijn (en dat is niet overeten).
8. Sta op na een tegenslag (en houd het klein)
Succesvolle mensen hebben één ding gemeen: ze staan op na een tegenslag. Slanke mensen staan op na een keer te veel eten. Mensen die willen afvallen, schrikken vaak enorm van te veel eten, ze balen als ze zich laten gaan en maken het heel groot in hun hoofd: zie je wel, ik kan het niet, het lukt mij nooit, ik houd te veel van eten, ik heb geen discipline, etc. Het is geen kwestie meer van wel of niet nog een dropje eten, maar van falen, mislukken, zwak zijn.
Als het zo groot is geworden, is het pas echt moeilijk om snel de draad weer op te pakken. Dus houd een tegenslag klein, blijf bij de feiten. Het is gebeurt, de zak drop is op. Wat betekent dat nu voor jou: welk klein stapje richting je doel kan je nu zetten?
“Je wordt niet slank van één gezonde maaltijd, en niet dik van één avond snaaien”
9. Experimenteren & leren is leuk (en leerzaam)
Vooral mensen die veel moeten afvallen, zien er tegenop om te beginnen: al die kilo’s… hoe dat ooit moet lukken.
Met een slanke mindset zie je het ontwikkelen van een slanke levensstijl als experiment. Je probeert, ontdekt patronen, maakt fouten, leert en doet het anders: je veranderd! Het meest effectief op de lange termijn ben je, als je steeds kleine stapjes zet richting die gezonde en slanke levensstijl. Begin eerst maar eens met drie kilo afvallen, dan ga je verder.
Experimenteer ook met gezond en anders eten. Je pakt makkelijker regie als je aandacht besteed aan wat je eet. Probeer nieuwe recepten, test nieuwe voedingsmiddelen. Het is leuk en leerzaam om nieuwe dingen te ontdekken in jezelf én in je eetpatroon.
10. Plannen is effectief
Nadenken over hoe je dag en week eruitziet qua eten en activiteiten is heel nuttig. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak bijvoorbeeld een eigen eetschema voor de volgende dag, zorg dat je eten kunt opwarmen voor langere of onregelmatige werkdagen (of bewaar eten in de vriezer), en doe boodschappen liever niet pas op de avond zelf. Zo voorkom je dat de keuze valt op fastfood of bestellen. Ga je uit eten? Bekijk van tevoren het menu en bepaal wat je wilt eten. Zo laat je je minder snel verleiden op de avond zelf. Wees slim, voorkom te veel verleidingen.
‘Planning is bringing the future into the present, so that you can do something about it, now’
11. Kom in beweging
Uit onderzoek blijkt dat slanke mensen actiever zijn. Dat betekent niet alleen dat ze meer sporten, ze zijn over de hele linie meer in beweging. Je kunt prima gewicht verliezen zonder te sporten, maar bewegen is een goede aanvulling als je wil afvallen zonder dieet. Het helpt je ook beter op gewicht blijven als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt.
Dus: word actief! Zoek een sport die je leuk vindt, experimenteer! Na het sporten voel je je direct beter over jezelf. Je krijgt spieren, verbrand meer, word strakker én je zegt makkelijker nee tegen overeten. Sporten maakt je krachtiger op alle fronten.
12. Opgeven is geen optie
Punt.
Wil jij extra ondersteuning om dit te doen? Neem dan een kijkje bij onze formule om blijvend af te vallen in 6 stappen.
E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode. Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.