Willen afvallen, hoe kan dat?

Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Ik heb heel vaak een dieet geprobeerd en wat mij eigenlijk opvalt is dat als je ervoor kiest om een dieet te doen, dan is er eigenlijk een hele set aan regels waar je je aan dient te houden. Je moet ontbijten met bepaalde voedingstoffen, je mag geen vetten, of je mag juist wel vetten maar niet in combinatie met koolhydraten, noem het maar op. En dit idee is helemaal fout. Het idee van: "Als je je hieraan houdt, dan doe jet het pas goed", is fundamenteel fout. Dit geldt niet alleen voor van die echte vaste diëten, maar voor alle vormen van afvallen waarbij er regels en oordelen zijn over wat goed en fout is.  

Het aangepaste- of rebelse kind? 

Met al deze regels creëer je een soort dieettaal zoals ik het altijd noem. Dit is bijvoorbeeld, "Ik ben braaf geweest", maar dit kan ook zijn, "ik heb weer gezondigd", en dit is eigenlijk best wel onderdanig. Wat je krijgt door zo te denken is een soort automatisch kind gedrag. Je wordt een soort van toegesproken door de kritische ouder van: "Dit mag niet, dat zijn de regels", dan gaan mensen zich hieraan houden en krijg je een soort aangepaste kinderen die braaf zijn. Totdat ze er geen zin meer in hebben, omdat ze van alles moeten. Na dat aangepaste, gaan ze klagen en worden ze zelfs een soort rebelskind: "Laat allemaal maar zitten, ik doe het op mijn manier, ik doe gewoon waar ik zin heb". Eigenlijk roept dit het switchen tussen alles of niets bij mensen op. Door die strikte regels weet je precies hoe het hoort en doe je hier aangepast aan mee of je wordt opstandig en rebels, en in beide gevallen heb je eigenlijk geen regie. 

Wat wil jij? 

Je kan zelf die verantwoordelijkheid hebben over je eetgedrag, jij kiest wat jij in je mond stopt, en daar gaat mijn methode helemaal om: die verantwoordelijkheid nemen. Er zijn natuurlijk factoren die invloed hebben op je gewicht en eetgedrag, zoals omgeving of aanleg, maar jij bent 100% verantwoordelijk voor je eetgedrag. En die verantwoordelijkheid ook nemen, betekent stilstaan bij: 


"Wat wil ik nou? Hoe wil ik omgaan met eten? Hoeveel wil ik wil wegen?"


Het grote verschil is dus dat je niet meer praat in "moeten" maar in "willen". Het gaat om jou, om wat jij kiest en wat jij wil. Niet om het dieet wat je buurvrouw volgt, of de tips die je moeder je geeft, jij hebt de regie, jij kiest zelf. Laat los wat anderen zeggen en luister naar jouw behoeftes.  

Iedereen heeft andere eetpatronen 

Ik zie het in alle groepen die ik begeleid in mijn trainingen, iedereen heeft een ander eetpatroon. Sommige mensen houden heel erg van koolhydraten en willen dat niet loslaten, anderen hebben dat met suiker, of sommige mensen moeten echt ontbijten, terwijl anderen dat prima overslaan. Het punt is, alles is goed als het maar bij jou past en jouw keuze is. Als je bij mij een training volgt ga ik je dus ook echt niet vertellen wat je wel en niet mag eten en je krijgt ook echt geen verboden middelen lijst. Ik leg je wel uit hoe afvallen werkt en help jou daarbinnen een eetpatroon te ontwikkelen, die bij jou past. Dat is namelijk de belangrijkste basis. 

Sporten en bewegen 

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor je eetgedrag, maar ook voor hoe jij bent. Hoeveel wil jij bijvoorbeeld bewegen? Ben je een sporter? Of toch meer een wandelaar? Er was bijvoorbeeld een coach bij ons die de traploop challenge had ingevoerd, dan ging iedereen steeds een keer vaker de trap op en neer, en voor sommige mensen werkte dit heel goed en die bleven dat nu nog steeds doen. Dat is ook een manier van bewegen. Hier geldt dus ook weer dat het niet gaat om wat anderen denken wat goed voor je is, maar het gaat om wat jij vindt dat goed voor je is. Wil je naar de sportschool? Dat kan! Wil je alleen wat vaker traplopen? Dat kan ook! De beste dieetgoeroe ben je zelf, jij weet wat je wil en wat het beste voor jou is.  

Wijntje? 

Ben jij iemand die van wijntjes houdt? Ook daar kun je tijdens het afvallen zelf je invulling aan geven. Veel mensen zeggen tegen mij van: "Ik vind het wel leuk om af en toe nog een wijntje te drinken, dus dan drink ik er max twee op een avond", maar voor mij werkt dat helemaal niet. Ik weet van mezelf dat ik liever minder vaak drink, maar als ik dan drink er geen restricties zijn. Dat vind ik leuker, en dat is prima want daar hou ik rekening mee en neem ik mee in mijn persoonlijke eetgedrag, en in mijn reis van afvallen zonder dieet.  

Mijn tips! 

De grote lijnen van afvallen zitten hem in je patronen, en die moet jij op jouw manier aanpassen hoe jij dat wil en met wat bij jou past. Wat zijn dan hier mijn tips? Dat is vooral, wees je heel erg bewust van jezelf. Als jij merkt dat je weer terugvalt in moeten, van:

"Ik wil het wel, maar ik mag het niet",

Dan is het tijd om weer terug te schakelen, want van die dieetgedachtes komt alleen maar aangepast of juist rebels gedrag, en daar bereik je uiteindelijk niks mee. Het gaat om willen. Het gaat om die patronen doorbreken. Als jij heel streng bent voor jezelf, dan is het best belangrijk dat je af en toe dat patroon door breekt, en wel is dat extra wijntje of koekje neemt, omdat je daar zoveel zin in hebt. Incidenten maken namelijk helemaal niks uit, als het maar geen patroon is. Zo is het handig als jij juist wel heel nonchalant bent, en vaak toch heel veel dingen toestaat en net iets te makkelijk bent, om vaker nee te zeggen, om te zeggen:  

"Ik vind het lastig, ik heb weer de neiging om toe te geven, maar ik wil mijn doel bereiken, dus ik doe het niet".
 Ook hier gaat het om een patroon die jij kan verbreken. 

Ik wil hardlopen!

Wees signalerend bij jezelf, wees alert. En iedere keer dat je merkt dat je weer in het moeten schiet, draai het om! Ga van moeten naar willen. Zelf was ik laatst aan het hardlopen en ik was echt sloom aan het doen en ik dacht: "moet ik nou echt dit rondje nog?", en toen dacht ik, ik draai het om! Ik zei tegen mezelf: "Ik wil een betere conditie, ik wil graag fit zijn, energie hebben en hardlopen maakt me altijd blij, ik wil hardlopen!". Toen leek het alsof ik vleugels kreeg, en was het rondje zo klaar. Dit kun je heel vaak inzetten. Dus, de les van deze week:  

Ga van moeten naar willen!

En je moet hier helemaal niks mee, maar misschien wil je het wel. Denk na over wat je echt wil op lange en korte termijn en accepteer de consequenties van je acties. Denk niet meer in moeten, maar in wat je wil bereiken, succes.  

Deze tekst als podcast luisteren?

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen van 'Het Geheim van Slanke mensen".