Hoe vaak moet je jezelf wegen als je wilt afvallen?
25 februari 2021 

Hoe vaak moet je jezelf wegen als je wilt afvallen?

Toen ik begon met afvallen, woog ik mezelf bijna iedere dag en ik hield mijn gewicht netjes bij in een app. Soms schommelde het wat en was ik iets zwaarder. Dan was het soms lastig om niet aan mezelf te gaan twijfelen: Doe ik het nog wel goed? Of heb ik toch te veel gegeten? Er waren ook perioden dat ik mezelf helemaal niet meer woog: vaak als het wat minder goed ging en ik ‘bang’ was voor wat de weegschaal zou aangeven.

Als jij ook wil afvallen, vraag je je misschien af wat nu de beste keuze is. Elke dag wegen? Wekelijks? Of juist afvallen zonder te wegen? Dat is heel persoonlijk, maar misschien kan dit blog je toch helpen om er een keuze in te maken.

Dagelijks wegen

Jezelf dagelijks wegen heeft verschillende voordelen:

  • Je houdt focus op het afvallen en je doel
  • Je ziet direct wanneer je moet bijsturen
  • Je blijft gemotiveerd om ervoor te gaan

Bovendien geeft het je soms meer inzicht dan wekelijks wegen. Zo heb ik wel eens gehad dat ik na een week hetzelfde gewicht had als de week ervoor. Je kunt je voorstellen: dat is niet heel motiverend. In werkelijkheid was ik die week wel een halve kilo afgevallen; het was toevallig zo dat mijn gewicht op de weeg-dag wat hoger was, dat zie je alleen als je jezelf dagelijks weegt.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Als je dagelijks weegt, zie je ook de dagelijkse schommelingen van je gewicht. Een schommelend gewicht is heel normaal, maar je moet er wel tegen kunnen. Ik weet als ik een pizza heb gegeten of iets anders zouts, dat ik de volgende dag misschien wel een kilo zwaarder ben. Iedereen zal vocht vasthouden na zout eten. Ook alcohol is een bekende boosdoener, en hormonen bij vrouwen kunnen gewichtsschommelingen in de hand werken. Als je fanatiek bent gaan sporten, krijg je er in het begin spieren bij. Je verliest dan geen kilo’s, maar wel centimeters.

Het gaat uiteindelijk om de trend: is die omhoog of omlaag?

succesvol-afvallen

Wanneer is het beste weegmoment?

Het beste weegmoment is ’s ochtends op een lege maag. Op die manier kan je het beste vergelijken. Na het eerste eetmoment is dat al niet meer zo: je eet en drinkt niet elke dag precies hetzelfde. Je gewicht kan dan verschillen. Het beste moment is dus om ’s ochtends na het opstaan jezelf te wegen. Als je jezelf wekelijks weegt maakt de dag niet zoveel uit, zo lang je het maar consequent op dezelfde dag doet. Veel mensen vinden het fijn om zichzelf aan het begin of aan het eind van de week te wegen, dus op zaterdag of zondag. Hier is geen beste regel voor, jij bepaalt!

Afvallen zonder te wegen

Natuurlijk kan je ook afvallen zonder te wegen. Misschien weet je van jezelf dat je obsessief wordt van wegen, of laat je je stemming er negatief door beïnvloeden. Als je gewicht bijvoorbeeld niet omlaag gaat, heb je het gevoel het voor niets te doen. Je wilt eigenlijk opgeven. De handdoek in de ring gooien.

In dit soort gevallen kan het helpen om je even niet te wegen. Focus je weer even helemaal op je eetgedrag: Hoe wil je dat je eetpatroon eruitziet? Wat zou je graag anders zien en waar word je blij van? Als ik echt blij ben met mijn eetpatroon en hoe ik eet, merk ik dat mijn gewicht vanzelf afneemt (of stabiliseert). Dat komt omdat ik dan meer intuïtief eet, en niet onnodig overeet. Wegen kan ik dan prima zonder.

Voortgang bijhouden

Toch is het wel handig om je voortgang op de een of andere manier bij te houden. In de spiegel zien we zelf niet altijd dat we zijn afgevallen. Sterker nog: je ziet jezelf waarschijnlijk als dikker dan je werkelijk bent! Als wegen voor jou geen optie is, dan kan je ook denken aan het opmeten van je lichaam in centimeters, of je vetpercentage meten. Soms merk je ook aan je kleding wel dat het losser gaat zitten, dat is ook een prima indicator.

Als je helemaal niets geeft om de weegschaal of je centimeters: helemaal prima! Als je blij bent met je lichaam, gezondheid en hoe je omgaat met eten, is dat cijfertje ook niet belangrijk. Uiteindelijk is het gezonder om een beetje overgewicht te hebben maar stabiel te zijn, dan om regelmatig te jojoën met je gewicht. Zo lang je maar eerlijk naar jezelf blijft, en je gevoel, is alles goed.

Weeg jij jezelf iedere dag? Of vind je het toch prettiger om jezelf wekelijks te wegen? Ik hoop dat je een balans kunt vinden waarbij je afvalt zonder frustraties. Misschien heb je dan wat aan onze 35 psychologische tips! Die kan je hier gratis downloaden.E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


Over de schrijver
Reactie plaatsen