Avondje uit? In deze drankjes zitten de minste calorieën
02 februari 2020 

Avondje uit? In deze drankjes zitten de minste calorieën

Op de leuke avond. Een nieuw levensjaar. Een goede vriendschap of omdat de kat eindelijk zindelijk is geworden: er is altijd wel een goede reden te vinden om het glas te heffen. Dat doen we in Nederland dan ook maar al te graag; maar liefst 80,8% van de Nederlanders boven de 18 proostte het afgelopen jaar met een alcoholisch drankje. We hebben zelfs speciale drankjes voor speciale momenten. Van een koele rosé op een zomermiddag tot een dampende glühwein in de sneeuw. En in de tussentijd? Is er genoeg om uit te kiezen. Maar in welke drankjes en alcohol zitten de minste calorieën eigenlijk? Wij gingen eens op onderzoek uit.

De meest gedronken drankjes op een rij

Witte wijn 100 kcal (droog), 144 kcal (zoet) 150 ml (groot wijnglas)

Rode wijn 123 kcal 150 ml (groot wijnglas)

Rosé 107 kcal 150 ml (groot wijnglas)

Bier 90 kcal 200 ml (bierglas)

Likeur (15-25%) 121 kcal 50 ml (borrelglas)

Champagne 57 kcal 85 ml (champagneglas)

Glüwein 177 kcal 150 ml (groot wijnglas)

Wodka 86 kcal 35 ml

Cognac 80 kcal 35 ml

Whisky 43 kcal 25 ml (half borrelglaasje

Oude jenever 80 kcal 35 ml

(Bron: Eetmeter Voedingcentrum)

Mixen

Ga je toch liever voor een mixdrankje? Dan is wodka (86 kcal) met een calorie-arme variant als spa-rood met citroen (0 kcal), ginger-ale (76 kcal) of een frisdrank light-variant een relatief slanke optie. Je komt dan ongeveer uit op 80-150 kcal per glas.

Cocktail o’ clock

En ben je into cocktails, dan is het de moeite waard om eens te kijken naar de verschillen. Klassiekers als de long Island icetea (780 kcal), margarita (740 kcal) en Piña Colada (640 kcal) kunnen – afhankelijk van hoe ze gemaakt worden- net zo veel calorieën bevatten als een volledige maaltijd (Ja, dat vinden wij ook. Even schrikken). Drink je toch liever iets slankers, dan is er gelukkig voldoende keuze. Probeer bijvoorbeeld eens een van deze drie:

1. Gin met spa rood (75 kcal)
Net even anders dan de bekende gin-tonic. Frisdrank vervangen voor spa-rood scheelt je ongemerkt veel calorieën. Breng de cocktail op smaak met een flinke scheut limoen- of citroensap. Wat ijsklontjes, een takje munt; en dit drankje is helemaal af.

2. Watermeloen Mojito (100 kcal)
Blend de watermeloen tot pulp, neem wat verse muntblaadjes en voeg daar 30 ml rum aan toe. Ook kun je wat rood fruit in het glas doen: bijvoorbeeld frambozen of rode bessen. Top de cocktail af met spa-rood en klaar! Niet alleen lekker maar ook origineel.

3. Wodka ijsthee (85 kcal)
Meng een shot vanille wodka met afgekoelde thee (zelf gezet! Bijvoorbeeld groene thee of english blend). Even aftoppen met een beetje limoensap en je bent klaar om te proosten. (Bron: Foodness)

CHEERS!

Wat drink jij het liefst?E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het.Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me gespecialiseerd in eet-gedragsverandering & coaching en schreef een boek over mijn ervaring: HET GEHEIM VAN SLANKE MENSEN. Mijn boek was een groot succes. In de afgelopen jaren heb ik 8 bestsellers geschreven (>300.000 verkocht) daarnaast geef ik hele effectieve online trainingen en heb ik een coachtraject dat 3x per jaar start. Mijn podcast is al meer dan 750.000 keer gedownload.
Reactie plaatsen