6 stappen om beter om te gaan met tegenslagen tijdens het afvallen
En dan begin je in januari aan een nieuw plan: jij gaat afvallen, gezond en superfit worden. Na die decemberdagen met al dat lekkere eten en binnen hangen lijkt niets lekkerder dan er helemaal voor gaan. Jezelf aanpakken, nooit meer kansloos zakken chips naar binnen werken, niet meer te veel wijn drinken door de week. En lethargisch op de bank hangen past niet meer bij jou.
In jouw nieuwe leven is alles anders: gezond, slank, fit, dat ben jij!
Lekker he? Die periode net voordat je begint aan een nieuwe nieuwe afslankpoging. Gemotiveerd tot op het bot, voel je de energie bruisen en kun je je eigenlijk niet voorstellen dat het ooit nog anders wordt.
Maar dan…
Drie weken later, is volgens de statistieken 80% al weer gestopt met de goede voornemens.
Tegenslagen en afvallen: de werkelijkheid haalt je sneller in dan gedacht. Voordat je het wist had je stress op je werk, gedoe met je partner en heb je toch weer te veel gegeten. Of je dronk toch wat wijntjes op een borrel en toen je thuiskwam at je ook nog drie crackers omdat je echt honger had en de dag erna kon je je niet inhouden omdat je brakke lijf schreeuwde om vettigheid en chips. Maar morgen, morgen pak je het wel weer op…
Heel vaak meegemaakt
Ik weet niet precies hoe vaak ik dit meegemaakt heb, maar mijn gestrande hele of halve afslank-pogingen zijn zeker niet op twee handen te tellen. Het gekke is dat ik op veel gebieden in mijn leven gezegend ben met behoorlijk veel veerkracht. Na een tegenslag op m’n werk, accepteer ik vrij snel de realiteit, ik denk in oplossingen en doe wat nodig is.
Maar qua afvallen en gewicht, leek ik wel een ander persoon. Een tegenslag werd groter en groter in m’n hoofd, bepaalde m’n gevoel (rot), met als gevolg dat ik m’n goede eetgedrag van de dagen ervoor al snel weer vergat: “Zie je wel, chocola, dat kan ik niet weerstaan, weer mislukt dat afvallen, dat streefgewicht bereik ik nooit, vroeger ging alles veel makkelijker, het lukt me niet” Die stemmen wonnen het in m’n hoofd.
Geen goede strategie
Ik wilde dus wel altijd graag afvallen, ik had alleen geen goede strategie. Ik was niet voorbereid op tegenslagen, kon niet goed omgaan met teleurstellingen. Ik zag het afvallen als een nieuw, fantastisch project waarin ik met mijn grootse aanpak, ongekende successen zou bereiken; onherkenbaar aantrekkelijk en fit zou ik worden. En dat min of meer zonder moeite of pijn. En als het dan tegenviel en ik toch te veel at, dan voelde dat als een mislukking. Dan strandde m’n project en had ik er al snel geen zin meer in.
Je gewicht is altijd belangrijk in je leven
Het punt is: je gewicht, je eetpatroon en je conditie is helemaal geen project met een kop en een staart. Het is niet iets wat lukt of mislukt. Het is een proces, dat gaat met vallen en opstaan. Goed voor jezelf en je lichaam zorgen, een gezond gewicht hebben en fit zijn, is altíjd belangrijk in je leven. Daar horen tegenslagen nu eenmaal bij. Laat je daardoor dus niet meeslepen, maar sta op. Pak de regie terug en leef steeds opnieuw naar deze waarden en doelen. Dan voel je je direct veel beter: energiek, aantrekkelijk, zelfverzekerder en trots op jezelf.
En ja, dán word je én blijf je slank.
Veerkracht ontwikkelen en afvallen
Enigzins herkenbaar? Dan is het zaak, de veerkracht die je wel hebt in andere aspecten van je leven, voortaan ook in te zetten als het gaat om afvallen, eetgedrag en gewicht. Iedereen krijgt hoe dan ook te maken met tegenslagen in een afslankproces. Wil je echt slank worden én blijven, dan is omgaan met tegenslagen dus een onmisbare vaardigheid.
Weet je nu niet precies hoe je dat doet? Dan heb ik hier een handig stappenplan voor je. Als jij deze 6 stappen zet ga jij beter om met tegenslagen, pak je de regie iedere keer terug en zul je er op den duur minder hebben, omdat je situaties beter herkent en de terugval voorkomt.
Omgaan met tegenslagen afvallen: SAPDAL
Wat je doet na een feestje waarop je losgegaan bent, na drie dagen steeds naar de kast lopen (of al na één dag), na een eetbui, na weer geen nee te hebben gezegd. Kortom: wat je doet na ongewild overeten is….. SAPDAL
Stap 1: Stop de tijd: erken en kalmeer
Omgaan met tegenslagen vergt tijd. Oftewel: de tijd ervoor nemen. Gewoon doordenderen naar die koekjestrommel en dag na dag, avond na vond negeren wat er eigenlijk gebeurt, is funest voor je lichaam én mindset. Dus wil je succesvoller zijn: erken dat je niet goed bezig bent. Richt je leven zo in dat je af en toe stilstaat bij wat er speelt en wat je voelt. Stop met vechten, vermijden of vluchten voor wat er is. Het is zaak dat je erkent en kalmeert, zodat je niet direct alles groter maakt in je gedachten. Wat je doet: focus op je ademhaling. Adem diep in door je neus tot in je buik, adem uit door je mond. Doe dat minimaal 10x en kom tot rust.
Stap 2: Accepteer je nieuwe realiteit
Ben je rustig genoeg, neem dan een beetje afstand, observeer jezelf in de situatie. Bekijk feitelijk wat er is gebeurd. De volgende stap is dan je nieuwe realiteit accepteren. Goed, dit is wat het is. Ik heb niet gedaan wat ik met mezelf had afgesproken, ik heb toch gegeten uit frustratie of ik heb toch wijn gedronken door de week. Ik ben teleurgesteld in mezelf en baal ervan. Ik ben dus niet perfect. Dat is wat het is. Ga je toch op de loop met negatieve gedachten? Ga dan terug naar stap 1.
Stap 3: Positiviteit: zoek positiviteit & relativeer
Positieve emoties en gedachten helpen je om beter met tegenslagen om te gaan, beter te relativeren. En echt, in welke situatie je dan ook zit, heus niet alles is slecht. Bedenk daarom iets positiefs of iets waar je dankbaar voor bent, ondanks alles. Bijvoorbeeld: ik heb er wel van genoten, het was een topavond, ik heb wel nee gezegd tegen de hapjes, ik had gelukkig licht ontbeten, ik ben er dankbaar voor dat dit pas de eerste keer overeten was sinds drie weken, ik neem nu de tijd om stil te staan bij wat er speelt, etc. Als je iets positiefs bedenkt, zet je jezelf weer eerder in de regie stand.
Stap 4: Doelen en waarden: richt je weer op je waarden/doelen
Kom terug bij je doelen en waarden. Wie wil je ook alweer zijn als het gaat om je gezondheid, je ideale gewicht, je fitheid? Wat wil je bereiken? Die doelen en waarden zijn wel degelijk belangrijk voor je (maak jezelf niets anders wijs).
Als je je doelen even niet zo goed voelt kun je een paar dingen doen: visualiseer jezelf op het strand/ op een feestje/ voor de spiegel als je je doel bereikt heb. Of zoek een plaatje op internet hoe je wilt rondlopen, bedenk hoe je je voelde toen het goed ging, etc.
Stap 5: Actie: Doe iets kleins
De vraag is vervolgens: Wat kun je nu, op dit moment, doen richting je waarden en doelen? Kies iets kleins dat bij je past. Het hoeft maar een miniem stapje te zijn. Dat is juist slim, zolang het weer de goede kant op gaat: de koekjes weggooien, de koelkastdeur dichtdoen, opschrijven wat je wilt doen deze week, je motivatie-liedje opzetten, even hardlopen, buikspieroefeningen… Hoe dan ook: DOE HET!
Stap 6: Leer ervan: Kijk terug en bereid je voor
De laatste stap mag je niet vergeten (maar kun je eventueel wel wat later doen). Stel jezelf de vraag: wat kun je leren van deze tegenslag en deze situatie. Waar kwam je eetdrang vandaan? Wat zat erachter? Wat kun je doen om dit voortaan te voorkomen? Eindig met het opschrijven van een als-dan scenario: Als dit de volgende keer gebeurt, dan doe ik ….. Precies! Zó ben jij beter voorbereid op een volgende tegenslag.
Op naar dat fitte droomlichaam!
Groet,
Mieke
Gratis E-book: Mindset en afvallen
In ons nieuwe gratis e-book ontdek je hoe je mindset beïnvloedt, wat je doet én hoe je er anders mee omgaat bij het afvallen. Zodat je, ongeacht de situatie, zelf bepaalt wat je eet. Download het e-book hier.