Blijvend afvallen met intuïtief eten
Soms is het moeilijk om goed naar je lichaam te luisteren. We weten niet altijd wat het nodig heeft en waar het om vraagt. Zeker als je al bijna je hele leven bezig bent met lijnen en afvallen.
Intuïtief eten kon ik nooit. Ik ben met name een emotie-eter. Ik at als ik verdrietig was, blij was, boos was. Dan moet je op een gegeven moment wel beginnen met afvallen als je BMI boven een bepaald punt komt en hierdoor verlies je nog meer het zicht op wat je lichaam aan je vraagt.
Nu ik zwanger ben gaat het eigenlijk heel makkelijk, dat luisteren naar mijn lichaam. Daarom wil ik graag een paar tips met jullie delen die helpen om intuïtief te eten en waarom dat juist kan helpen om blijvend af te vallen.
Wat is intuïtief eten?
Letterlijk is intuïtief eten: eten op gevoel. Je voelt wat je lichaam nodig heeft en staat er mee in contact. Als je honger heb dan eet je wat en als je vol zit dan stop je met eten. Het is eigenlijk een heel simpel concept, waarom is het dan toch zo moeilijk?
Naarmate we ouder worden is het nummertje op de weegschaal steeds belangrijker. We zouden allemaal graag wel minimaal 5 kilo lichter willen zijn. De media vertelt ons dat we alleen nog maar “gezonde” voedingsmiddelen mogen eten en dat we moeten letten op de hoeveelheid calorieën die we eten. De manier waarop we willen afvallen staat niet in één lijn met ons lichaam. We kunnen vergeten hoe echte honger voelt en als jij net als ik een emotionele eter bent, dan is ook het verzadigingsgevoel ver te zoeken.
Eigenlijk zouden we eens peuters moeten gaan observeren. Hun eetgedrag is vrijwel nog altijd intuïtief. Ze eten wanneer hun lichaam er naar vraagt en nee dat is niet altijd maar een stuk fruit of een portie groente. Soms is dat juist een snoepje of een koekje. Om deze reden zien we ook vrij weinig peuters met overgewicht. Je zou denken dat als je eet als een peuter dat dat inderdaad kan helpen om uiteindelijk die overtollige kilo’s te verliezen.
Hoe helpt intuïtief eten bij het afvallen?
Intuïtief eten heeft een aantal basisprincipes:
- Stop met dieetdenken – diëten zijn er voor gemaakt om alleen resultaat op korte termijn te geven.
- Leer je hongergevoel te herkennen – hierbij kan de rozijnoefening helpen.
- Leer je verzadigingsgevoel te herkennen – ook hierbij helpt om te oefenen met mindful eten.
- Eten is niet goed of slecht – chocola is niet slecht en een appel is niet goed, je eet waar je zin in hebt en waar je lichaam om vraagt.
- Ontdek wat je lekker vindt – na een hele kom fruit kan je soms nog steeds mentale honger hebben terwijl je je fysiek vol voelt.
- Ga op een andere manier om met je emoties – “Als honger niet je probleem is, is eten niet de oplossing” . Herken het verschil tussen hoofdhonger en buikhonger.
- Eten moet geen schuldgevoel oproepen – eten wat je niet mag eten is vaak het verleidelijkst. Je mag alles eten zonder schuldgevoel.
- Respecteer hoe je bent – als je jezelf accepteert hoe je bent, dan kan je makkelijker het dieetdenken verwerpen.
- Beweeg met plezier – ga niet bewegen om calorieën te verbranden, maar doe iets wat je leuk vindt. Hierdoor is het makkelijker om vol te houden en beweeg je uiteindelijk op de lange termijn meer als voorheen.
- Eet waar jij je goed bij voelt – dit is niet altijd chocola, maar ook niet altijd fruit.
Deze principes zijn er voor gemaakt om je op lange termijn resultaat te geven.
Tips om intuïtief te eten
Toch is het allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom wil ik je als laatste nog drie tips meegeven die je kunnen helpen.
1. Eet langzamer
Ik was van kleins af aan geen snelle eter, maar in de loop van de jaren ben ik een soort van speed-eater geworden. Wanneer ik met mijn vriend aan tafel zat, had ik mijn bord al leeg terwijl hij nog niet eens op de helft was. Sinds dat ik zwanger ben, ben ik automatisch langzamer gaan eten. Ik leg de vork neer tussen hapjes (iets wat ik nooit snapte waarom mensen dat deden). Doordat je langzamer eet ben je meer mindful over je echte honger en verzadigingsgevoel.
2. Wacht niet met eten tot je honger hebt
Op het moment dat je goed het verschil tussen buikhonger en hoofdhonger weet, moet je eten niet meer uitstellen. Voor mij is dat nu noodzakelijk omdat ik anders moet overgeven, maar als je echt goed wil luisteren naar je hongergevoel moet je accepteren wanneer het er is. Je hebt nu honger, ga dus niet pas over een uur wat eten.
3. Ga niet uit van vaste porties of maaltijden
Elke dag is anders en dat moet je je realiseren. Sommige dagen kan je voldoende hebben aan 2 maaltijden en andere dagen heb je 3 maaltijden en 2 snacks nodig. Dit is niet fout! Je weet niet waardoor je lichaam extra voedingsstoffen nodig heeft, maar ga het deze niet ontzeggen. Je kan prima een snack eten voor je maaltijd als je nog aan het koken bent. Wat ik zelf altijd doe is een eiwitreep in mijn tas dragen. Als ik op pad ben en honger krijg, kan ik altijd iets eten. Zeker handig nu alle cafeetjes gesloten zijn!
Hopelijk heb je wat aan deze tips over intuïtief eten en het luisteren naar je lichaam. Wat spreekt jou het meest aan van het concept? Laat het me weten in de reacties hieronder.
E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode. Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.