Afvallen in je gezicht: 6 tips om die onderkin vaarwel te zeggen
30 september 2021 

Afvallen in je gezicht: 6 tips om die onderkin vaarwel te zeggen

‘Hoe kan je snel afvallen in je gezicht?’ is een vraag die ik vroeger vaak aan Google heb gesteld.

Ik ben gezegend met een rond gezicht met van die lekkere bolle wangen, zonder strakke kaaklijn. Ik zie het dan ook altijd direct in mijn gezicht als ik een kilo ben aangekomen – voor mij een enorme motivatie om wat beter op mijn eetpatroon te letten.

Ben je wat zwaarder? Dan kan je wel degelijk slanker worden in je gezicht. Heb je van jezelf een rond gezicht? Dan zal je misschien niet die strakke kaaklijn krijgen à la Angelina Jolie. Omarm je ronde gezicht, maar aan die onderkin en andere oorzaken van een opgeblazen gezicht valt wel degelijk wat te doen. Als je wil afvallen in je gezicht dan heb je hopelijk wat aan de 6 tips in dit blog.

Afvallen in je gezicht: hoe pak je het aan?

Afvallen in je gezicht is dus mogelijk. Maar hoe? Op het internet lees je soms tips over kauwgom kauwen of het doen van kaakspieroefeningen, maar dat is de moeite eigenlijk niet waard. Het vet in je gezicht en nek hangt eerder samen met je algehele vetpercentage. Een wat opgeblazen gezicht kan ook te maken hebben met je hormonen en de hoeveelheid vocht in je lichaam. Als je wil afvallen in je gezicht en nek, zijn dit de twee belangrijkste punten om op te letten.

Tip 1. Eet minder zout

Je ziet het vaak direct op de weegschaal na een avond stappen en ongezond eten: je bent een kilo zwaarder dan normaal. Door het eten van te veel zout gaat je lichaam extra vocht vasthouden. Dat is niet alleen ongunstig voor je bloeddruk; je krijgt er soms ook een opgeblazen gezicht van. We zouden per dag eigenlijk niet meer dan 6 gram zout binnen moeten krijgen. Kortom, door minder zout te eten raakt je lichaam zijn overtollige vocht weer kwijt en wordt je gezicht slanker.

Bekijk de website van het Voedingscentrum voor tips om minder zout te eten.

Tip 2. Drink voldoende water 

Water, water, water. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Mensen die willen afvallen krijgen vaak als advies om meer water te drinken, maar het heeft nog een ander groot voordeel: door genoeg water te drinken houdt je lichaam minder vocht vast. Dat lijkt misschien tegenstrijdig, maar drinken zorgt ervoor dat je lichaam een teveel aan vocht beter kan afvoeren. Hierdoor krijg je een minder pafferig gezicht en raak je overtollig zout makkelijker kwijt. Zorg dat je minimaal 1,5 à 2 liter water per dag binnenkrijgt, en drink wat extra op dagen dat je sport of zweet.

Tip 3. Werk jezelf in het zweet

Als je lang zit of staat, maak je te weinig gebruik van je kuitspieren. Er kan dan vochtophoping ontstaan. Wandelen en sporten zijn goede manieren om je bloedcirculatie te verbeteren en overtollig vocht weer kwijt te raken. Bovendien is sporten een goede manier om calorieën te verbranden en je vetpercentage te verlagen, waardoor je op ten duur ook slanker wordt in je gezicht.

Lees ons blog over de oorzaken van sporten en niet afvallen als dit niet voor je lijkt te werken.

Tip 4. Creëer een calorietekort

Eerst maar het slechte nieuws: je kunt niet plaatselijk vet verliezen in je gezicht. Je lichaam bepaalt waar je vetreserves worden aangesproken. Net zoals buikspieroefeningen er niet voor zorgen dat je meer buikvet verbrandt, kan je het vetverlies in je gezicht en nek dus ook niet plaatselijk stimuleren. Het goede nieuws is dat je afvallen vaak als eerste terugziet in het gezicht. Hoe snel je dan afvalt in je gezicht is voor iedereen anders. Bij mij is het verlies van een paar kilo bijvoorbeeld al zichtbaar aan het vet onder de kaak en mijn jukbeenderen.

Uiteindelijk komt het afvallen in je gezicht vooral neer op gewichtverlies. En dan het liefste op een gezonde manier. Als je een energietekort van 500 kcal per dag creëert, staat dit gelijk aan een halve kilo per week afvallen. Klik hier om je dagelijkse caloriebehoefte te berekenen.

Tip 5. Vermijd alcohol

Als je de dag ervoor een flinke hoeveelheid alcohol hebt gedronken, heb je de volgende dag vaak een wat boller gezicht. Alcohol zorgt ervoor dat ons lichaam meer vocht vasthoudt, omdat het uitdroging in de hand werkt. Bovendien levert het een hoop lege calorieën en koolhydraten, waardoor je makkelijker aankomt in gewicht. Het is dus een goed idee om te minderen (of stoppen) met alcohol als je wil afvallen in je gezicht.

Zie ook: dit moet je weten over alcohol en afvallen

Tip 6. Zorg voor een goede nachtrust

Een schoonheidsslaapje doe je niet alleen voor een mooiere huid: uit onderzoeken blijkt dat je gezicht er ook slanker van wordt. Als je niet genoeg slaapt maakt je lichaam automatisch het stresshormoon cortisol aan, en vochtophopingen kunnen het gevolg zijn. Daarbij is het maken van gezonde keuzes en afvallen ook een stuk makkelijker als je goed slaapt. Je kunt erover lezen in ons blog over slaap en afvallen.

Tot slot wil ik nog even benadrukken dat het hebben van een voller gezicht ook voordelen heeft. Veel mensen die afvallen balen van de rimpels die ineens zichtbaar worden. Mensen met een vol gezicht krijgen minder rimpels. Je ziet er jonger uit! Omarm dus ook wat je niet kunt veranderen: niemand is perfect.E-book: Voor jezelf en je doelen kiezen
Download ons nieuwe gratis e-book en ontdek hoe je jezelf weer op nummer 1 zet. Leer doelen stellen en voor jezelf te kiezen. Vol zelfvertrouwen!
"The difference between Fat & Fit is I" --> Download nu

Over de schrijver
Reactie plaatsen