Hoe ga je om met gewichtstoename tijdens je zwangerschap?

Ik was een paar maanden terug net weer bezig met gezond eten en meer bewegen. Sinds corona was ik zo’n 7 kilo aangekomen. Ik had er net weer 2 kilo af toen ik te horen kreeg dat ik al 3 maanden zwanger was. Het was best moeilijk om het afvalproces weer op te geven. In dit blog lees je over gewichtstoename zwangerschap (hoeveel kilo kom je aan?), hoe je eetpatroon verandert en je goed om kan gaan met je zwangerschap ‘cravings’. 

 

Je eetpatroon veranderd: eten voor twee?

Veel mensen weten het al wel, maar ik wil het nogmaals benadrukken in dit blog. Zwanger zijn betekent helaas niet dat je mag eten voor twee. Het is wel zo dat je lichaam meer energie verbruikt om de baby te laten groeien, maar het zal uit zichzelf efficiënter met de voedingsstoffen omgaan. Ook beweeg je aan het eind van de zwangerschap minder of soms helemaal niet meer, waardoor een extra aan calorieën niet nodig is.

Natuurlijk ondervindt vrijwel iedereen wel zwangerschapscravings. Ook ik als geliefd groente en fruit eter heb deze twee voedingsmiddelen nauwelijks gegeten tijdens mijn zwangerschap. Ook volkorenproducten moest ik niet aan denken. Ofwel mijn “gezonde” eetpatroon veranderde in een eetpatroon met meer ongezonde voedingsmiddelen. Ben je bang dat je hierdoor meer calorieën gaat eten? Blijf dan je calorieën bijhouden via een app zoals MyFitnessPal of download de ZwangerHap app voor meer informatie. 

 

Gewichtstoename zwangerschap: hoeveel kom je aan?

Gemiddeld gezien is de gewichtstoename tijdens je zwangerschap ongeveer 12 kilo. Wat veel mensen echter niet weten is dat het aantal kilo wat je aankomt ook afhangt van je BMI voor je zwangerschap. Heb je een gezond BMI tussen de 19 en 25 dan zal je ongeveer 11 tot 15 kilo aankomen. Heb je een lager BMI (25) dan kom je ongeveer maar 5 tot 11 kilo aan. 

Toch verschilt het heel erg per vrouw hoeveel je uiteindelijk aankomt. Je kan veel last hebben van overgeven en daardoor minder aankomen of last hebben van vreetbuien waardoor je meer aankomt. Probeer niet te focussen op calorieën tijdens je zwangerschap, behalve als je BMI boven de 30 komt. Dit kan gezondheidsgevolgen hebben voor de baby.

Er wordt gezegd dat je het eerste trimester 1-2 kilo aankomt, het tweede trimester ongeveer 6 kilo en in het derde, en laatste trimester, kom je ongeveer 3-4 kilo aan. Ikzelf ondervindt dat dit lang niet altijd het geval is. Ik was in mijn eerste trimester al 7 kilo aangekomen, ondanks al mijn misselijkheid. Wat ik was afgevallen was er zo weer bij. Dit trok zich in het tweede trimester wel recht. Ik was toen maar 3 kilo aangekomen. Als je je zorgen maakt over je gewichtstoename of misschien juist afvalt, raadpleeg dan altijd een verloskundige.

 

Hoe ga je om met je nieuwe lichaam?

  • Koop zwangerschapskleding

Aan het begin pas je nog wel in je oude kleding. Misschien dat je bh’s wat strakker zitten of je iets meer moet wiebelen om in je spijkerbroek te komen. Echter na een tijdje, en dat verschilt dus ook weer per persoon, zal je deze kleding niet meer passen. Blijf hier dan ook vooral niet in rondlopen of om treuren. Ik wilde aan het begin nog geen positiekleding kopen, dus kocht ik kleren in maat L. Zelfs deze paste ik niet en ik was nog maar 4 maanden zwanger. Je lichaamscompositie veranderd gewoon. Je komt aan op plekken waar normale kleding geen rekening mee houdt. Mijn advies is daarom om gewoon lekker op tijd positiekleding te kopen. Geloof me hier kan je je normale maat in kopen en zal je je beter en zelfverzekerder voelen. Ik ben niet zo van de hele dure kleding, dus als je op zoek bent naar goedkope zwangerschapskleding kan je een kijkje nemen op de website van SHEIN.

 

  • Eet dezelfde hoeveelheden

Zoals eerder gezegd hoef je niet te eten voor twee. Als je hetzelfde eetpatroon kan aanhouden dan is dat super. Ik daarentegen merkte dat ik meer junkfood ging eten en dat ik gezonde voedingsmiddelen soms niet eens binnen kon houden. Als dit het geval is, moet je je realiseren dat je minder qua volume kan eten als voorheen. Uiteindelijk zal je lichaam zelf aangeven wanneer het vol zit, vaak is dat met eten hoog in calorieën sneller dan met bijvoorbeeld fruit en groente.

 

  • Luister naar je lichaam en “cravings”

Het belangrijkste is om goed naar je lichaam te luisteren. Heb je honger, ga dan niet zitten op die calorieën die je teveel eet. Het belangrijkste voor jou en de baby is dat je lichaam zich goed voelt. Als je zin hebt in chips of chocola, eet dit dan ook gewoon zonder schuldgevoel. Wil je leren luisteren naar je lichaam? Doe dan deze OBA oefening.

Hopelijk heb ik jullie iets meer inzicht kunnen geven over je gewichtstoename tijdens je zwangerschap en hoe je hiermee op een gezonde manier kan omgaan. Als je na je zwangerschap wat gewicht wilt kwijtraken, bekijk dan ons blog over afvallen na de zwangerschap. 

Hoeveel weken ben jij al zwanger? Laat het weten in de reacties hieronder.




E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.